Ομιλία Τέρενς Κουΐκ στο forum «Ευρώπη-Αφρική»

Κουικ

Στην ομιλία του στο υψηλού επιπέδου Φόρουμ «Ευρώπη – Αφρική» που διοργάνωσε η Αυστριακή Προεδρία της Ε.Ε στη Βιέννη, με τη συμμετοχή 12 Προέδρων, 11 Πρωθυπουργών, 23 Υπουργών & Υφυπουργών, υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, τοποθετήθηκε υπέρ της αλληλεγγύης και του σεβασμού για τους λαούς της Αφρικής.

Ο ΥΦΥΠΕΞ, Τ. Κουίκ, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεκαετίες ολόκληρες ο Δυτικός κόσμος και η Ευρώπη μαζί, κοιτούσαν προς την Ασία. Ούτε μια ματιά προς την Αφρική. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Το πληρώνει η Αφρική, με τη φτώχεια και τα πολλαπλά εσωτερικά, σε πολλές χώρες, και διασυνοριακά προβλήματα. Το πληρώνουμε και εμείς με τις ροές των μεταναστών προς την Ευρώπη, αλλά και στα σύνορά της, την Ελλάδα, όπου αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Εμείς δε συμφωνούμε με τη λογική εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απέναντι σε αυτό το πρόβλημα σηκώνουν τείχη και φράχτες. Εμείς οι Έλληνες προτιμούμε να χτίζουμε γέφυρες ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και σεβασμού. Αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να συγχαρούμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Αυστριακής Προεδρίας, να συγκαλέσει αυτό το υψηλού επιπέδου φόρουμ, καλώντας όλους να χτίσουν γέφυρες ανάπτυξης με την Αφρική και γέφυρες στοχεύοντας στην ευημερία των λαών της».

Ο κ. Κουίκ επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Αφρική και κυρίως στις αδύναμες υποσαχάριες χώρες, όπου υπάρχουν και πολύ σημαντικές ελληνικές ομογενειακές κοινότητες, συμβάλλοντας στην προετοιμασία επιχειρηματικών αποστολών ελληνικών εταιριών οι οποίες, εκτός από την εξωστρέφειά τους, βοηθούν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό. Τέλος, ο κ. Κουίκ έκανε ειδική αναφορά στην πολύ σημαντική διμερή και τριμερή – μαζί με τη Κύπρο – συνεργασία με την Αίγυπτο.

Στο περιθώριο του Φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο και με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τους Προέδρους της Ρουμανίας, της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Τσεχίας, καθώς και με υπουργούς από Γαλλία, Μάλτα, Μαρόκο, Λετονία, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.