Skin Checker: Μία πρωτοβουλία που μπορεί να σώσει ζωές

panagiotis-mantis-and-pavlos-kagialis

Εκτός από την καθημερινή χρήση αντιηλιακής προστασίας, το να ελέγχετε τακτικά τις ελιές σας είναι επίσης ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ! 

  • Στην πραγματικότητα, το 90% των καρκίνων του δέρματος είναι θεραπεύσιμοι, αν ανιχνευθούν εγκαίρως
  •  Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αποφευχθεί, και είναι η μόνη μορφή καρκίνου που είναι ορατή με γυμνό μάτι.
  •  Από το 2001, η La Roche-Posay υποστηρίζει τον έλεγχο των ελιών, τόσο από τους δερματολόγους όσο και από τον κάθε άνθρωπο ατομικά στο σπίτι.

Οι Ολυμπιονίκες της Ιστιοπλοΐας Παναγιώτης Μάντης & Παύλος Καγιαλής που καθημερινά εκτίθενται στον ήλιο κάνοντας το άθλημα που αγαπούν  έχοντας τη La RochePosay Sun Care Partner μας ενημερώνουν:

Παναγιώτης Μάντης: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία του δέρματος στο άθλημά μας είναι ζωτικής σημασίας. Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι για πάρα πολλές ώρες στη ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως σε ώρες με τη μεγαλύτερη υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν αθλητή που περνάει σχεδόν ολόκληρη τη μέρα του κάτω από τις ακτίνες του ήλιου να αισθάνεται προστατευμένος.

Παύλος Καγιαλής: Θεωρώ ότι στον τομέα της προστασίας έχουν γίνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία ειδικών σειρών όπως η Anthelios που καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών σε επίπεδο προστασίας. Πολλοί γονείς μας προσεγγίζουν και μας ρωτάνε τι πρέπει να έχει ένα παιδί για να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα. Η απάντηση είναι πολύ απλή, καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό!  Το αντηλιακό είναι κάτι απαραίτητο για έναν ιστιοπλόο, οποιασδήποτε ηλικίας και η σημαντικότητα του επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλοι οι προπονητές το έχουν ως προαπαιτούμενο.

Ας δούμε τι λένε οι δύο Ολυμπιονίκες μας για την ιστιοπλοΐα, τον πρωταθλητισμό, τις φιλοδοξίες τους για το 2018 και πολλά άλλα.

Πώς μπήκε η ιστιοπλοΐα στη ζωή σας;

ΠΜ: Θα έλεγα ότι η ιστιοπλοΐα μπήκε τυχαία στη ζωή μου σε ηλικία 8 ετών. Έχοντας δοκιμάσει ήδη αρκετά αθλήματα βρέθηκα στο χώρο της ιστιοπλοΐας και αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Είναι σπουδαίο αίσθημα για ένα παιδί να βρίσκεται μόνο και ανεξάρτητο στη θάλασσα πάνω σε ένα σκαφάκι. Τα πρώτα μου βήματα στο χώρο έγιναν στο Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας και αργότερα συνέχισα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς όπου ανήκω μέχρι σήμερα.

ΠΚ: Και εγώ θα έλεγα ότι ήταν τυχαίο γεγονός. Βλέποντας μικρά παιδιά μόνα στα optimist ήταν μια εικόνα που μου άρεσε και ήθελα και εγώ να δοκιμάσω. ‘Ημουν μόλις 7 χρονών αλλά δεδομένου ότι μεγάλωσα στη Χαλκιδική η θάλασσα ήταν μέρος της καθημερινότητας μου. Ξεκίνησα από το Ναυτικό Όμιλο Πόρτο Καρράς και ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκα στην Αθήνα και το Ναυτικό Όμιλο Κατοίκων Βουλιαγμένης που είναι και ο σύλλογος μου μέχρι και σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι αν βάλεις την ιστιοπλοΐα στη ζωή σου μετά πολύ δύσκολα την αποχωρίζεσαι.

