Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη για το μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, με ελληνική υπογραφή

photo

Μελέτη PROMISE: Νέα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για την κακοήθη υπεζωκοτική συλλογή

Μία νέα μελέτη, η μελέτη PROMISE, που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε τους πρώτους μήνες του 2018, δημοσιεύτηκε, την περασμένη εβδομάδα, στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet Oncology (Ιούνιος 2018), δημιουργώντας επιστημονικό αντίκτυπο.

Η μελέτη PROMISE είχε σκοπό να ανακαλύψει ένα σκορ πρόβλεψης της επιβίωσης των ασθενών και νέες θεραπείες για την κακοήθη υπεζωκοτική συλλογή.

Η ιδέα και ο σχεδιασμός της μελέτης ανήκουν στον Έλληνα Πνευμονολόγο, Δρ Ιωάννη Ψαλίδα*, ο οποίος επιμελήθηκε επίσης, της οργάνωσης των κέντρων που συμμετείχαν, της ανάλυσης των δειγμάτων και της συγγραφής και παρουσίασης της δημοσίευσης.

Κακοήθης υπεζωκοτική συλλογή

Μια από τις πιο συχνές μεταστάσεις όλων των καρκίνων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι η διασπορά κυττάρων στον υπεζωκότα, δηλαδή, στην κοιλότητα ανάμεσα στο θώρακα και την εξωτερική επιφάνεια του πνεύμονα.
Η διασπορά του καρκίνου στον υπεζωκότα προκαλεί τη συσσώρευση υγρού που ονομάζεται κακοήθης υπεζωκοτική συλλογή. Συγκρινόμενη με όλες τις μεταστάσεις των καρκίνων η κακοήθης υπεζωκοτική συλλογή είναι σημαντική καθώς:

  • είναι πολύ συχνή, αναπτύσσεται σε 500-700 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ανά έτος, φθάνοντας σχεδόν σε συχνότητα την επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα
  • προκαλεί σημαντικά συμπτώματα στους ασθενείς όπως δύσπνοια, βήχα και αίσθημα βάρους στο θώρακα
  • επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και τις ανάγκες νοσηλείας και επεμβατικών παρεμβάσεων στους καρκινοπαθείς

Μελέτη PROMISE

Η μελέτη PROMISE είχε σκοπό να ανακαλύψει ένα σκορ πρόβλεψης της επιβίωσης των ασθενών και νέες θεραπείες για την κακοήθη υπεζωκοτική συλλογήΓια πρώτη φορά, συνδυάστηκαν τεχνικές εργαστηρίων τελευταίας τεχνολογίας με κλινικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Δρ Ι. Ψαλλίδας δημιούργησε, οργάνωσε και ηγήθηκε μιας διεθνούς συνεργασίας με επιστήμονες και γιατρούς από τα πανεπιστήμια της Αγγλίας, Αμερικής και Γερμανίας**.

Η ανάλυση 502 δειγμάτων από ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο και κακοήθη υπεζωκοτική συλλογή ανέδειξε μια μέθοδο που υπολογίζει την πιθανότητα θανάτου εντός 3 μηνών (PROMISE score). Το σκορ υπολογίζεται από συνδυασμό 7 άμεσα διαθέσιμων κλινικών παραμέτρων(για παράδειγμα τύπος καρκίνου, αιματολογικές εξετάσεις) και ένα προαιρετικό βιολογικό παράγοντα (TIMP-1). Ταυτόχρονα, ανακαλύφθηκαν 4 πρωτεΐνες και 4 βιολογικά μονοπάτια με σημαντικό ρόλο στην επιβίωση όλων των ασθενών με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο που αποτελούν τη βάση για νέες θεραπείες.

Κλινικές προεκτάσεις

Το PROMISE score μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της θεραπείας ασθενών με κακοήθη υπεζωκοτική συλλογή. Σκορ ενδεικτικό υψηλής πιθανότητας επιβίωσης εντός 3 μηνών αιτιολογεί επεμβατικές παρεμβάσεις και συμμετοχή σε κλινικές μελέτες με νέες θεραπείες. Αντιθέτως, σε σκορ ενδεικτικό χαμηλής πιθανότητας επιβίωσης, οι ιατρικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και στη βέλτιστη ποιότητα ζωής των ασθενών. Ταυτόχρονα, οι νέοι βιολογικοί στόχοι που ανακαλύφθηκαν θα μελετηθούν για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων με στόχο της εξάλειψη της μετάστασης σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου ανεξάρτητα της αρχικής εστίας.

Επιστημονικές διακρίσεις

Η πρωτοποριακή ιδέα της μελέτης PROMISE χρηματοδοτήθηκε από 5 διαφορετικούς φορείς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Πνευμονολογίας (European Respiratory Society), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Medical Research Funding-University of Oxford), το Slater & Gordon Research Fund και το Oxfordshire Health Services Research Committee Research Grants.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια λαμβάνοντας θετικές κριτικές και τις ακόλουθες διακρίσεις:

  • Βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο τομέα – Ευρωπαϊκή εταιρεία Πνευμονολογίας
  • Ερευνητική καινοτομία από το περιοδικό Lancet Respiratory Research
  • Νέα επιστημονική ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν οι ερευνητές αφορά την έρευνα πάνω στο σχεδιασμό νέων θεραπειών στην κακοήθη υπερζωκοτική συλλογή με τα αποτελέσματα της μελέτης PROMISE.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης PROMISE θα έχουν άμεση κλινική εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο και κακοήθη υπεζωκοτική συλλογή», ανέφερε στο dailypharmanews.gr ο εμπνευστής της μελέτης και πρώτος συγγραφέας, Δρ Ιωάννης Ψαλίδας*«Αποτελεί ένα μέσο πρόβλεψης της επιβίωσης και βάση για τη δημιουργία νέων θεραπειών για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο όλων των τύπων».

 

Τη δημοσίευση της μελέτης, μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο: https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(18)30294-8/abstract

 

*Dr Ioannis Psallidas, MD, PhD
Honorary Consultant Respiratory Physician
Lecturer, University College
Oxford Centre for Respiratory Medicine, 
Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust

 

** Συγκεκριμένα, στη μελέτη, συμμετείχαν:

Πανεπιστήμια:

University of Oxford

University of Bristol

Helmholtz Center Munich, Germany

Department of Cardiothoracic, Surgery New York University,

Langone Medical Center, New York, USA

Κέντρα Κλινικής Μελέτης:

Hospitals of  Oxford, Bristol,Glasgow, Manschester, North Midland, Plymouth, Pennine, Kettering and University of Amsterdam

 

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.