Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη στον πατέρα Αντώνιο της «Κιβωτού του Κόσμου»

kivotos-1

Η «Κιβωτός του Κόσμου» και ο ιδρυτής της πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, βραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

Ειδικότερα, τρεις μη κυβερνητικοί οργανισμοί από την Ελλάδα έλαβαν στις Βρυξέλλες το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απονεμήθηκε το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη στον πατέρα Αντώνιο για το έργο του στην μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός του κόσμου», που δραστηριοποιείται στον τομέα της μέριμνας και προστασίας μητέρων και παιδιών και ειδικότερα άπορων μονογονεϊκών οικογενειών.

kivotos-2Η «Κιβωτός» βοηθά και δέχεται παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Υλοποιεί προγράμματα υποστήριξης, με πρώτο στόχο να βοηθήσει παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους.

Με παρέα 10 από τα παιδιά της Κιβωτού, ο πατέρας Αντώνιος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για την παραλαβή του βραβείου και όπως δήλωσε στον τύπο: «Για έναν ορθόδοξο ιερέα τα βραβεία δε χρειάζονται με την έννοια ότι πιστεύω και νιώθω, ότι αυτό που κάνουμε είναι χρέος μας, υποχρέωση για το ποίμνιο μας για τα παιδιά και τις ψυχούλες τις τραυματισμένες. Οπότε όλα αυτά βοηθούν στην πιστοποίηση και στο να γίνει το έργο μας ακόμα πιο γνωστό και να πάρουμε βοήθεια».

«Όταν μου το ανακοίνωσαν, τους είπα ότι αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο που θα πρέπει να το βιώσουν και κάποια από τα μεγάλα παιδιά μας. Συγκεκριμένα είναι παιδιά λυκείου και ο λόγος που ήθελα να είναι μαζί μου αυτή τη στιγμή είναι για να μπορέσουν να ανοίξουν τα μάτια τους. Να δουν νέους ορίζοντες. Θα βάλω τα ίδια παιδιά να παραλάβουν το βραβείο και το μήνυμα που θέλω να δώσω και στα ίδια είναι να βάζουν στόχους και να τους καταφέρνουν.

Επειδή πρόκειται για παιδιά που βίωσαν άσχημα πράγματα στην αρχή της ζωής τους αυτά τα παιδιά τώρα θα πρέπει να καταφέρουν να “ζωγραφίσουν” τη δική τους ζωή».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πατέρας Αντώνιος τόνισε πως δεν μπορούσε εύκολα να φανταστεί την εξέλιξη του εγχειρήματος αυτού με τη φροντίδα τόσων παιδιών. «Είναι θαύμα. Η “Κιβωτός” αποτελεί ένα σχέδιο που προϋπήρχε και εγώ απλά είπα “ναι” και ακολούθησα τη μια ανάγκη μετά την άλλη».

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε το 2008 και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από αξιλόγηση προτάσεων που κατατίθενται από ευρωβουλευτές.

Το βραβείο απένειμε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος και πρότεινε τη βράβευση του πατρός Αντωνίου.

Βραβεύτηκαν επίσης η ΜΚΟ «HOPEgenesis», που ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, μετά από πρόταση της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζενμπεργκ, και η ΜΚΟ «Άνεμος Αλλαγής», που δραστηριοποιείται στον τομέα της στήριξης και της ένταξης στην κοινωνία ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων, μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου.

Facebook Comments

POST A COMMENT.