Πως αποφασίσατε να ακολουθήσετέ τον πρωταθλητισμό;

ΠΜ: Ακόμη και σήμερα δεν είμαι σίγουρος αν ο πρωταθλητισμός σε διαλέγει ή τον διαλέγεις. Νομίζω ότι είναι μια αμφίπλευρη σχέση που αναπτύσσεται με τα χρόνια. Ξεκινώντας από μικρή ηλικία να αγωνίζεσαι περνάς από πολλά στάδια μέχρι να φτάσεις στην επιτυχία ή τουλάχιστον στο όνειρο για διάκριση. Είναι ένα παιχνίδι που εξελίσσεται σε τρόπο ζωής. Το σίγουρο είναι ότι εθίζεσαι σε αυτόν. Ο πρωταθλητισμός, η μοναξιά του, η πίεσή του είναι στοιχεία που δημιουργούν εξάρτηση.

ΠΚ: Συμφωνώ με τον Τάκη. Νομίζω ότι αρχικά το άθλημα σε επιλέγει. Με τις πρώτες επιτυχίες ο βαθμός σύνδεσης με τον πρωταθλητισμό όλο και μεγαλώνει. Και εγώ και ο Τάκης βρεθήκαμε σε όλες τις Εθνικές Ομάδες στις κατηγορίες που αγωνιστήκαμε (Optimist, 420, 470) και γευτήκαμε σπουδαίες στιγμές. Θα έλεγα όμως ότι το δρόμο του πρωταθλητισμού τελικά τον επιλέγεις μέσα από τις αποτυχίες.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects και φιλοδοξίες σας για το 2018;

ΠΜ: Το 2018 είναι μια γεμάτη αγωνιστικά χρονιά για εμάς. Δεδομένου ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας που θα διεξαχθεί στο Άαρχους της Δανίας τον Αύγουστο θα δοθούν τα πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο θέτουμε ως πρωταρχικό μας στόχο τη διασφάλιση του εισιτηρίου για τη χώρα μας, όπως κάναμε στο Πέρθ της Αυστραλίας το 2011 και στο Σαντατές της Ισπανίας το 2014. Ιδανικά θα θέλαμε να συνοδέψουμε την πρόκριση με ακόμη ένα παγκόσμιο μετάλλιο.

ΠΚ: Έχουμε μάθει ότι οι επιτυχίες έρχονται μέσα από μικρά και σταθερά βήματα. Κάθε χρόνο το Παγκόσμιο και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελούν τους βασικούς στόχους της ομάδας μας. Οι αγωνιστικές μας υποχρεώσεις όμως δε σταματούν σε 2 αγώνες αλλά ουσιαστικά περιλαμβάνουν περίπου 10 μεγάλες διοργανώσεις. Μέσα από αυτές διαμορφώνεται η Παγκόσμια Κατάταξη όπου τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις (2η θέση κατά την τελευταία δημοσίευση του πίνακα). Επομένως η θέση μας στον Παγκόσμιο Πίνακα είναι το μεγαλύτερο και πιο διαχρονικό project που στόχο έχει να μας οδηγήσει ξανά σε μια Ολυμπιάδα.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο; Πως νιώθετέ μετά τη κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου;

ΠΜ: Δύσκολη ερώτηση. Έχουν αλλάξει πολλά και τίποτα ταυτόχρονα. Εννοώ οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που δεν μας αφήνουν να καταλάβουμε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η ένταση της προπόνησης, το αγωνιστικό μας πρόγραμμα και όλες οι υποχρεώσεις μας είναι ανάλογες με αυτές της προηγούμενης Ολυμπιακής μας προετοιμασίας. Από την άλλη η κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου έφερε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις και τη δυνατότητα να μιλήσουμε με περισσότερο κόσμο και να μοιραστούμε μαζί του το πάθος για τη θάλασσα αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.

