«Παραγωγή & Εμπορία φαρμάκου στην Ελλάδα – Ιστορία, Ανάπτυξη, Όραμα»

pharma-2

Το αποτύπωμα της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στη νεότερη ιστορία της χώρας μέσα μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκδοση.

Καλύπτοντας την πορεία από τις παραδοσιακές θεραπείες στα σύγχρονα βιομηχανοποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα, η έκδοση ακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, προσφέροντας στον αναγνώστη την πραγματική ιστορική διάσταση, αλλά και τη διαχρονική συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου, σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και των ξένων φαρμακευτικών εταιρειών που επένδυσαν ή επενδύουν στην παραγωγή και εμπορία του φαρμάκου στην Ελλάδα, η ιστορία των εμβολίων στη χώρα μας, αλλά και η συνεργασία μεταξύ εγχώριας και ξένης Φαρμακοβιομηχανίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου

pharma-1«Οι άνθρωποι που δημιούργησαν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δεν είναι τυχαίοι, έχουν αφήσει αποτύπωμα και αυτό το αποτύπωμα περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου «Παραγωγή & εμπορία φαρμάκου στην Ελλάδα – Ιστορία, Ανάπτυξη, Όραμα», ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, σε μια ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης αλλά και χιούμορ.

Προλογίζοντας την έκδοση, η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Φαίη Κοσμοπούλου, ανέφερε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται η ιστορία της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας – σε συνάφεια με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

Με μία χειμαρρώδη, όσο και βαθιά συγκινητική ομιλία, χαιρέτησε την έκδοση ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο: το πρώτο είναι να το απολαύσεις και το δεύτερο να το χρησιμοποιήσεις για να μπορείς να παινευτείς ότι το διάβασες…Και σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν και τα δύο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αφού αναφέρθηκε με συγκίνηση στο όραμα του πατέρα του, Παύλου Γιαννακόπουλου, του οποίου η τελευταία συνέντευξη δημοσιεύεται στην εν λόγω έκδοση, επεσήμανε την προσφορά του φαρμακευτικού κλάδου  για τη χώρα, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα ήταν καλό να καταλάβει τη σημασία του και να τον αντιμετωπίσει ανάλογα.

«Παρότι διανύουμε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα και το κέρδος έχουν ενοχοποιηθεί, το ελληνικό φαρμακείο και η βιομηχανία στέκονται όρθιοι και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνδέσμου και Πρόεδρος των Ευρωπαίων φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης, κλείνοντας την ομιλία του με την ευχή «η επόμενη μέρα στο φαρμακείο και στο φάρμακο να είναι αυτή που πραγματικά αρμόζει».

Στους τρεις βασικούς παράγοντες που οδήγησαν  στην ανάπτυξη της Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε,  μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, σημειώνοντας ότι «σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι μπορούμε να έχουμε μια Φαρμακοβιομηχανία χωρίς φαρμακοβιομήχανους, επενδύσεις χωρίς επενδυτές, ανάπτυξη δίχως κέρδη και θεραπείες χωρίς καινούργια φάρμακα, ο κλάδος είναι παρών και πιο δυναμικός από ποτέ».

«Το βιβλίο μπορεί να αναφέρεται στο παρελθόν, αλλά το Φάρμακο έχει κυρίως μέλλον» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Γιάννος Μητσός, Senior Advisor, Τομέας Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων, ΣΕΒ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη του Συνδέσμου στον ευαίσθητο και σημαντικό αυτό κλάδο, ο οποίος καταρρίπτει τον μύθο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγικότητα.

«Το παρελθόν είναι πρόλογος ως ευχή για το μέλλον της Φαρμακοβιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Οικονομοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Φαρμακοβιομηχανίας και ως ερευνητές έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί της».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

  • «Παραγωγή και Εμπορία Φαρμάκου στην Ελλάδα / Ιστορία-Ανάπτυξη-Όραμα»
  • Συγγραφέας: Νέλλη Καψή
  • ISBN: 978-960-99064-1-8
  • ©: Μπούσιας Επικοινωνίες ΕΠΕ
  • Κεντρική Διάθεση: Μπούσιας Επικοινωνίες ΕΠΕ
  • Κλεισθένους 338, 15344, Γέρακας

 

Χορηγοί της έκδοσης ήταν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ, Boehringer-Ingelheim και ELPEN, ενώ υποστηρικτές οι  Π.Ε.Φ, DEMO, Pfizer, Pharmathen, QUALIMETRIX και UNI-PHARMA.

Facebook Comments

POST A COMMENT.