Β. Οικονόμου: Εθνικό Σύστημα Υγείας – «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου μιλάει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στηλιτεύει ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου τη σημερινή κατάντια της δημόσιας Υγείας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που περιγράφει και που όλοι ζούμε δεν είναι, δυστυχώς, σημερινή…

Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο κ. Οικονόμου, με αφορμή το χάος που επικράτησε στην προχτεσινή εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» -όπου τα ράντζα είχαν κλείσει τους διαδρόμους και σε έκτακτη ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων ανέφερε ότι η γενική εφημερία του νοσοκομείου είχε μπλοκάρει από τις 4 το μεσημέρι- έκανε λόγο για κατάρρευση του ΕΣΥ εξαιτίας του “ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και λοιπών ευκαιριακών συνοδοιπόρων”, για απαράδεκτες και τριτοκοσμικές καταστάσεις στις εφημερίες –και όχι μόνο– των νοσοκομείων, αλλά και για την πρόκληση από τη μία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διακηρύσσει τα πλεονάσματα των νοσοκομείων, να εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις και χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, και από την άλλη, ασθενείς και εργαζόμενοι στην υγεία να βιώνουν τραγικές καταστάσεις, καθημερινά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει στα χέρια της κυβέρνησης “ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και λοιπών ευκαιριακών συνοδοιπόρων”.

Τα όσα απαράδεκτα και τριτοκοσμικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη χθεσινή χαοτική εφημερία στο “Αττικόν”, αλλά και όσα είδαμε και ακούσαμε στο “Έλενα” πριν λίγες ημέρες είναι η κορυφή του παγόβουνου της αναλγησίας της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης. Είναι, όμως, και μια ακόμη οδυνηρή υπενθύμιση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η Υγεία στην πατρίδα μας.

Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες στα ελληνικά νοσοκομεία και μαζί τους οι εργαζόμενοι σε αυτά, υπερβαίνει τις ανθρώπινες αντοχές.  Αποτελεί, λοιπόν, μεγάλη πρόκληση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διακηρύσσει παντού με περισσό θράσος την ύπαρξη πλεονασματικών νοσοκομείων, να εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις και χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, τη στιγμή που οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στην υγεία βιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Η εμμονική προσκόλληση της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία έχει ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία και την ευημερία του ελληνικού λαού. Δεν αργεί, όμως, η ημέρα όπου -μέσω των εκλογών- οι Έλληνες πολίτες θα την τιμωρήσουν τόσο για την εξουσιομανία όσο και για την ανικανότητά της».

Η απόψή μας είναι ότι τα όσα καταγγέλλει ο κ. Οικονόμου για την ανεπάρκεια του ΕΣΥ και τις δυσλειτουργίες του είναι μία ζοφερή πραγματικότητα, την οποία σωστά κάνει από τη μεριά του και την καταγγέλλει. Το να δηλώνει, όμως, συγκλονισμένος από τα τριτοκοσμικά ράντζα φανερώνει βραχεία μνήμη γιατί τα ράντζα ποτέ δεν έλειψαν από τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων ούτε επί εποχής διακυβέρνησης Ν. Δημοκρατίας ούτε επί εποχής ΠΑΣΟΚ. Δεν έλειψαν ούτε επί «παχέων αγελάδων», επί εποχής του μεγάλου «πάρτι» στην Υγεία, τότε που όλοι «έτρωγαν» από παντού. Γιατί τόση έκπληξη και τόση αγανάκτηση τώρα, που είναι η εποχή των «ισχνών αγελάδων»;  Εκτός εάν προκαλεί θλίψη στον κ. Οικονόμου η διαπίστωση ότι σε όποια κατάσταση και να είναι η «αγγελάδα» το ίδιο γάλα θα βγάζει… Αν εννοεί αυτό, τότε ναι, θα συμφωνήσουμε μαζί του.

Φυσικά, οι περικοπές και τα μνημόνια δεν αποτελούν άλλοθι για καμία κυβέρνηση για να καταρρακώνει τη δημόσια Υγεία που είναι ένα αγαθό το οποίο οφείλει να προσφέρει στους πολίτες. Αλλά να ασκεί κριτική σε υψηλούς τόνους ένα στέλεχος περασμένων κυβερνήσεων που έκαναν τα ίδια και χειρότερα, δε λέει… Ούτε να κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για «εμμονική προσκόλληση στην εξουσία», ενώ άλλα κόμματα συμπλήρωναν δύο και τρεις δεκαετίες σε καλύτερες εποχές χωρίς να αφήσουν πίσω τους έργο υποδομής. Η κριτική από όσους έχουν ήδη δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει, δεν μπορεί να είναι «κραυγές αγωνίας», αλλά σοβαρές προτάσεις για έργο.

Δεν υπερασπιζόμαστε καμία πολιτική παράταξη. Απλώς, δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου…

Η κατάσταση στην Υγεία, στην περίθαλψη και το φάρμακο, έχει πολλά και επικίνδυνα τρωτά και πρέπει να αλλάξει, άμεσα. Χρειάζονται βαθιές τομές, γνώση, πολιτική θέληση, εθνική συνείδηση και περίσσιο φιλότιμο. Το κακό είναι να βρίσκεται το μέλλον της Υγείας στα χέρια ανθρώπων που οι βλέψεις τους βασίζονται στα μικροπολιτικά συμφέροντα. Αυτό δύσκολα αλλάζει…

Facebook Comments

POST A COMMENT.