Έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον

katrougkalos-3

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδος-ΗΠΑ, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. 

Οι θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου είναι οι εξής: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.

Την ελληνική αποστολή θα στελεχώσουν, επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Γιαννακίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ε. Κρέτσος, ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος E. Αποστολάκης,  Γενικοί Γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece.

Οι εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου θα ξεκινήσουν τη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου περί τις 10.00 τ.ω, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα υιοθετηθεί κοινή δήλωση. Ακολούθως, περί τις 16.00 τ.ω., ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μ. Pompeo. Θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.Το πρωί της ίδιας ημέρας, θα προηγηθεί συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, J. Bolton.

Την επομένη, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεσμοθετεί τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών επί μιας ιδιαίτερα διευρυμένης θεματολογίας. Αντανακλά δε, τη δυναμική παρουσία της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Κατά το πρώτο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓΗΕ για το Κυπριακό, J.H.Lute, καθώς και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μ. Nimetz.

Facebook Comments

POST A COMMENT.