Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στο φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης στο Fontainebleau

fontainebleau-1

Η όγδοη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης του  Fontainebleau, που φέτος είχε σαν τιμώμενη χώρα την Ελλάδα και θέμα το Όνειρο, εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου 2018,  παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

fontainebleau-2

 

Στο χαιρετισμό της, η κυρία Κονιόρδου υπογράμμισε ότι η συνάντηση αυτών των δύο θεματικών ενοτήτων ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς τα όνειρα είχαν ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους Έλληνες αλλά και για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και δημιουργούς και έκλεισε την ομιλία της απαγγέλοντας στίχους από τους Επίνικους του Πίνδαρου ενθουσιάζοντας τους παριστάμενους.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας, το γαλλικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης (INHA) και το παλάτι του Fontainebleau, συγκέντρωσε 40.000 επισκέπτες κατά τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης, ενώνοντας επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου με το ευρύ κοινό.  

Οι συμμετέχοντες στις ημερίδες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα μεγάλο φάσμα των σύγχρονων αρχαιολογικών δράσεων της αρχαίας ελληνικής τέχνης και να αποκτήσουν μια εικόνα της ζωντάνιας της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής πραγματικότητας: έφοροι, διευθυντές μουσείων, αρχαιολόγοι, φορείς της τέχνης δημόσιοι και ιδιωτικοί και φοιτητές. Είχαν προσκληθεί να μιλήσουν οι κυρίες Αναστασία Λαζαρίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ,  Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Έλενα Κόρκα, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Δελαπόρτα, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Πωλίνα Κοσμαδάκη εκπροσωπώντας το Μουσείο Μπενάκη, καθώς  και ο Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής τηςdocumenta 14.

Την προηγούμενη μέρα, σε προγραμματισμένη διμερή συνάντηση, η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανσουάζ Νισέν και η Ελληνίδα Υπουργός αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως τα πνευματικά δικαιώματα και η ενίσχυση της αμοιβαιότητας στο πλαίσιο σύσφιξης των καλλιτεχνικών ανταλλαγών των δύο χωρών. Η Ελληνίδα Υπουργός ευχαρίστησε την ομόλογό της για τη στήριξη που προσέφερε για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου.

 

Έλενα-Ήρα Τζαλακώστα

Facebook Comments

POST A COMMENT.