Αργυρός Λέοντας στο Γ. Λάνθιμο, στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας!

lanthimos

Θρίαμβος στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, για την Ελλάδα και τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο που κατάφερε να κερδίσει με τη νέα του ταινία εποχής «The Favourite», το δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο στον κόσμο του κινηματογράφου.

lanthimos-1Ο ίδιος ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, τον κόσμο που “αγκάλιασε” την ταινία,  αλλά κυρίως τις τρεις πρωταγωνίστριες της ταινίας του, Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Λάνθιμος έφυγε με βραβείο από τη Βενετία, καθώς το 2011, η ταινία του «Άλπεις» είχε κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου.

 

Στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Βενετίας ο Γιώργος Λάνθιμος είχε δηλώσει για το «The Favourite»: «Η ταινία εστιάζει σε τρεις γυναίκες που είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, ενώ η αντρική ματιά στο σινεμά βλέπει τις γυναίκες ως συζύγους, γκόμενες, αντικείμενα του πόθου. Εμείς πλάσαμε πολυδιάστατες, υπέροχες, εφιαλτικές γυναίκες. Σύνθετες, όπως κάθε άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός σκηνοθέτης.

 

colmanΩστόσο, ο Αργυρός Λέοντας δεν ήταν η μόνη διάκριση που απέσπασε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στην 75η Μόστρα, καθώς η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας της διοργάνωσης. «Είμαι υπερβολικά συναισθηματική» παραδέχτηκε η ηθοποιός ευχαριστώντας την Έμα Στόουν, τη Ρέιτσελ Βάις και ειδικά τον Γιώργο Λάνθιμο που της έδωσε τον ρόλο που τόσο αγάπησε. «Λάτρεψα κάθε δευτερόλεπτο αυτής της συνεργασίας» είπε η Κόλμαν και στη συνέχεια δήλωσε, στα ιταλικά, τον έρωτά της για τη Βενετία και ευχαρίστησε την πόλη που αγάπησε την ταινία.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο  Γιώργος Λάνθιμος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ με την ταινία “Κυνόδοντας” το 2010.

Ο σκηνοθέτης των πολυσηζητημένων video clip “Δέκα Εντολές” της Δέσποινας Βανδή και “Θέλεις ή δε θέλεις” του Σάκη Ρουβά, θέτει τώρα υποψηφιότητα στις “Χρυσές Σφαίρες” και στα “Όσκαρ” με την ταινία του.

 

Συγχαρητήριο μήνυμα στο σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τη διάκρισή του στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας από την υπουργό Πολιτισμού

Στη συγχαρητήρια επιστολή, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
“…Σταθερά στον χρόνο ο Γιώργος Λάνθιμος, με το πρωτότυπο καλλιτεχνικό ύφος του, κερδίζει την αναγνώριση των ομότεχνών του και αναμφίβολα το έργο του συγκεντρώνει το καθολικό ενδιαφέρον του κοινού.

Η πορεία του έλληνα σκηνοθέτη δείχνει ότι το κινηματογραφικό του σύμπαν ξεπερνά τα όρια της συγκυρίας. Περισσότερο και από την αναγνωρισιμότητα των βραβείων και την αναμενόμενη ευφορία που αυτά φέρουν, ο Λάνθιμος προσφέρει στον δημόσιο διάλογο πολύτιμο υλικό προς συζήτηση γύρω από καίρια και πολλές φορές αναπάντητα κοινωνικο-πολιτισμικά ερωτήματα. Οι αναγνώσεις του έργου του είναι πολυεπίπεδες και ακολουθούν το δημιουργικό του εύρος. Αποδεικνύεται ότι η πρωτοπορία στην Τέχνη μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η ενεργοποίηση θεσμικών αντανακλαστικών καθίσταται για τον λόγο αυτό αναγκαία, προκειμένου αυτού του είδους η σχέση ανάμεσα στους νεότερους δημιουργούς και ένα διαρκώς πιο ανήσυχο κοινό να ενισχυθεί. Τα συγχαρητήρια είναι δεδομένα, όπως είναι και η βούληση της Πολιτείας να συμβάλλει αποτελεσματικά σε κάθε επόμενη μέρα των σύγχρονων δημιουργών του ελληνικού σινεμά”.

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.