Οι απειλές αμερικανικών κυρώσεων “σπρώχνουν” τη Σαουδική Αραβία στην “αγκαλιά” Ρωσίας και Κίνας

kassogi

Η δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αναμένεται να θέσει σε δοκιμασία την εδώ και πολλά χρόνια εδραιωμένη φιλία και συμμαχία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, τα μέλη του Κογκρέσου ζητούν ανοιχτά κυρώσεις εναντίον της. Οι αντιδράσεις είναι έντονες και από την Ευρώπη, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει τον τερματισμό πωλήσεων όπλων προς το βασίλειο, μια κίνηση που επαινέθηκε από πολλούς στην διεθνή κοινότητα. Όμως ταυτόχρονα έχουν αρχίσει και εγείρονται ανησυχίες πως οι κλειστές πόρτες της Δύσης θα στρέψουν την Σαουδική Αραβία προς την ανατολή. “Αν οι ΗΠΑ και η Δύση προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν τουλάχιστον χαζό να πιστέψουμε πως οι Σαουδάραβες απλά θα το δεχτούν αδιαμαρτύρητα” είπε ο Αϊχάμι Κάμελ, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής,και Αφρικής του Eurasia Group.

Οι Σαουδάραβες νομίζω θα αρχίσουν να κοιτάνε προς την αγορά της Κίνας και της Ρωσίας, νομίζω πως ήδη το έχουν κάνει. Αμφιβάλω πως ο Ρώσος πρόεδρος θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην Σαουδική Αραβία σε μια παρόμοια περίπτωση”, συνέχισε ο κ. Κάμελ.

Ο κύκλος της αμφισβήτησης προς την Σαουδική Αραβία από την δύση, ξεκίνησε με την υπόθεση Κασόγκι. Ο αρθρογράφος της Washington Post και πολέμιος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας εξαφανίστηκε μετά την είσοδο του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως αποδείχτηκε ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με προτροπή της κυβέρνησης του βασιλείου και αυτό ήταν παραπάνω από αρκετό για να ξεσηκώσει μια θύελλα διαμαρτυριών και “κυρώσεων” εναντίον της χώρας. Το σκάνδαλο ώθησε πολλούς υπουργούς και επιχειρηματίες μεγάλων εταιρειών να αποσυρθούν από μια σημαντική διάσκεψη κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, με στόχο την επίδειξη των επενδυτικών ευκαιριών της Σαουδικής Αραβίας.

Το βασίλειο δείχνει να μην υπολογίζει πολύ την αντίδραση των ξένων αξιωματούχων ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με Ρωσία και Κίνα ενισχύοντας τις μεταξύ τους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν την συνεργασία τους σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ συνεργάστηκαν σε συμφωνίες παραγωγής για σταθεροποίηση των αγορών εν μέσω κυμαινόμενων παγκόσμιων τιμών αργού.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του σαουδαραβού βασιλιά στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε ένα κοινό ταμείο επενδύσεων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και υπογράφηκαν 15 συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, της άμυνας και της γεωργίας, ενώ η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να πωλήσει στο Ριάντ το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400.

Από την άλλη η Κίνα, είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του βασιλείου, με 42 δις δολάρια σε διμερές εμπόριο το 2017. Τον περασμένο Μάρτιο, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τομείς που κυμαίνονται από την ενέργεια μέχρι την τεχνολογία του διαστήματος. Κάποιοι στο Ριάντ έχουν επίσης ξεκινήσει ήδη να μιλάνε για μετατροπή του εμπορίου πετρελαίου σε γιουάν αντί για δολάρια ως αντίποινα για ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Όμως, καθώς οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην οικονομία της Κίνας, οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλές σε αυτό το στάδιο για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Κίνα δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ και το επίπεδο του εξοπλισμού τους, όπως λένε οι ειδικοί επί των αμυντικών θεμάτων. Απόδειξη αυτού είναι πως το Πεκίνο πώλησε πέρυσι μόνο 20 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα στη Σαουδική Αραβία, έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγωγών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης.

Η σχέση του Ριάντ με τα κέντρα εξουσίας στην ανατολή δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως αναμένεται να επιταχυνθούν, όπως δηλώνει στο CNBC ο Σαμάν Βακίλ, ερευνητής στο Chatham House και καθηγητής στο School of Advanced International Studies του John Hopkins. “Στο Ριαντ, η διαφοροποίηση των σχέσεων και η απουσία αποκλειστικών συνεργασιών είναι μια μακροχρόνια πολιτική”, δήλωσε ο Βακίλ περιγράφοντας τις ενεργειακές συμφωνίες του βασιλείου με την Κίνα οι οποίες χρονολογούνται από το 1990. “Και θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον τους, διότι εάν υπάρξουν επικείμενες κυρώσεις από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προφανώς η πολιτική της Κίνας για μη παρέμβαση θα είχε νόημα για αυτούς, στρατηγικά μιλώντας”.

Παρόλα αυτά, η σχεδόν 90χρονη συμμαχία που έχει η χώρα με τις ΗΠΑ, παραμένει πρωταρχικής σημασίας για την Σαουδική Αραβία και είναι ιδιαίτερα αναγκαία για την σταθερότητα της χώρας αλλά και της περιοχής, κάτι που το Ριαντ γνωρίζει πολύ καλά. Μια διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, έτσι η Σαουδική Αραβία θα προσπαθήσει να διατηρήσει και τα τρία μέτωπα ανοιχτά. Το βασίλειο θα είναι πιο αδύναμο χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ και οι επί δεκαετιών σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι εύκολο να καταρρεύσουν.

Όμως ήδη έχουν “αδυνατίσει”αρκετά.

Πηγή: emea.gr

Συντάκτης: Ηλίας Κουκουτσάς

Facebook Comments

POST A COMMENT.