ΠΚ: Τα συναισθήματα που φέρνει η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου είναι μοναδικά. Νομίζω νιώθεις πληρότητα – τουλάχιστον σε αθλητικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να φτάνεις στα όνειρά σου, να τα ξεπερνάς και να μπορείς να βάζεις άλλα υψηλότερα. Όπως είπε και ο Τάκης η απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ουσιαστικά εμποδίζει τις μεγάλες αλλαγές σε καθημερινό επίπεδο. Το βασικό είναι ότι απολαμβάνουμε μεγαλύτερη αγάπη από τον κόσμο και περισσότερη στήριξη που μας γεμίζει αισιοδοξία.

Είναι στους στόχους σας η συμμετοχή σας για τους Ολυμπιακούς του Τόκυο 2020;

ΠΜ: Μετά την κατάκτηση του Ολυμπιακού Μεταλλίου στο Ρίο ζυγίσαμε όλες τις παραμέτρους, κοιτάξαμε μέσα μας και από κοινού αποφασίσαμε ότι θα θέλαμε να διανύσουμε ακόμη μια Ολυμπιακή διαδρομή. Δεν ήταν εύκολη απόφαση αλλά αισθανόμαστε με τον Παύλο ότι έχουμε αρκετά ακόμη να δώσουμε σε αγωνιστικό επίπεδο και έτσι το Τόκυο μπήκε στη ζωή μας.

ΠΚ: Η συμμετοχή και μόνο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια μοναδική εμπειρία για οποιονδήποτε αθλητή, κατά πόσο για τους Έλληνες που κατάγονται από τη γενέτηρά του Ολυμπιακού πνεύματος. Η ένταση που νιώθεις, η συγκίνηση είναι βιώματα μοναδικά. Προτού το συζητήσουμε με τον Τάκη νομίζω ότι το είχαμε αποφασίσει ήδη και οι δυο.

Πώς νιώθετε όταν είστε στη θάλασσα και κάνετε το άθλημα που αγαπάτε;

ΠΜ: Ελευθερία, Πληρότητα, Ικανοποίηση.

ΠΚ: Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που εξαρτάται από τη φύση και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόλαυση, αλλά και πρόκληση μαζί.

Είστε επαγγελματίες αθλητές και Ολυμπιονίκες, έχετε αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες και αν ναι, ποιες;

ΠΜ:  Οι δυσκολίες είναι πολλές μιας και ο πρωταθλητισμός είναι επίπονος και με συνεχή εμπόδια. Σε τόσο υψηλό επίπεδο οι ρυθμοί κάποιες φορές είναι εξοντωτικοί και θέλει μεγάλη προσήλωση ώστε να ξεπερνάς πολλές φορές τον εαυτό σου. Δεδομένης της φύσης του δικού μας αθλήματος μια βασική δυσκολία είναι πάντα να βρεις τους πόρους για να μπορείς να κάνεις ανενόχλητος την προετοιμασία σου.

ΠΚ: Φυσικά και τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και πολλές φορές δεν φαίνονται. Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να λάβουμε αποφάσεις με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της απόδοσής μας. Η οργάνωση του προγράμματος μας που περιλαμβάνει πολλούς αγώνες σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επίσης από τεχνικής απόψεως η διαλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε σε κάθε αγώνα είναι καθοριστικής σημασίας. Άλλη μια καθημερινή δυσκολία είναι σ συνεχής δίαιτα που σε κουράζει αφάνταστα ψυχολογικά, όπως κουραστικό επίσης είναι να λείπεις συνέχεια μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους.

Σαν έμπειροι αθλητές της ιστιοπλοΐας, τι θα αλλάζατε ή θα προσφέρατε στην ιστιοπλοΐα αλλά και γενικά στον αθλητισμό;

ΠΜ: Νομίζω ότι οι χώρες που έχουν σημαντική παράδοση στον αθλητισμό το επιτυγχάνουν μέσα από δυο βασικές παραμέτρους: παιδεία και διαχρονικότητα. Ουσιαστικά η ιστιοπλοΐα πρωταγωνιστεί σε επίπεδο διεθνών διακρίσεων επειδή ακριβώς έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μια συνέχεια. Επομένως θα προσπαθούσα να μεταδώσω την εμπειρία μου στην επόμενη γενιά ώστε να αποφύγει λάθη και να μπορέσει να βρει πιο εύκολα το δρόμο προς την επιτυχία.

