Στις 9 Ιουνίου, η λαμπαδηφορία για τη μνήμη των πεσόντων του Διστόμου

afissa_lampadhforia-2-1

Για 22η φορά,  οργανώνεται λαμπαδηφορία υπέρ της μνήμης των πεσόντων της σφαγής του Διστόμου από την Πολιτιστική Εταιρεία  «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ», που δραστηριοποιείται στο Δίστομο και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 20:00 μ.μ.

Η λαμπαδηφορία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Η διαδικασία της λαμπαδηφορίας

afissa_lampadhforia-2-2Όπως μας εξηγεί, εκπροσωπώντας την Πολιτιστική Εταιρεία  «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ», ο κ. Αριστείδης Τζιτζώκος: «Πρόκειται για ένα τρισάγιο που γίνεται απογευματινή ώρα στις 20.30 η ώρα, στο μαυσωλείο του Διστόμου. Παίρνουμε το φως από το καντήλι του Μαυσωλείου, στο οποίο κείτονται τα οστά των 218 σφαγιασθέντων της 10ης Ιουνίου 1944. Κατεβαίνοντας από το σημείο  που έγινε η σφαγή, ξεκινά πομπή με την ελληνική σημαία μπροστά και τύμπανα και αναμμένες δάδες που κρατούν οι κάτοικοι του Διστόμου,  παιδιά, γέροι, νέοι, κατεβαίνουμε το δρόμο προς το χωριό του Διστόμου, γίνεται στάση στο ακριβές σημείο της σφαγής, γίνεται τελετή μνήμης με κατάθεση στεφάνων εκεί. Κατόπιν, συνεχίζουμε στις γειτονιές με τα τύμπανα και περνούμε μπροστά από το σπίτι με τον κήπο που έσφαξαν τα άτομα του Διστόμου, μετά στο προαύλιο του Μουσείου του Ναζισμού, δίπλα από το Δημαρχιακό Μέγαρο και εκεί έχουμε την κεντρική τελετή στο μεγαλοπρεπές άγαλμα, αφιερωμένο στους 218 σφαγιασθέντες, με τίτλο «το παγκόσμιο φιλί» που υπάρχει στην είσοδο της πόλης».

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η φετινή λαμπαδηφορία θα τιμήσει εκτός από τους 218 σφαγιασθέντες του Δίστομου και τον αείμνηστο Σμηναγό Γ. Μπαλταδώρο, ο οποίος έζησε στο δήμο Διστόμου.

«Ιδιαίτερη τιμή θα αποτελέσει για εμάς η συμμετοχή της κας Αποστολίας Ακριβούση, Προϊσταμένης Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ αντιπροσωπία θα έρθει από το Μορφοβούνι Καρδίτσας, καθώς και συμμαθητές του Γ. Μπαλταδώρου από την Παραλία Δίστομου όπου έζησε.

Τέλος, ομιλία θα γίνει από την κ. Ελένη Αθανασίου-Κίνια, επιζήσασα από τη σφαγή».

Περισσότερες πληροφορίες: 6937577727 και στο mail [email protected]

Facebook Comments

POST A COMMENT.