Έρχεται ο “Ξενοφών”, το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φετινού φθινοπώρου

kakokairia

Ραγδαία αλλαγή του καιρού: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Ο Ξενοφών, το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φετινού φθινοπώρου, θα φέρει ραγδαία αλλαγή του καιρού, καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ, από το βράδυ θα υπάρξει αισθητή μείωση της θερμοκρασίας, ενώ θα πνέουν και θυελλώδεις άνεμοι.

Ο  «Ξενοφών», που έλαβε το όνομα από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι «εισαγόμενη» κακοκαιρία, καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει από αύριο τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, από 8 έως 12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ό,τι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η κακοκαιρία «Ξενοφών» θα συνεχιστεί την Τετάρτη, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τους θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάσουν και τα 10 Μποφόρ. Λόγω της έντασης των ανέμων σε αρκετές περιοχές, απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη, θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.

πηγή: cnn.gr / ΕΜΥ

Facebook Comments

POST A COMMENT.