«Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη»: Ανάγκη να υπάρξει εθνικό όραμα και να υποστηριχθεί έμπρακτα από την πολιτεία

iatr-tourismos

Με σημαντικές τοποθετήσεις διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έκλεισαν οι εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε στην Κω, από την ΚΕΔΕ, το Δήμο Κω και το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου  Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών.

Συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας και άλλων χωρών, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού και τουριστικού κλάδου της χώρας μας.

Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, οι παρεμβάσεις εστιάστηκαν στην ανάγκη δρομολόγησης συνεργειών σε διεθνές επίπεδο, για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας, αλλά και στις ευκαιρίες ανάπτυξης που προδιαγράφονται σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, έγιναν αναφορές για το ρόλο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας αλλά και για τη σημασία της εκπαίδευσης γιατρών, στην Ελλάδα και της συνεργασίας Ελληνικών Πανεπιστημίων, με αντίστοιχα του εξωτερικού.

Στην ομιλία του, ο κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό όραμα και να υποστηριχθεί έμπρακτα από την πολιτεία και όλους  τους εμπλεκόμενους φορείς, με τη συμμετοχή και όλων των υγιών δυνάμεων του επιχειρείν.

«Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας κινηθήκαμε δραστήρια ενώνοντας δυνάμεις ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς, ιατρικό προσωπικό και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας και συμπήξαμε ένα ενιαίο μέτωπο διεκδικώντας το μερίδιο που μας αναλογεί από τον Τουρισμό Υγείας» υπογράμμισε.

Συνοψίζοντας  τις προτεραιότητες προκειμένου να γίνει η Ελλάδα στρατηγικός παίχτης στον τομέα αυτό, έδωσε έμφαση στη συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές, στη καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, στην εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος αλλά και στην ανάδειξη των διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και το χαμηλό κόστος υπηρεσιών στην Ελλάδα εξέφρασε τη βαθιά πίστη του για τις απεριόριστες, όπως ανέφερε, δυνατότητες ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, με έμφαση στα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

«Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς μόνο του ιατρικού τουρισμού εκτιμάται άνω των 20 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15% -25%, με περίπου 14 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800 -6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του ζευγαριού Mehrez από τις ΗΠΑ, οι οποίοι περιέγραψαν την εμπειρία τους κατά την εξωσωματική επέμβαση  που έχουν υποβληθεί από Έλληνες επιστήμονες. Οι αναφορές τους τόσο για τους Έλληνες επιστήμονες, όσο και για την εμπειρία τους ως επισκέπτες της χώρας μας ήταν ιδιαίτερα θερμές.

Ο Δήμαρχος της Κω που φιλοξένησε το Συνέδριο, Γ. Κυρίτσης, τόνισε την ανάγκη αναζήτησης νέων τρόπων ανάπτυξης και διαχείρισης των πλεονεκτημάτων του νησιού, με έμφαση στον τουρισμό υγείας. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να συμβάλλει με νομοθετικές παρεμβάσεις στην τοπική ανάπτυξη.

Ειδικότερα στη δεύτερη του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν οι εξής:

  • Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος IHTC, Πρόεδρος GGDI
  • Jose Luiz Gomes do Amaral, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Sao Paulo, Βραζιλία
  • Ζωή Βλαμάκη, Γενική Χειρουργός & Χειρουργός Στήθους, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, MD, PhD, ε. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Γυναικολόγος-Χειρουργός-Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Εκπρόσωπος Ελλάδας στην ECIBC, Mέλος JRC-GDG
  • John Xing, Secretary General of Belt and Road Project Development and Transnational Cooperation Roundtable Organizing Committee, Κίνα
  • Alan Mehrez, President / Founder of Crossflix.com, Αμερική
  • Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Κω
  • Γεράσιμος Δαμουλάκης, Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Μήλου
  • Βασίλης Ζαννής, Καθηγητής Ιατρικής και Βιοχημείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Βοστώνης & Ομότιμος Καθηγητής  Βιοχημείας  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Ελευθερία Κρικέλη, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Μητέρα
  • Ronit Kochman Haimov, Obstetrics & Gynecology Hadassah Hebrew Jerusalem
  • Γιάννης Χρυσουλάκης, Ομότιμος Καθηγητής, τ. Αντιπρόεδρος Παγκοσμίου Οργανισμού Δημόσιας Διοίκησης, τ. Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, τ. Πρύτανης ΑΣΠΑΙΤΕ, Συνεργάτης World Bank, EIB
  • Αντώνιος Πολυδώρου, τ. Συντονιστής Διευθυντής Αιμοδυναμικού Επεμβατικού Καρδιολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Πειραιάς
  • Ευγένιος Κουμαντάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΕΑΙ

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.