Γιώργος Κύρτσος: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή ένωση»

kurtsos

Σε πρόσφατη συζήτηση, λίγο πριν εκπνεύσει το 2018, που είχαμε με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, αναφορικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές και το τοπίο που σχηματίζεται στην ευρωβουλή με την προοπτική τους αλλά και τις αντίρροπες δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε στην άνοδο των δεξιόστροφων ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων και στα νέα δεδομένα που θα φέρει η άνοδος αυτή στους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της ευρωβουλής με την έναρξη της νέας της θητείας. Επεσήμανε τον κύριο στόχο των ευρωεκλογών που είναι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, που θα κρατήσει την πρώτη θέση, αλλά και τον επίσης σημαντικό στόχο της ενισχυμένης Νέας Δημοκρατίας στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει το μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον που έχουν οι ευρωεκλογές και για την εσωτερική, κάθε χώρας, πολιτική σκηνή. Αναφερόμενος στην προσωπική του συμμετοχή στις ευρωεκλογές, τονίζει την εμπειρία που έχει αποκτήσει και δηλώνει έτοιμος -με την εμπιστοσύνη της ηγεσίας και του κόσμου- για τη μεγάλη δοκιμασία της διεκδίκησης του σταυρού προτίμησης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, εκτός από τα παραπάνω, ο κ. Κύρτσος μας μιλάει για το έργο του ευρωβουλευτή αλλά και για τα ζητήματα της Ελλάδας που αυτή την εποχή γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο.

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

eaete.gr: Κύριε Κύρτσο, θέλοντας να σκιαγραφήσουμε το ρόλο του ευρωβουλευτή, πώς ακριβώς θα περιγράφαμε ότι -εκπροσωπώντας τη χώρα του στο ευρωκοινοβούλιο και μαχόμενος για τα δικαιώματά της- προσφέρει τη βοήθειά του; Εκφέροντας τη γνώμη του; Συμμετέχοντας σε ψηφίσματα;

Γ.Κ.: Ο ρόλος του ευρωβουλευτή είναι ευρύτερος, θα μπορούσαμε να πούμε. Δεν αφορά μόνο την εκπροσώπηση των συμφερόντων της χώρας του αλλά και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού, ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο, σε τελική ανάλυση βοηθάει και τη χώρα του. Επομένως, έχουμε διπλή αποστολή οι ευρωβουλευτές: φοράμε και το εθνικό μας καπέλο, φοράμε και το ευρωπαϊκό. Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα θετικό: πριν ενάμιση μήνα, περίπου, είχαμε πάει, με μία αποστολή της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, στη Ρώμη και προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε ώστε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ευρωπαϊκής επιτροπής και των άλλων θεσμών από τη μια πλευρά και της κυβέρνησης της Ιταλίας από την άλλη, για το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μιλήσαμε με τον υπουργό οικονομικών, τον κεντρικό τραπεζίτη, τους εκπροσώπους επιχειρηματιών, το γραφείο προϋπολογισμού της βουλής, διαφόρους ειδικούς και τελικά έφτασαν Ιταλία και Βρυξέλλες σε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, δηλαδή το 2,4% του ελλείμματος -που ήταν τότε- περιορίστηκε σε 2,0 κάτι. Επομένως, αυτό είναι μία ευρωπαϊκή αποστολή με θετική έκβαση και από τη στιγμή που συμβάλλουμε θετικά στην ιταλική κρίση, αυτό είναι καλό και για την Ελλάδα, διότι η ιταλική κρίση προκαλεί προβλήματα στα επιτόκια, στο χρηματιστήριο στο κόστος δανεισμού. Αυτό, λοιπόν, είναι μία θετική συμβολή, σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

eaete.gr: Ποια είναι τα σημαντικά θέματα της χώρας μας για τα οποία γίνεται συζήτηση αυτή την περίοδο στο ευρωκοινοβούλιο;

Γ.Κ.: Εγώ ασχολούμαι με την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και είμαι και στην ομάδα που παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος και την μετά το πρόγραμμα περίοδο. Επομένως, μας ενδιαφέρει πώς προχωράμε στην ευρωζώνη, ποιες αποφάσεις παίρνονται, μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τις τράπεζες και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο, πώς θα διαχειριστούμε, για παράδειγμα, τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή να είναι αρκετά ελαστικοί οι κανόνες και μας ενδιαφέρει ποιοι κανόνες ισχύουν για την Ελλάδα -των οποίων η ερμηνεία τώρα είναι χαλαρή γιατί έχουμε μπει και σε ευρωεκλογική περίοδο- αλλά και τι θα γίνει στη συνέχεια.
Αυτό βέβαια, έχει σχέση και με την επόμενη Ευρωβουλή –στην οποία ελπίζω να συμμετέχω– και έχει σχέση και με την επόμενη σύνθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής και των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία αναμένεται να αλλάξει γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή ένωση –όχι όλες ευνοϊκές για την Ελλάδα, κατά την άποψή μου.
Επομένως, έχοντας αυτά τα δεδομένα, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα και έχουμε κατά νου ότι όλα αλλάζουν και ότι τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με κάπως διαφορετικό τρόπο, στην επόμενη φάση.

