Πώς αντιδρά η ισπανική κυβέρνηση στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

brexit

Έκτακτα μέτρα σχεδιάζει να υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση εάν τελικά υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στην Ισπανία, αλλά και των Ισπανών που ζουν στη Βρετανία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

«Τα μέτρα αυτά θα υιοθετηθούν μέσω διατάγματος, το οποίο θα παρουσιαστεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου», εξήγησε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου.

Στόχος είναι «να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών» στην Ισπανία, υπό τον όρο ότι και οι Ισπανοί υπήκοοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και «να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις μας», επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Ισπανούς που κατοικούν στο ΗΒ και επίσης στους Βρετανούς που κατοικούν στην Ισπανία: τα δικαιώματά τους θα τα διατηρήσουν, όποιο και αν είναι το σενάριο», πρόσθεσε.

Τα μέτρα αυτά εξετάζονται σε στενή συνεργασία με τις Βρυξέλλες και με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, σημείωσε ο Σάντσεθ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι λαμβάνει μέτρα στους τομείς που θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένοι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ισπανία είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Βρετανούς που φεύγουν από τη χώρα τους για να εγκατασταθούν στη νότια Ευρώπη μετά τη συνταξιοδότησή τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 Βρετανοί ζουν στη χώρα, ιδίως στα παράλια.

Facebook Comments

POST A COMMENT.