ΕΚΠΑ: Στην 26η θέση του «Top Universities by Google Scholar Citations»

Εκπα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 26η θέση  παγκοσμίωςμε βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Google Scholar Citations» της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου 2019.

Ο συγκεκριμένος  πίνακας κατάταξης, ο οποίος περιλαμβάνει 10.500 Πανεπιστήμια, συντάσσεται  με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations)  του ερευνητικού έργου των Ιδρυμάτων.  Ο εντοπισμός  των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar.

Το ΕΚΠΑ με 844.945 ετεροαναφορές, ανέβηκε δώδεκα (12) θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη του Ιουλίου του 2018, αγγίζοντας για πρώτη φορά το top 20 των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό Πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα το  ΕΚΠΑ καταλαμβάνει μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που βρίσκονται στη  συγκεκριμένη κατάταξη την 6η θέση, πίσω από Πανεπιστήμια όπως το Cambridge, το University College of London, το Oxford, το École Polytechnique Fédérale de Lausanne, και το Imperial College London.

Πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων. Με άλλα  λόγια ένα άρθρο ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει αναφερθεί ως πηγή σε άλλα 4000 άρθρα δείχνει πολύ σημαντική επίδραση στο αντικείμενο που θεραπεύει αλλά και επιστημονική αναγνώριση από την κοινότητα των συναδέλφων παγκοσμίως.

Πρέπει να τονισθεί ότι η αποτίμηση του επιστημονικού-ερευνητικού έργου μέσω των ετεροαναφορών ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τις Σχολές Θετικών Επιστημών και τις Σχολές Επιστημών Υγείας. Το σύστημα αυτό υποεκτιμά την ερευνητική δραστηριότητα άλλων Σχολών όπως η Νομική Σχολή, η Φιλοσοφική Σχολή, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Θεολογική Σχολή κλπ.

Ο αριθμός των ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης  υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των 10 καλύτερων προφίλ ΔΕΠ ερευνητών του κάθε Πανεπιστημίου, εκτός του πρώτου  προφίλ για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.