Αρίθα Φράνκλιν: Σώπασε για πάντα η «βασίλισσα της σόουλ»

aretha-fraklin

Σε ηλικία 76 χρονών έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα της σόουλ μουσικής, Αρίθα Φρανκλιν. Τις τελευταίες μέρες ήταν γνωστό ότι η διάσημη τραγουδίστρια ήταν πάρα πολύ άρρωστη.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας. Η ίδια είχε ανακοινώσει ότι θα αποσύρονταν από τη μουσική σκηνή μόλις τους επόμενους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2019.

Είχε επιβεβαιώσει τη συνταξιοδότησή της σε φίλους της ενώ είχε ανακοινώσει ότι το τελευταίο της έργο θα ήταν ένας δίσκος με τον Στίβι Γουόντερ.

Είχε ακυρώσει την περιοδεία της τον Μάρτιο, έπειτα από συμβουλές των γιατρών ότι πρέπει να ξεκουραστεί πλήρως για τουλάχιστον δύο μήνες.

Ο τίτλος της «βασίλισσας της σόουλ» της απονεμήθηκε ήδη από τα πρώτα βήματα της καριέρας της, ήδη από το 1967 με τα κομμάτια όπως τα “Spanish Harlem”, «I Say a Little Prayer» and “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’’.

Γεννηθείσα το 1942, έκανε τα πρώτα της βήματα μέσω της συμμετοχής της στη χορωδία της εκκλησίας του Ντιτρόιτ, όπου ο πατέρας της είχε τη θέση του πάστορα. Το 1960 αφιερώθηκε πλήρως στη μουσική της καριέρα.

Το 1987 η Αρίθα Φράνκλιν είχε πουλήσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια δίσκους και έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Βραβεία και επιτεύγματα

Η Φράνκλιν, ήταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Αρίθα».

Η Φράνκλιν είχε ένα σύνολο είκοσι νούμερο 1 σινκλς στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το «Respect» τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, «I Knew You Were Waiting (For Me)» ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.

Το 1985, ο τότε κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Τζέιμς Μπλάντσαρντ ανακήρυξε την φωνή της Αρίθα Φράνκλιν «εθνικό αγαθό». Τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το βραβείο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Κλίντον.

Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την έβαλε στην 9η θέση στον κατάλογο των 100 Greatest Artists of All Time. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις πιο πάνω θέσεις προηγούνται οι Μπητλς, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι Ρόλιγκ Στόουνς, ο Τσακ Μπέρι, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζέιμς Μπράουν και ο Λιτλ Ρίτσαρντ, ενώ ακολούθησε ο Ρέι Τσάρλς στην 10η θέση.

Το 2005 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους.

 

Πηγή: in.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.