ΠΚ: Αν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας θα δούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στο ευρύτερο πεδίου του αθλητισμού στη χώρα μας. Βασικό σημείο εκκίνησης θα ήταν η συνολική διαπαιδαγώγηση ως προς τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού, όχι μόνο των παιδιών αλλά γενικότερα όλης της κοινωνίας. Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός χρειάζονται συνεχώς νέες ιδέες και εξέλιξη. Στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν εξελισσόμαστε – τουλάχιστον όχι γρήγορα – αν και υπάρχει σημαντική γνώση. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να φέρω όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας, πιστεύοντας ότι μέσα από την εμπειρία αλλά και τη συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες όλοι οι εμπλεκόμενοι (αθλητές, προπονητές, εθελοντές, παράγοντες, γονείς κτλ) αποκτούν γνώση και κίνητρο ώστε να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω.Επιπρόσθετα θα υπήρχαν πολλαπλά οφέλη δεδομένου του κάλους της χώρας μας από τουριστικής άποψης.

Έχετε καταφέρει κατά καιρούς μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες. Περιγράψτε μας την ωραιότερη στιγμή που έχετε ζήσει.

ΠΜ:  Η ωραιότερη στιγμή ήταν όταν κατάφερα να εξασφαλίσω την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήρθε μετά από πάρα πολλά χρόνια και πολύ προσπάθεια. Από εκεί και πέρα απόλαυσα όλη την διαδρομή μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διαδρομή, η προετοιμασία, οι δυσκολίες και όλα όσα ζήσαμε με τον Παύλο και τον προπονητή μας στην μακρινή Βραζιλία θα μου μείνουν αξέχαστα.

ΠΚ: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου. Είναι το μεγαλύτερο έπαθλο που μπορεί να κερδίσει κάποιος αθλητής. Η στιγμή της επιβράβευσης που σου έρχονται όλα στο μυαλό, ιδρώτας, πόνος, μοναξιά, απογοήτευση, να θέλεις να τα παρατήσεις όλα αλλά να μην το κάνεις, λες μέσα σου ότι αξίζει τον κόπο γιατί είναι αυτό που πιστεύεις και έχεις μάθει να κάνεις σε όλη σου την ζωή.

Έχετε κάποια τελετουργική συνήθεια που ακολουθείτε πριν κάθε αγώνα;

ΠΜ: Συνήθως σε μια αγωνιστική ημέρα έχουμε 3 κούρσες. Πριν από κάθε κούρσα πρέπει να εξετάσουμε τις καιρικές συνθήκες, το μοτίβο του αέρα, το ρεύμα της θάλασσας και πολλές άλλες μεταβλητές ώστε να κάνουμε τις κατάλληλες τεχνικές ρυθμίσεις στο σκάφος μας, αλλά και να χαράξουμε την τακτική του αγώνα. Συνεπώς, δεν υπάρχει χρόνος για τελετουργικά. Ωστόσο μια μικρή δεισιδαιμονία έχω με κάποια “τυχερά” καπέλα.

ΠΚ: Μέσα στη θάλασσα είμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Κάθε πληροφορία, λεπτομέρεια είναι σημαντική σε κατάσταση υψηλού ανταγωνισμού οπότε είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στη διαμόρφωση του πλάνου μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες ρουτίνες που κάνουμε προκειμένου να αναγνώσουμε τον αγωνιστικό στίβο άλλα όχι κάτι ιδιαίτερο σαν γούρι. Πάντως είναι μια ωραία ερώτηση να κάνουμε στον προπονητή μας (Μάκης Ωρολογάς). Αυτός σίγουρα θα έχει κάτι.