eaete.gr: Αυτή την περίοδο, στην ευρωβουλή, ποιες είναι οι κυριότερες αντίρροπες δυνάμεις;

Γ.Κ.: Τώρα, αυτή η ευρωβουλή που βρίσκεται στο τέλος της θητείας της, ουσιαστικά, κυριαρχείται από την κεντροδεξιά -που είναι το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα- και την κεντροαριστερά -που είναι οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους. Όταν συμφωνούν οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες, τελειώνει η συζήτηση, γιατί έχουμε την πλειοψηφία στους 751 βουλευτές.
Τα προβλήματα θα αρχίσουν με την επόμενη ευρωβουλή. Υπάρχει άνοδος των δεξιόστροφων ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάναμε στο συνέδριο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, στο Ελσίνκι, όπως οι μας ενημέρωσαν διάφοροι ειδικοί, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 21% έως 23% – 24%  του εκλογικού σώματος στην ευρωπαϊκή ένωση των 27 κινείται πλέον στα δεξιά του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος. Αυτή είναι η μεγάλη αντίθεση. Δηλαδή, από τη μία οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, που μέχρι τώρα έδιναν τον τόνο, και οι δυνάμεις του δεξιόστροφου ευρωσκεπτικισμού και του ακροδεξιού αντιευρωπαϊσμού οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

eaete.gr: Πώς βλέπετε τις ευρωεκλογές του 2019, ως προς το γενικότερο πλαίσιο και ως προς την προσωπική σας συμμετοχή;

Γ.Κ.: Καταρχάς, υπάρχει η αντίθεση των πολιτικών δυνάμεων που προανέφερα, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν κυρίαρχες και αναμένεται να δεχτούν μεγάλη πολιτική πίεση στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ένα ισχυρό ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, που, όπως αναμένεται θα κρατήσει την πρώτη θέση, και μας ενδιαφέρει και μία ενισχυμένη Νέα Δημοκρατία στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, γιατί στην ιεράρχηση των θέσεων, των επιτροπών κλπ παίζει μεγάλο ρόλο και το ειδικό βάρος στην πολιτική ομάδα. Επομένως, εμείς θέλουμε να ανέβουμε και από ό,τι φαίνεται θα ανέβουμε.

Μετά, όσον αφορά τα εσωτερικά, οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Είναι, βέβαια, δύσκολες για τα μεγάλα κόμματα, επειδή, συνήθως, τα ευρωεκλογικά ποσοστά τους είναι κατώτερα των εθνικών ποσοστών, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί κάτω από το 20% και να έχει μεγάλο πρόβλημα αλλά κι εμείς μπορεί να βρεθούμε σε ένα ποσοστό 27 με 28%, μακριά από το στόχο της αυτοδυναμίας ή την εντύπωση της αυτοδυναμίας. Επομένως, είναι ειδικού χειρισμού οι ευρωεκλογές. Σίγουρα, βέβαια, ενισχύουν και την πολιτική τάση. Πάντα, δίνουν τον τόνο οι ευρωεκλογές, ιδιαίτερα όταν προηγούνται των βουλευτικών εκλογών. Αυτοί περίπου είναι οι πολιτικοί υπολογισμοί.

Σε ό,τι με αφορά, προσωπικά έχω αποκτήσει εμπειρία, έχω την εμπιστοσύνη της ηγεσίας, ελπίζω και του κόσμου. Θα πάω για το σταυρό προτίμησης, που είναι μία μεγάλη δοκιμασία. Αυτό το διάστημα πηγαίνω σε διάφορες πόλεις και να παρουσιάζω τις απόψεις μου. Πήγα πρόσφατα και υπάρχει στο πρόγραμμα να επισκεφτώ ακόμα, Πάτρα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Βόλο, Λάρισα και σε άλλες πόλεις, κάνοντας παρεμβάσεις.

Βέβαια, δεν ξέρουμε και ποιο σύστημα θα ισχύσει, διότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί να αλλάξει το σύστημα που θα ισχύσει στις ευρωεκλογές ακόμα και ένα με δύο πριν τη διεξαγωγή τους. Είναι άμεσης εφαρμογής η αλλαγή του συστήματος στις ευρωεκλογές, δεν είναι όπως στις βουλευτικές εκλογές, που θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες.

eaete.gr:  Εμείς να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στον αγώνα για την επίτευξη των στόχων σας!

Γ.Κ.: Σας ευχαριστώ πολύ!

Facebook Comments

POST A COMMENT.