Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα: Περίπου το 70% των ασθενών δε γνωρίζει την ακριβή αιτία της αυτόφλεγνονώδους αυτής νόσου

clean-body

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναδεικνύει η 1η Πανελλήνια Έρευνα σε ασθενείς με Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

Ρούλα Σκουρογιάννη

Τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλήνιας Έρευνας για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα, για τα χαρακτηριστικά των ασθενών και τις προκλήσεις που βιώνουν στη διαχείριση του νοσήματος, σε συνεργασία ή μη με το γιατρό τους, παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντή Α΄ Παν/κής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων, Νοσοκομείο «ΑΝ. ΣΥΓΓΡΟΣ» και Πρόεδρο Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), κύριο Δημήτρη Ρηγόπουλο, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ανδρέας Συγγρός.

Το δείγμα των ασθενών που μετείχε στην έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή κ. Ρηγόπουλο σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα ανδρών και γυναικών, με κατανομή σε όλη την Ελλάδα (το 54% στην Αθήνα), ηλικίας 35 – 44. Συγκεκριμένα:

 • 1301 ασθενείς συνολικά μετείχαν στην έρευνα
 • 676 από αυτούς έπασχαν από Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα
 • 206 ασθενείς ήταν διαγνωσμένοι με τη νόσο

Όπως εξήγησε ο κ. Ρηγόπουλος κατά την παρουσίασή του, από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει η άμεση ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο, την έγκαιρη διάγνωση της από δερματολόγο και η αποτελεσματική θεραπεία της.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Πρόκειται για μια χρόνια νόσος του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις βλάβες στις πτυχές του δέρματος. Αυτές οι φλεγμονώδεις βλάβες περιλαμβάνουν επώδυνα οζίδια και αποστήματα και εντοπίζονται εκεί, όπου βρίσκονται οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες. Η νόσος που είναι γνωστή και ως «ανάστροφη ακμή», δεν είναι ούτε μολυσματική ούτε μεταδοτική.

Τα πρώτα συμπτώματα της Δ.Ι.

Μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα ηλικίας από 12 έως 25, ενώ πάσχοντες είναι οι ενήλικες στις παραγωγικές ηλικίες 25 έως 55, με συχνότερη εντόπιση της νόσου στη γεννητική χώρα και τους γλουτούς.

Τρία στάδια κατά Hurley

Επειδή η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα, πολλές φορές, διαγιγνώσκεται λανθασμένα σαν μόλυνση, η μεγάλη καθυστέρηση στη σωστή διάγνωση δεν είναι κάτι σπάνιο, ειδικά αν η νόσος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Οι δερματολόγοι συνήθως αξιολογούν την κλινική βαρύτητα των σημείων και των συμπτωμάτων της ιδρωταδενίτιδας βάσει μιας κλίμακας, η οποία ονομάζεται κλίμακα Hurley.

 • Στάδιο Ι: Τα φλεγμονώδη οζίδια ξεκινούν ως σκληρά οζίδια, σε μέγεθος μπιζελιού. Επειδή συνήθως είναι ερυθρά, πολλές φορές αξιολογούνται λανθασμένα ως λοίμωξη (π.χ. από σταφυλόκκο), ακμή, θυλακίτιδα, δοθιήνωση (κοινώς “καλόγεροι”), σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (π.χ. έρπης) κ.α.
 • Στάδιο ΙΙ: Οι συχνές υποτροπές αφήνουν ουλές στις οποίες παρεμβάλλεται φυσιολογικό δέρμα.
 • Στάδιο ΙΙΙ: Πολλαπλά αποστήματα και ουλές μεταξύ των οποίων δεν έχει απομείνει καθόλου φυσιολογικό δέρμα και μπορεί να συνοδεύεται από δύσοσμες εκκρίσεις.

«Τόσο στο σύνολο του δείγματος όσο και στους διαγνωσμένους το 65% έπασχαν από μέτρια (προσβολή περισσότερης της μιας περιοχής με 3 έως 5 εξάρσεις το χρόνο, ουλές και μέτρια επίδραση στην ποιότητα ζωής) έως σοβαρή νόσο (έντονα συμπτώματα, εξάρσεις και ουλές και επηρεασμένη ποιότητα ζωής). Μόνο το 30% του δείγματος όμως, ήξερε τη σωστή αιτία της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι την απέδιδαν σε άλλες αιτίες, όπως ερεθισμό, ακατάλληλα ρούχα και θυλακίτιδα».

Αυτό που επεσήμανε ο κ. Ρηγόπουλος είναι ότι η επιβάρυνση της νόσου φαίνεται να είναι σοβαρότερη σε καπνιστές και πρώην καπνιστές αλλά και παχύσαρκα άτομα.

Επιπλέον, αναλόγως τη σοβαρότητα της εμφάνισης της ασθένειας, παρατηρείται αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, αύξηση

στις συννοσηρότητες, στη χρήση φαρμάκων και παραφαρμακευτικών, στα χειρουργεία, στις επισκέψεις σε ιατρό και στις νοσηλείες.

Ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας

 • το 34% των πασχόντων δεν έχουν επισκεφθεί ιατρό, ακόμα και με την πάροδο 2 ετών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων,
 • το 33% των διαγνωσμένων επιλέγουν να μην ακολουθήσουν θεραπεία
 • όσοι αναζητούν λύση επισκέπτονται μη ειδικό ιατρό, ενώ η διάγνωση γίνεται στο δερματολόγο

Κατάλληλη θεραπεία και μακροχρόνια ύφεση της νόσου

Αυτό που τόνισε ο καθηγητής κ. Ρηγόπουλος είναι ότι με τη λήψη κατάλληλης θεραπείας για μεγάλα χρονικά διαστήματα ο ασθενής έχει σαφή ύφεση του νοσήματος, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο της έξαρσης, αλλά για εκτενείς περιόδους, καθώς επιτυγχάνεται «ύπνωση» της πάθησης, όχι όμως και εκρίζωση.

Ανακούφιση σε ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργό Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην καθιερωμένη συστηματική αγωγή, επιτυγχάνεται με τη δραστική ουσία ανταλιμουμάμπη (adalimumab).

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, εκτός από την έγκαιρη διάγνωση και την εφαρμογή σωστής θεραπείας, οι ασθενείς να συμμορφώνονται σε αυτήν και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους. Προτρέπουμε τους πάσχοντες να απευθύνονται στα Ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας για άμεση εξέταση», σημειώνει ο κ. Ρηγόπουλος.

Ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας

Τέσσερα Ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας λειτουργούν στην Ελλάδα, 2 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μπορούν οι ασθενείς να επισκεφτούν κατόπιν ραντεβού:

 • Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική ΚλινικήΝοσοκομείο «Α. Συγγρός», Αθήνα (Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη και Παρασκευή, τηλ. 210 7265153)
 • Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Αττικόν», Αθήνα (Τετάρτη, τηλ. 210 5832396 )
 • Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Θεσσαλονίκη (Τηλ. 2313 308860-867)
 • Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παρασκευή, Θεσσαλονίκη (Τηλ. 14741).

 

 

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.