Χάος στην αγορά οπτικών

eoppy_glasses_optical

Η ομοσπονδία συλλόγων οπτικών και οπτομετρών Ελλάδος κάνει λόγο για το χάος που εξακολουθεί να επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά οπτικών με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, έχει μείνει στα χαρτιά η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών με βεβαίωση πληρωμής (voucher), προκαλώντας έτσι σύγχυση και ταλαιπωρία σε οπτικούς και ασφαλισμένους.

H ομοσπονδία καταγγέλλει πως ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο υγείας τον Αύγουστο του 2018 προχώρησαν στην καθιέρωση του voucher ως τρόπος πληρωμής, δίχως όμως να προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες .

Όπως  αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν στον… αέρα, σε ότι αφορά την κάλυψή τους για αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών, καθώς πλέον θα αποζημιώνονται ΜΟΝΟ από τους συμβεβλημένους οπτικούς.
Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται μόλις σε 6(!) πανελλαδικώς, αριθμός πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. «Οι προσωπικές επιδιώξεις και τα πολιτικά κίνητρα των συγκεκριμένων ‘‘επαγγελματιών’’ του κλάδου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση ΟΛΩΝ των υπολοίπων οπτικών της χώρας. Είναι βέβαιον πως, όπως συνέβη και στο παρελθόν, οι οπτικοί θα αποπληρώνονται μετά από πολύ καιρό από τον Οργανισμό και μάλιστα για είδη τα οποία θα έχουν προπληρώσει», επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο πως όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα εκατό (100) ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις.

«Θα δεχόμαστε ‘χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος, ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ προκαταβολικά  για το σύνολο του ποσού» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Θωμάγγελος Μιχαλάκης.
«Οι όροι που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα, έχουν ελλιπή νομική τεκμηρίωση και μεροληπτούν υπέρ του Οργανισμού. Ήδη η ζημιά που έχουμε υποστεί στους τζίρους μας είναι μεγάλη και με το νέο τρόπο πληρωμής πολλά καταστήματα οπτικών θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο» δηλώνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.
Σύμφωνα με τους οπτικούς-οπτομέτρες, κράτος και ασφαλιστικοί φορείς έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι, καθώς υπάρχουν οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί και ενώ ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία 8 ετία από την οικονομική κρίση.

Η ΟΣΟΟΕ δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό, ζητώντας την άμεση κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής.
Η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι οι οπτικοί οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τα συμφέροντά των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων, απέναντι σε ένα κράτος που αντί να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών εκτελεί μνημονιακές εντολές, αναζητώντας κάθε μέσο περικοπής κοινωνικών παροχών και επιχειρεί να διχάσει τους καταναλωτές και τους οπτικούς – οπτομέτρες.
Η ΟΣΟΟΕ, εκπροσωπώντας τους οπτικούς και οπτομέτρες σε όλη τη χώρα, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να δεχτεί να παρακολουθεί με απάθεια το έργο της πλήρους ισοπέδωσης των μελών της και θα προασπίσει με κάθε μέσο το δικαίωμα του πολίτη στην παροχή των στοιχειωδών αναγκών για όραση!»

Facebook Comments

POST A COMMENT.