Η «καρατόμηση» των… αλάνθαστων για την τραγωδία στο Μάτι και τα αναπάντητα ερωτήματα

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Η καθυστερημένη αντίδραση και η ανάληψη ευθυνών, ασφαλώς και πλήγωσε την κυβέρνηση και στο Μαξίμου κατάλαβαν ότι η ζημιά που υπέστησαν είναι τεράστια

Μόνον ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έμεινε στην κυβέρνηση από τους υπουργούς που ενεπλάκησαν άμεσα (αλλά όχι έμμεσα) στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και στη διαχείριση των πρώτων 24ώρων. Το κυβερνητικό «Βατερλώ» αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά, με την παρωδία στο Κέντρο Επιχειρήσεων, τη θλιβερή και άκρως προκλητική συνέντευξη τύπου με τους κ. Τόσκα, Τζανακόπουλο και τους πρώην, πλέον, αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και την απουσία της κυβέρνησης από τον τόπο της τραγωδίας, προκάλεσαν βαθιά πληγή στο Μαξίμου.

Οι αντιδράσεις για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών ήταν τόσο έντονες που το «ξήλωμα» των υπευθύνων ήταν αναμενόμενο σε μια προσπάθεια να κατασβεστεί η πυρκαγιά από το Μάτι.

Η καθυστερημένη αντίδραση και η ανάληψη ευθυνών, ασφαλώς και πλήγωσε την κυβέρνηση και στο Μαξίμου κατάλαβαν ότι η ζημιά που υπέστησαν είναι τεράστια.

Εξ αρχής απομακρύνθηκαν δια… της παραιτήσεως οι κ. Νίκος Τόσκας και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης ενώ ακολούθησαν οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής. Η αλλαγή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν αναμενόμενη με τον Πάνο Σκουρλέτη να αναλαμβάνει προσωρινά τις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας.

Με τον προχθεσινό ανασχηματισμό απομακρύνθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μόνο που αυτό έγινε με… τακτ καθώς ο τελευταίος είναι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κι έπρεπε να βρεθεί μια θέση που δεν θα τον υποβάθμιζε. Αν και η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και η μετάθεσή του στην «άγονη γραμμή» της Κουμουνδούρου είναι ουσιαστικά υποβάθμιση, στο Μαξίμου επιδιώκουν να περάσει η γραμμή ότι ο κ. Σκουρλέτης αναλαμβάνει να αναδιοργανώσει το κόμμα ενόψει εκλογών κι ότι πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή. Σε κάθε περίπτωση ο νυν γραμματέας του κόμματος πληρώνει κι αυτός την εμπλοκή του ως υπουργός Εσωτερικών στην τραγωδία στο Μάτι. «Θα ήταν αδιανόητο να μην φύγει ο υπουργός Εσωτερικών για μια τέτοιας έκτασης τραγωδία», έλεγαν ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον τελευταίο μήνα και μετά τους σχεδόν 100 νεκρούς από την φονική πυρκαγιά.

Στους υπουργούς που είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση θα πρέπει να προστεθεί και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κυρίως λόγω των αποκαλύψεων για το «μπλόκο» στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ανατολική Αττική. Ενδεχομένως πλήρωσε και την αδράνεια των πρώτων ωρών στο Λιμενικό όταν και εκατοντάδες πολίτες στο Μάτι περίμεναν επί ώρες στη θάλασσα για να έρθουν να τους σώσουν,

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη στελέχη που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της τραγωδίας αλλά διασώθηκαν στον ανασχηματισμό.

Ο πρώτος είναι φυσικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος προκλητικά έστησε την συνέντευξη τύπου όπου όλοι δήλωναν περήφανοι για τη διαχείριση και δεν έβλεπαν κανένα λάθος στο Μάτι.

Διασώθηκε και ο Χρήστος Σπίρτζης παρά την αρνητική δημοσιότητα που πήρε με παλαιότερο βίντεο με το οποίο έδινε οδηγίες νομιμοποίησης αυθαιρέτων στο Μάτι. Ενδεχομένως η συχνότατη παρουσία του στα καμένα, μια παρουσία που διέσωσε την τιμή της υπόλοιπης κυβέρνησης, να εκτιμήθηκε θετικά και να παρέμεινε στη θέση του για να συμβάλει στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης περιοχής.

Ακόμη, ο Σ. Φάμελλος παρέμεινε στο υπουργείο του, αν και ήταν κι αυτός από τους υπουργούς που συμμετείχαν στη θλιβερή σύσκεψη της 23ης Ιουλίου, αλλά και ο Παύλος Πολάκης, παρ’ ότι είναι συνεχείς οι αποκαλύψεις ότι γνώριζε για τους νεκρούς αλλά απέκρυψε το γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση ένα από τα δύσκολα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση και οι νέοι υπουργοί είναι και το Μάτι. Η επόμενη ημέρα, η οργή του κόσμου για το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις είναι δραματικές, ότι οι πολίτες αισθάνονται αβοήθητοι, ότι η γραφειοκρατία είναι παντού.

Γιατί δεν απαντούν;

Παραμένουν, όμως, αναπάντητα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την πρώτη στιγμή για τους υπεύθυνους της τραγωδίας και τι ήταν αυτό που οδήγησε στο να καούν 100 άνθρωποι.

Κυρίως θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου.

  • Γιατί καθυστερεί η έρευνα και η απόδοση ευθυνών;
  • Γιατί η ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον καθηγητή Γκόλνταμερ δεν έχει πιάσει ακόμη δουλειά και ποιο θα είναι το πόρισμα όταν ήδη έχει εκφραστεί για τις αιτίες της τραγωδίας;
  • Και βεβαίως, ένας ανασχηματισμός δεν είναι «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, μιας και δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων όπως:
  • Ποιες είναι οι ευθύνες για το γεγονός ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η πυρκαγιά από την Πυροσβεστική;
  • Το γεγονός ότι η Αστυνομία έστειλε τόσο κόσμο στο Μάτι και κάηκαν, «σβήνει» με την αποχώρηση του αρχηγού και των υπουργών;
  • Γιατί ακόμη η κυβέρνηση δεν απαντά για τις δικές της ευθύνες ως προς το διαχρονικό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης;
  • Γιατί ακόμη η κυβέρνηση δεν απαντά γιατί πριν μερικές εβδομάδες όλοι οι απομακρυνθέντες ήταν αλάνθαστοι αλλά τώρα βρίσκονται στα σπίτια τους;
  • Γιατί δεν απαντά για το γεγονός ότι γνώριζαν για πολλούς νεκρούς αλλά μιλούσαν περί ανέμων και υδάτων και υποβάθμισαν την τραγωδία το βράδυ της 23ης Ιούλιου;

Πηγή: in.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.