Νέα θεραπεία γονιμότητας για την αναζωογόνηση των ωοθηκών

mama-mwro

Πιθανόν να έχετε ακούσει για τον τρόπο που οι Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες ή αλλιώς PRP χρησιμοποιούνται σε πολλά πεδία της Αναγεννητικής Ιατρικής, σε θεραπείες που εφαρμόζονται στην Ορθοπεδική, την Καρδιολογία και την Πλαστική Χειρουργική. Έχουν πολύ σημαντικές αναγεννητικές ιδιότητες, γι’ αυτό και τα θεραπευτικά πεδία στα οποία εφαρμόζονται διαρκώς αυξάνονται. Ποιες είναι, όμως, οι νέες εξελίξεις; 

Πλέον το PRΡ εφαρμόζεται και ως θεραπεία σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας και πιο συγκεκριμένα για την αναζωογόνηση των ωοθηκών. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO,  εξηγεί περισσότερα για τη θεραπεία αυτή, μέσα από 6 απλές ερωτήσεις.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η θεραπεία;

Χρησιμοποιούνται αυτόλογοι παράγοντες (αιμοπετάλια που προέρχονται από το αίμα της ίδιας της γυναίκας) για την επιδιόρθωση και αναγέννηση εκφυλισμένων στοιχείων ή τραυματισμών των αναπαραγωγικών της οργάνων και πιο συγκεκριμένα των ωοθηκών.  Αν και δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος, υπάρχει η πιθανότητα να ενεργοποιούνται  ορμόνες που σχετίζονται με την ωορρηξία ή κύτταρα που συντελούν στην αναγέννηση ωαρίων.

Ποια είναι η διαδικασία;

Γίνεται αιμοληψία από τη γυναίκα και έπειτα ειδική επεξεργασία του πλάσματος (φυγοκέντριση), για να απομονωθούν οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες PRP και να ενισχυθούν και με άλλα βιοενεργά συστατικά με θεραπευτικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, γίνονται ενέσεις και εκχέονται οι παράγοντες αυτοί τοπικά, στην περιοχή των ωοθηκών, με σκοπό την αναζωογόνησή τους.

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας η συγκεκριμένη θεραπεία;

Όχι. Φαίνεται όμως ότι μπορεί να εφαρμοστεί στα δύο τρίτα των περιπτώσεων. Η θεραπεία αυτή δε δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα γονιμότητας, τα οποία είναι πολλά και σύνθετα μερικές φορές. Διαφορετικά αίτια μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα κάθε γυναίκας, ενώ ας μην ξεχνάμε και τον ανδρικό παράγοντα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ειδικός που ερευνά το πρόβλημα υπογονιμότητας του ζευγαριού πρέπει να εξετάζει και τους δύο, και τον άνδρα και τη γυναίκα.

Σε ποια προβλήματα δίνει λύση η συγκεκριμένη θεραπεία;

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ωοθηκικής ανεπάρκειας. Επίσης έχει αναφερθεί γυναίκες στην εμμηνόπαυση που έχουν εφαρμόσει τη θεραπεία μπορεί να δουν ξανά την περίοδό τους και ως εκ τούτου να έχουν ξανά ωορρηξία. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε γυναίκες που πλησιάζουν στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, για ενίσχυση της γονιμότητάς τους.  Μπορεί όμως να επωφεληθούν από τη μέθοδο και γυναίκες με ανεξήγητη γονιμότητα, ακόμη και γυναίκες άνω των τριανταπέντε ή σαράντα ετών, στις οποίες είναι γνωστό ότι η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες που δεν είχαν καλή ανταπόκριση στις θεραπείες γονιμότητας κατά την εξωσωματική, δηλαδή παρά την θεραπεία με ορμόνες δεν μπορούν να παράγουν αρκετά ωάρια.

Η θεραπεία αφορά μόνο υπογόνιμες γυναίκες;

Όχι απαραίτητα. Μπορεί να εφαρμοστεί και ως θεραπεία μετά από χειρουργείο των ωοθηκών, για την καλύτερη αποθεραπεία τους, επειδή βοηθά στη δημιουργία νέου υγιούς ιστού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ωοθήκες είναι ένα μικρό και ευαίσθητο όργανο, που όμως παίζουν ρόλο κλειδί στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά δε θέλουν να πάρουν ορμονική θεραπεία. Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, για να καθυστερήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Μετά τη θεραπεία, ακολουθεί πάντοτε εξωσωματική γονιμοποίηση;

Όχι πάντα. Σε κάποιες γυναίκες μπορεί το μόνο πρόβλημα να είναι ότι δεν παράγουν ωάρια ή καλής ποιότητας ωάρια. Οπότε, βελτιώνοντας αυτές τις παραμέτρους με τη θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες, η γυναίκα μπορεί να συλλάβει στη συνέχεια με φυσικό τρόπο. Όταν όμως έχουν διαγνωστεί κι άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν τη σύλληψη, τότε, μετά τη συλλογή των ωαρίων, προχωράμε σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Εξαρτάται, επομένως, από το πρόβλημα της κάθε γυναίκας ή του ζευγαριού γενικότερα, αφού για την υπογονιμότητα του ζευγαριού – ας μην το ξεχνάμε – μπορεί να ευθύνεται και ο άντρας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.