Σκοπιανό: Πιθανότατα κοντά σε συμφωνία

%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τελείωσαν και αφού διαλευκανθούν τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, που θα καταλήξουν στην τελική συμφωνία, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Σκοπιανό για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη νέα συνάντηση με τον ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες, δείχνοντας εμμέσως ότι πιθανώς βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

 Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο ειδικών, για τη διαλεύκανση τεχνικών και νομικών ζητημάτων, ώστε το τελικό κείμενο να δοθεί στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι και θα πρέπει να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία.

Ειδικότερα όπως εξήγησε ο κ.Κοτζιάς: “Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία”.

Νωρίτερα ο κ.Ντιμιτρόφ από την πλευρά του εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το Σκοπιανό βρίσκονται στο «τελικό στάδιο». Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28Ιουνίου να έχει βρεθεί μια λύση».

Σχετικά με την συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας η η ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνια παρέθεσε πρόγευμα στους 28 Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης και στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν.Ντιμιτρόφ.

Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για λύση.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το Gorna, το Nova και το Severna όλα ώς πρώτο συνθετικό στη λέξη Μακεδονία.

Χτες το βράδυ η κ. Μογκερίνι είχε κατ´δίαν συνάντηση με τον Ν.Ντιμιτρόφ καθώς όλα δείχνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 28 Ιουνίου θα είναι καθοριστική για το αν θα πάρουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Euronews

Facebook Comments

POST A COMMENT.