Τελευταια Νεα

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

stratiotikoi

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu γύρω στις 19:00, είδηση που άρχισε να μεταδίδεται και από άλλα διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η επιβεβαίωση και η διάλυση κάθε υποψίας περί της ορθότητας της είδησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήρθε από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» πρόσθεσε.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να αφήνουν από την πρώτη στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ακόμη και αύριο, 15 Αυγούστου.

Όντως η εκτίμησή τους επιβεβαιώθηκε. Αύριο, Τετάρτη 15 Αυγούστου, μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 20:00.

Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Άλλωστε μετά τη σημερινή απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης, η μόνη κατηγορία που βαραίνει πλέον τους δύο στρατιωτικούς είναι αυτή της της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Για την ιστορία, στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα τα προηγούμενα 24ωρα

Ως προς το παρασκήνιο, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο με το ζήτημα να λύνεται τελικά σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξαν οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν προς όλες τις κατευθύνσεις το Μέγαρο Μαξίμου καθώς και οι έλληνες διπλωμάτες και σύσσωμη η κυβέρνηση.

Από την κυβέρνηση υπενθυμίζεται δε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα στη συζήτησή τους.

Κίνηση καλής θέλησης από τον Σουλτάνο

Με τον Ερντογάν να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, με την τουρκική λίρα να καταρρέει και την τουρκική οικονομία να αγκομαχά, κατάσταση που επιδεινώνεται από την κόντρα με τις ΗΠΑ, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών φαίνεται να εντάσσεται σε μια προσπάθεια του Σουλτάνου να κλείσει κάποια ανοιχτά μέτωπα, δείχνοντας παράλληλα καλή διάθεση απέναντι σε εταίρους και συμμάχους.

Πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα, λένε διπλωματικές πηγές, εστιάζοντας και στη σημειολογία της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Προσθέτουν δε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι μάλλον οι πρώτοι από αρκετούς ξένους κρατούμενους Αμερικανούς, Γερμανούς, κτλ που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Με τον τρόπο αυτό άλλωστε ο Ερντογάν μπορεί να δικαιολογήσει και την απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα, που ζητά μετ΄ επιτάσεως η Αμερική, χωρίς να θεωρηθεί ότι «γονατίζει» και σπεύδει να υπακούσει τις εντολές του Τραμπ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Η είδηση που αρχικά μετέδωσε το Anadolu έφερε τον τίτλο «Απόφαση για τους 2 έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν».

Έκπληξη πάντως φαίνεται να προκαλεί η απόφαση αυτή του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και σε τουρκικά μέσα, που μιλούν για αιφνιδιαστική απόφαση.

Ενδεικτικός ο τίτλος της HaberTurk: Τελευταία στιγμή απελευθερώθηκαν οι έλληνες στρατιώτες.

Ελεύθεροι μετά από 167 ημέρες

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφήνονται ελεύθεροι, μετά από 167 ημέρες που κρατούνταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης και μετά από πέντε απορρίψεις αιτημάτων αποφυλάκισης από την τουρκική δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης παρέμενε η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδραζόταν στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν οι δύο στρατιωτικοί έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

 

Πηγή: in.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.