Kλεμμένο παρελθόν – Χαμένο μέλλον

img_9789-1

Η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία, ”Kλεμμένο παρελθόν – Χαμένο μέλλον” (12.11. – 5.12.2018), που παρουσιάζεται στο  Foyer Neue Universitαt, Heidelberg, στη Γερμανία.

Το 2017, η γκαλερί Royal-Athena Galleries, στο Μανχάταν, έθεσε προς πώληση για το επιβλητικό πόσο των 500.000 δολαρίων το πάνω αριστερό τμήμα σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων που φέρει λεπτομερή παράσταση σκηνής μάχης.

roman_sarcophagus

Ανώτερο αριστερό τμήμα ανάγλυφης σαρκοφάγου αττικού εργαστηρίου των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων (2ος αι. Μ.Χ.) © Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πόρων Ταμείο Αρχαιολογικών
Photo by Eleftherios Galanopoulos

img_9789Τα ίχνη του αρχαίου αυτού αντικειμένου οδήγησαν μέχρι την Ιταλία. Εκεί είχε συλληφθεί το 2001 ο διαβόητος έμπορος αρχαιοτήτων Τζιανφράνκο Μπεκίνα. Στο αποδεικτικό υλικό που κατασχέθηκε βρέθηκαν φωτογραφίες πολαρόιντ και χειρόγραφες σημειώσεις που αφορούσαν ακριβώς στη σαρκοφάγο που εκτίθετο προς πώληση στο Μανχάταν. Από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι ο ίδιος ο Μπεκίνα είχε αγοράσει το αντικείμενο το 1988 για 60.000 ελβετικά φράγκα από ένα γνωστό στην αστυνομία Έλληνα αρχαιοκάπηλο και στη συνέχεια το είχε αποθηκεύσει προσωρινά στην Ελβετία. Σε μία από τις σημειώσεις περιλαμβάνεται περαιτέρω η ανάθεση σε έναν συντηρητή του καθαρισμού του βάρους 200 κιλών λίθινου αντικειμένου και του εφοδιασμού του με βάση στήριξης – προφανώς για να καταστεί αυτό περισσότερο ελκυστικό στην αγορά έργων τέχνης.

Αποκαλύφθηκαν αυτά τα αποδεικτικά στοισεία, όταν ενημερώθηκε η Ιντερπόλ και η Εισαγγελία του Μανχάταν που αμέσως κίνησαν δικαστικές Διαδικασίες. Αυτές οδήγησαν στην παράδοση της σαρκοφάγου το 2017 στον Έλληνα Γενικό Πρόξενο της Νέας Υόρκης.

Η σαρκοφάγος -που εκτίθεται σήμερα ξανά στην πατρίδα της – στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών- αποτέλεσε παράδειγμα του μοτίβου της πορείας διακίνησης ενός κλεμμένου αρχαίου αντικειμενου και κοσμεί την αφίσα της έκθεσης, που ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται αύριο 5 Δεκεμβρίου.

Ανάλογα ευρήματα των οποίων τα ανασκαφικά συμφραζόμενα είναι άγνωστα ΔΕΝ έχουν πλέον ούτε “πατρίδα” ούτε μία ιστορία που να μπορούν να διηγηθούν.

Η έκθεση “Kλεμμένο παρελθόν – Χαμένο μέλλον” παρουσιάζει την κοινή ευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λεηλασίας, των λαθρανασκαφής και του παράνομου εμπορίου αρχαιολογικών πολιτιστικών αγαθών. Παρουσιάζονται χαρακτηριστικά παραδείγματα – όπως αυτό της σαρκοφάγου – που καταδεικνύουν την τεράστια απώλεια πληροφοριών που υφιστάμεθα όλοι στην περίπτωση που αντικείμενα λεηλατούνται και καταλήγουν για τη χρηματική τους και μόνο αξία στο εμπόριο. Μία απώλεια που πλήττει όλους εμάς και την ιστορία όλων μας.

Ακριβώς λόγω των σοβαρών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι όσο ποτέ άλλοτε σημαντική. Ως κοινό μας καλό η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές. Η έκθεση “λεηλατημένο παρελθόν – χαμένο μέλλον” έχει τον χαρακτήρα μίας περιοδεύουσας έκθεσης. Πρόκειται να παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους χώρους · σε χώρους όπου λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον της Ευρώπης. Η έκθεση αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ενεργού διαλόγου και της σαφούς επίγνωσης στην πορεία προς μία παγκόσμια ηθική κινητοποίηση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.