Ειδικό Γραφείο Απόδημου Ελληνισμού στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ

photo-apodimoi-3

Ανοιχτό κάλεσμα για συστράτευση με τον Ελληνισμό της Διασποράς από τη νέα πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για ίδρυση Γραφείου Αποδήμου Ελληνισμού

 «Η Αυτοδιοίκηση συμβάλλει ενεργά στην επανεκκίνηση  των σχέσεων της Μητέρας Πατρίδας με τους Έλληνες της Διασποράς. Δίνουμε βήμα και λόγο  στους απανταχού συμπατριώτες μας», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα, την πρότασή του για την άμεση ενεργοποίηση του πολύτιμου δυναμικού των Απόδημων Ελλήνων στην πολιτική και αναπτυξιακή ζωή του χώρας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, στα γραφεία της Ένωσης, για την ανακοίνωση ίδρυσης του νέου Γραφείου  Αποδήμου Ελληνισμού από την ΚΕΔΕ.

photo-apodimoi-2

Παρουσία δύο Προέδρων από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Ομογενειακές Κοινότητες του κόσμου, της Μελβούρνης και του Μόντρεαλ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς τη Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία, την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, για συστράτευση δυνάμεων με τον Ελληνισμό της Ομογένειας, ζητώντας ενότητα για την ενδυνάμωση της χώρας και το καλό του τόπου.

«Όλοι μαζί ενωμένοι, “μικρή” και “μεγάλη” Ελλάδα, με κοινό όραμα την πρόοδο και την ανάκαμψη από την κρίση, αγκαλιάζουμε το μοναδικής αξίας δυναμικό των Ομογενών μας σε κάθε σημείο της γης, που διψούν να προσφέρουν στην μητέρα πατρίδα γνώση, εμπειρία, επενδύσεις και κυρίως την αγάπη τους για τη χώρα.

Η συμβολή των Αποδήμων στον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη, αλλά και τα Πολιτικά δρώμενα  δε σταματά μόνο στη δυνατότητα του εκλέγειν, με την ψήφο των Αποδήμων την οποία υποστηρίζουμε, αλλά και του εκλέγεσθαι.  Απευθύνουμε πρόταση προς τον πολιτικό κόσμο να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες Ομογενείς να εκλέγονται μέσα από θέσεις Επικρατείας», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης

Στη Συνέντευξη Τύπου, ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, κ. Νικόλαος Παγώνης, ενός από τους παλαιότερους οργανισμούς της Ελληνικής παροικίας παγκοσμίως, καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης που χαιρέτησαν τη νέα πρωτοβουλία της ΚΈΔΕ και παρουσίασαν το βαρυσήμαντο έργο των Κοινοτήτων στις χώρες τους, που ισχυροποιεί τον Ελληνισμό μεταξύ των Ομογενών δεύτερης, τρίτης ακόμη και πέμπτης γενιάς, μέσα και από την πολιτική επιρροή, όπως τόνισαν,  που οι δυνατές ελληνικές ομογενειακές κοινότητες ασκούν στις χώρες που βρίσκονται οι μεγάλες μητροπόλεις της Διασποράς.

apodoimoi-5

Νικόλαος Παγώνης: «Έλληνας δε γεννιέσαι στο εξωτερικό, αλλά γίνεσαι»

«Η αμφίδρομη σχέση που προσμένουμε να αναπτύξουμε με τον νέο τομέα της ΚΕΔΕ, είναι για κάθε Ελληνική Ομογενειακή κοινότητα και Ομοσπονδία Αποδήμων, αίτημα δεκαετιών. Επί μακρό χρονικό διάστημα ο ενθουσιασμός και η θέρμη που χαρακτηρίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό της Διασποράς ως προς τη διάθεσή του να προσφέρει στη Μητέρα πατρίδα παραμένει στο κενό, και ποτέ υποσχέσεις και προθέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Χρειαζόμαστε περισσότερο σύστημα για να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς της Ελλάδας, και η Ελληνική πολιτεία περισσότερη διάθεση να “εκμεταλλευτεί” όλους εμάς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Μόντρεαλ Νικόλαος Παγώνης, υπογραμμίζοντας ότι «Έλληνας δε γεννιέσαι στο εξωτερικό, αλλά γίνεσαι».

Βασίλης Παπαστεργιάδης: Δεν έχει αξιοποιηθεί από τους Έλληνες η διάθεση για προσφορά των ομογενών της Αυστραλίας

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αναφέρθηκε στη διάθεση γενναίων χορηγιών από πλευράς των Αυστραλών για να ενισχυθεί η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία, ακόμη και με τη δωρεάν δημιουργία γραφείου ΕΟΤ στο μεγάλο εμπορικό κέντρο των Ελλήνων της Μελβούρνης. Δεν παρέλειψε, όμως, να εκφράσει το παράπονό του για επενδυτικά σχέδια που δεν προχώρησαν ποτέ.

Υποστήριξη της πρωτοβουλίας από όλη την Ομογένεια

Μηνύματα ότι συγχαίρουν την προσπάθεια και την νέα πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, με την υπόσχεση ότι θα συμβάλλουν από την πλευρά τους με όσα μέσα διαθέτουν απέστειλαν ο Κώστας Χανιωτάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής  Ομογένειας του Σικάγο, και ο Πρόεδρος Δικτύου Ελλήνων αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης  Γιώργος Κοντορίνης.

photo-apodimoi-4

Επανεκκίνηση των σχέσεων της μητέρας πατρίδας με τους Έλληνες της Διασποράς

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήγησε ότι το νέο γραφείο Αποδήμων σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων της μητέρας πατρίδας με τους Έλληνες της Διασποράς. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης και να παρέχει σε κάθε Έλληνα του εξωτερικού που συναντά  προβλήματα στο  γραφειοκρατικό κράτος, τη δυνατότητα συμβουλών και επίλυσης προβλημάτων στα ζητήματα δήμων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ιδιαίτερης πατρίδας των Αποδήμων Ελλήνων.

Πρόσθεσε επίσης ότι βασικός στόχος για την πρωτοβουλία αυτή, είναι η εγκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των Αποδήμων Ελλήνων και των δυνατοτήτων και υποδομών της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και η αντίστοιχη υποστήριξη ως προς τις απαραίτητες διαδικασίες προς τις διοικητικές και κρατικές αρχές.

Δυνατότητα της εθνικής ψήφου των απανταχού Ελλήνων Ομογενών

Ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι το γραφείο Αποδήμων Ελληνισμού της ΚΕΔΕ θα ασκήσει συστηματική πίεση προς την Νομοθετική Εξουσία ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της εθνικής ψήφου των απανταχού Ελλήνων Ομογενών.

«Οι πρωτοβουλίες  και οι δυνατότητες  μετάγγισης της ιδέας και της Αγάπης για την Ελλαδα είναι ανεξάντλητες», είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Μέσα στα άμεσα σχέδια του νέο τομέα της ΚΕΔΕ είναι το πρόγραμμα των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των ομογενών να επισκέπτονται την Ελλάδα και ειδικά το δήμο της καταγωγής τους, κάθε χρόνο με πλήρες εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και αθλητικό πρόγραμμα», εξήγησε ο Γιώργος Πατούλης.

«Ένα απλό παράδειγμα από αυτά που επιφυλάσσει το όραμά μας για τους Απόδημους Έλληνες και προσφέρει τη δυνατότητα να μυρίσουν, να γευτούν και να ακουμπήσουν την Ελλάδα έτσι όπως την ονειρεύονται από μακριά», επισήμανε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.