Γιατί ο Πάνος Καμμένος βιάζεται να εγκριθεί κονδύλι 230 εκατ. για εξοπλισμούς;

%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%82

Λίγη προτού ο Πάνος Καμμένος αποφασίσει να αναβάλει να πει το «πικρό ποτήρι» της αποχώρησής του από την κυβέρνηση, στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής επικρατούσε πανικός.

Εκεί είχε από το πρωί ξεκινήσει η συζήτηση για την περίφημη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την σύμβαση για τα F-16.

Μια τροπολογία που ο Πάνος Καμμένος, με ύποπτο τρόπο, προσπάθησε να την περάσει από την Ολομέλεια χωρίς ποτέ αυτή να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.

Και μιλάμε για μια τροπολογία αξίας… 230 εκατ. ευρώ που ενώ ο υπουργός Άμυνας λέει ότι θα ωφελήσει την ΕΑΒ, η «πιάτσα» βοά ότι οι δουλειές θα μοιραστούν σε «κολλητούς» της κυβέρνησης «οπλάδες», μεταξύ αυτών ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς  για τον οποίο έχουν ακουστεί πολλά γύρω από τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός εξαναγκάστηκε προχθές σε υποχώρηση ώστε να μην ψηφιστεί η τροπολογία πριν να συζητηθεί από την επιτροπή όπου ήταν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και άλλοι φορείς.

Το πρωί επικράτησε πανδαιμόνιο όταν ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας έλαβε τον λόγο δηλώνοντας ότι η Ν.Δ αποχωρεί από τη συνεδρίαση και δεν τη νομιμοποιεί με την παρουσία ενός απερχομένου υπουργού.

Αδύναμος υπουργός

Ο κ. Τασούλας επικαλέστηκε τον χθεσινό αποχαιρετισμό του κ. Καμμένου στους αρχηγούς των όπλων στο Πεντάγωνο λέγοντας: «Η ΝΔ κατόπιν αυτού και της παρουσίας του απερχόμενου υπουργού αποχωρεί και θα έρθει να συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα».

Ουσιαστικά η ΝΔ έθετε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και ηθικής φυσικά. Δεν μπορεί ένας υπουργός που είναι με το 1,5 πόδι εκτός Πενταγώνου να φέρνει μια τροπολογία που δίνει 230 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ο Καμμένος εξαναγκάστηκε να απαντήσει λέγοντας: «Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Το θέμα αφορά σε εμένα. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ούτε έχω δηλώσει πουθενά, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση. Είναι προσβλητική η στάση της Ν.Δ και την καταγγέλλω. Είναι ντροπή και προσβολή» είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κ. Χατζημηνάς

Η συζήτηση συνεχίστηκε με διάφορα διαδικαστικά θέματα ώσπου, σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μην ψηφιστεί ως τροπολογία αλλά να συνταχθεί σχέδιο νόμου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν τα κόμματα να μελετήσουν τα θετικά ή αρνητικά, να τοποθετηθούν αλλά και να ψηφίσουν άρθρο – άρθρο αποκλείοντας αυτά που θεωρούν «ύποπτα».

Άγνωστο είναι αν θα αποδεχθεί αυτή την πρόταση ο Πάνος Καμμένος. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο υπουργός ήθελε πάση θυσία να περάσει η τροπολογία προτού… κουνήσει μαντίλι από το υπουργείο Αμυνας.

Μήπως βιαζόταν;

Κάποιοι συνέδεαν και την αναβολή της συνάντησης με Τσίπρα και των πολιτικών εξελίξεων με την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά. Έλεγαν δηλαδή στη Βουλή με νόημα «ο Καμμένος θα ήθελε να περάσει η τροπολογία και μετά να το κάνει… Κούγκι. Ίσως γιατί έχει δεσμεύσεις κι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει πριν φύγει από το υπουργείο.

Τώρα, όμως, με την πρόταση για την κατάθεση νομοσχεδίου αλλάζουν τα πράγματα καθώς είναι κατανοητό ότι θα υπάρξει καθυστέρηση και τα ΑΩ δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως ήθελε ο Καμμένος και η αγορά.

Ίσως δε να μην προλάβει και τις πολιτικές εξελίξεις εκτός κι αν δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση, έρθει τη Δευτέρα η τροπολογία προς ψήφιση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το τελευταίο χατίρι στον Καμμένο ψηφίζοντας μια σύμβαση που ευνοεί υπεργολάβους εταιρειών όπλων.

Πηγή: in.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.