Απόδραση κρατουμένων με … πολλά ερωτήματα, από τις φυλακές Κορυδαλλού

fylakes

Χτες το βράδυ, πριν από το δείπνο, απέδρασαν από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν, εκτίοντας ποινή κάθειρξης για κλοπές και ληστείες, δύο κακοποιοί, Αλβανικής καταγωγής. Η απόδραση έγινε αντιληπτή σήμερα το πρωί.

Το χρονικό της απόδρασης

Οι δύο έγκλειστοι στη Δ’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, λιμάρισαν τα κάγκελα του κελιού τους (πιθανόν με διαμαντόσυρμα), περπάτησαν ανενόχλητοι στους διαδρόμους, βγήκαν σε ένα «νεκρό» προαύλιο (δε χρησιμοποιείται) και από εκεί, με γάντζο και αυτοσχέδιο σχοινί, κατάφεραν να αναρριχηθούν στον τοίχο και να αποδράσουν -στις 20.40 περίπου χτες το βράδυ.

Η απόδραση έγινε αντιληπτή 12 ώρες αργότερα(!), σήμερα, κατά την πρωινή καταμέτρηση των κρατουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξωτερική σκοπιά δεν ήταν επανδρωμένη, ενώ η ώρα της απόδρασης φάνηκε από τις κάμερες. Η Ελληνική Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, αλλά οι ώρες που έχουν περάσει από την απόδραση είναι πολλές.

Το στοιχείο που έχει προκαλέσει θόρυβο για τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών είναι ότι την απόδραση την είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος που λειτουργεί στις φυλακές -το οποίο προφανώς δεν παρακολουθεί κανείς από το προσωπικό, αλλά απλώς γίνεται η καταγραφή και, αν τύχει κάποιο περιστατικό, εκ των υστέρων καταφεύγουν στις κασέτες για να διαφωτίσουν την υπόθεση για το τι, πότε και πώς συνέβη ό,τι συνέβη!

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναταραχή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει την πολιτική ευθύνη για τα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά και στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού, που έχει διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών απόδρασης και τις πιθανές ευθύνες.

 

Η ανακοίνωση του  υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την απόδραση διατάχθηκε έκτακτος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και πειθαρχική έρευνα από Εισαγγελικό Λειτουργό προκειμένου να διακριβωθούν με ακρίβεια τα συμβάντα και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες υπαλλήλων, εφόσον υφίστανται.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «ειδικά για το χρονικό διάστημα των εορτών έχουν δοθεί ρητές εντολές στα καταστήματα κράτησης από το υπουργείο (στις 11/12/2018, στις 19/12/2018 και στις 27/12/2018) για «επίταση των μέτρων ασφαλείας» προκειμένου να αποτραπούν κάθε είδους έκνομες ενέργειες».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει, επίσης, ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα, και παρά τις αντίθετες «Κασσάνδρες», η σημερινή απόδραση είναι η πρώτη που συμβαίνει από κλειστή φυλακή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη».

Από πίνακα που επισυνάπτει το υπουργείο, προκύπτει ότι το έτος 2013 σημειώθηκαν 13 αποδράσεις από τις φυλακές, 6 το 2012, από δύο κατά τα έτη 2009-2011, επίσης δύο το 2006, το 2004 και το 2000, ενώ από μια απόδραση σημειώθηκε κατά τα έτη 2001 και 2002.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.