Στη φυλακή το ζεύγος Παπαντωνίου – Ποια μαρτυρία άνοιξε το δρόμο στις εξελίξεις

papantoniou-kourakou-fylaki

Μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή όταν οι εισαγγελείς αποκάλυψαν τον δρόμο του χρήματος, πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια για να φθάσουν οι Αρχές στα ίδια συμπεράσματα και να οδηγήσουν άλλον έναν πρώην υπουργό Άμυνας στη φυλακή, τον Γιάννο Παπαντωνίου, μαζί τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Φίλος του πρώην υπουργού μίλησε στην ανάκριση για κίτρινους φακέλους γεμάτους δεσμίδες που παραλάμβανε από το σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου. Μέσα σε δύο χρόνια υποστήριξε ότι έλαβε και προώθησε στο εξωτερικό 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα ίχνη που αφήνει το μαύρο χρήμα δεν κρύβονται και όποιος τα ακολουθήσει μπορεί να βρει απαντήσεις», λένε οι δικαστές που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, και κάτι τέτοιο φαίνεται πως έγινε και στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο πρώην υπουργός δεν έπεισε με τις εξηγήσεις του για το πώς κατέληξαν στους λογαριασμούς του 2.800.000 ελβετικά φράγκα.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του βγαίνουν από το γραφείο του ανακριτή με χειροπέδες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του βγαίνουν από το γραφείο του ανακριτή με χειροπέδες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Το ίδιο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) λόγω του ότι είναι συνδικαιούχος στους περισσότερους από τους λογαριασμούς που φέρεται ότι διακίνησαν το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές για να χαθεί η οσμή των παράνομων πληρωμών.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα το ζεύγος Παπαντωνίου κατέβηκε από τον 2ο όροφο των ανακριτικών γραφείων φορώντας χειροπέδες και μπήκε σε κλούβα της Αστυνομίας. Και οι δύο οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσαν στο Τμήμα Μεταγωγών, ενώ σήμερα το πρωί ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφασίσει σε ποια φυλακή θα οδηγηθούν.

 

Νωρίτερα, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός και η σύζυγός του είχαν ακούσει τους ανακριτές Διαφθοράς και την εισαγγελέα να τους ανακοινώνουν την απόφασή τους να τους προφυλακίσουν.

Ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών και τα 2,8 εκατ. 

Η μαραθώνια απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, που διήρκεσε συνολικά 16 ώρες, δεν κατάφερε να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα πως δεν έλαβε, όπως ισχυρίστηκε, «δώρο» για να προχωρήσει η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6/2/2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND  B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για σύμβαση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Για τις Αρχές, υπήρξαν ενδείξεις ότι τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.

Εισροές χρημάτων από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας 

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπός της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονταν στην Κύπρο, από όπου γίνονταν τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά, κατά τους ανακριτές, εμφανίζονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες στους ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. 

Παπαντωνίου:  Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο πρώην  υπουργός, δείχνοντας φανερά ότι θέλει να μιλήσει στους δημοσιογράφους, λίγο πριν κλείσει πίσω του η πόρτα της αστυνομικής κλούβας.

Οι απολογίες του ζεύγους 

Το ζεύγος αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο κ. Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δε δέχθηκε ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.

Για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, ο κ. Παπαντωνίου αμφισβήτησε το σκεπτικό των ανακριτών. «Δε χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου», φέρεται να ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός.

Η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο περίπου 5 ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία που της αποδίδεται.

Το πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση

Σε πρόσωπο – κλειδί για την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου, φαίνεται ότι εξελίχθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος για την υπόθεση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, Ανδρέας Μπαρδής, ο οποίος απολογήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, «ανοίγοντας» το δρόμο των εξελίξεων για την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα.

Ο πολιτικός μηχανικός, ο οποίος φέρεται πως παρείχε “κάλυψη” στον Γιάννο Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων, ως άλλος Νίκος Ζήγρας, έδωσε στην ελληνική Δικαιοσύνη όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έλειπαν για να «δέσουν» οι κατηγορίες.

Όπως ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος προσήλθε πριν περίπου οκτώ χρόνια στον ανακριτή γεμίζοντας τα κενά της έρευνας, έτσι και ο Ανδρ. Μπαρδής, αναφέρθηκε για τους κίτρινους φακέλους που παραλάμβανε γεμάτα δεσμίδες από την κατοικία του πρώην υπουργού στην Κηφισιά και στη συνέχεια σε μικρά ποσά τα κατέθετε σε τράπεζα, προκειμένου να διοχετευθούν σε λογαριασμούς του ζεύγους στο εξωτερικό.

Ο κατηγορούμενος φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, που απολογήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, υποστήριξε πως συνολικά έλαβε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τον πρώην υπουργό σε μία διετία, χωρίς -όπως υποστήριξε- ο ίδιος τότε να ξέρει την προέλευση των χρημάτων. «Τα χρήματα πίστευε ότι προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου. Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος.

Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται» φέρεται να υποστήριξε απολογούμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στην ανακρίτρια ότι «μέσα σε δύο χρόνια 2002-2003 πήρε, κατά τις ίδιες πληροφορίες έλαβε τμηματικά από τον Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα αυτά φέρεται ότι τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην Υπουργού στην Κηφισιά.

Στη συνέχεια σε μικρά ποσά γίνονταν οι καταθέσεις σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων και εν συνεχεία τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία και κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην Υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου».

 

Πηγή: iefimerida.gr  και news247.gr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.