Έχετε κάποιο πρότυπο σε αθλητή;

ΠΜ: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο σε αθλητή, αλλά θαυμάζω πολλούς για τα επιτεύγματά τους. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ονόματα. Στην πορεία του πρωταθλητισμού καταλαβαίνεις την έννοια του προτύπου καθώς έρχονται οι επιτυχίες και σταδιακά περνάς και εσύ στη σφαίρα της επιρροής των νέων παιδιών. Για εμένα και τον Παύλο δεν έχουν σημασία μόνο οι αθλητικές επιδόσεις και οι επιτυχίες αλλά η συνολική πληρότητα ενός ανθρώπου και η διάθεσή του να μεταφέρει γνώσεις και αξίες στους νέους. Κατά αυτήν την έννοια νιώθουμε συνεχιστές μια λαμπρής παράδοσης που έχουμε στη χώρα μας στο άθλημα της ιστιοπλοΐας και συνεχίζουμε να κρατάμε αναμμένη τη σπίθα παίρνοντας τη σκυτάλη από αθλητές του χώρου όπως η Σοφία Μπεκατώρου.

ΠΚ: Ο Τάκης με έχει καλύψει 100%. Επειδή όμως λογικά θα θέλετε να σας δώσουμε και ένα όνομα, θα αναφέρω αυτό του Δανού ιστιοπλόου Paul Elvstrom που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου 1 χρόνο (Δεκέμβριος του 2016). 11 παγκόσμια πρωταθλήματα σε 8 διαφορετικές κατηγορίες σκαφών, 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (ένας από τους συνολικά 6 ανθρώπους που έχουν κερδίσει 4 συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια), Δανός Αθλητής του Αιώνα και επίσης ανάμεσα στους 6 πρώτους αθλητές που μπήκαν στο ISAF Sailing Hall of Fame. Πέρα από τις διακρίσεις ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που έφερε εξαιρετικές καινοτομίες στο χώρο και συνδέθηκε απόλυτα με τη θάλασσα.

Πείτε μας τις 3 βασικές αξίες που πρέπει να έχει ένας αθλητής της ιστιοπλοΐας.

ΠΜ: Αποφασιστικότητα, Πίστη, Διορατικότητα

ΠΚ: Πείσμα, Επιμονή, Προσήλωση

Τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς: να αισθάνεστε καλά, να είστε σωματικά καλά ή να συνεισφέρετε καλό σε άλλους;

ΠΜ: Όσο πιο ανοιχτός είσαι, όσο πιο δοτικός και δεκτικός τόσο περισσότερο αναπτύσσεσαι. Καθημερινά ερχόμαστε σε αλληλεπίδραση με πολλούς ανθρώπους, ανήκουμε στην ιστιοπλοϊκή κοινότητα που είναι γνωστή για το πόσο στενά δεμένη είναι και επομένως το να συνεισφέρουμε είναι μέσα στον τρόπο ζωής μας.

ΠΚ: Το άθλημά μας απαιτεί συλλογική σκέψη και παράλληλη ανάλυση πολλών μεταβλητών. Επομένως δεν είναι εύκολο να απαντήσω μεμονωμένα. Ο συλλογισμός είναι απλός: για να συνεισφέρεις στο σύνολο πρέπει να αισθάνεσαι καλά και για να αισθάνεσαι καλά πρέπει να έχεις σωματική και ψυχική υγεία. Συνεπώς στόχος είναι να συνεισφέρεις αλλά για να το κάνεις επιτυχημένα πρέπει πρώτα να έχεις ισορροπία.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό;

ΠΜ: Τις περισσότερες φορές από παρορμητισμό συγχέουμε τις έννοιες του πρωταθλητισμού με την επιτυχία. Ο πρωταθλητισμός είναι ένας δύσκολος και πολλές φορές μοναχικός δρόμος γεμάτος όνειρα, στόχους και προσπάθεια. Η επιλογή του πρωταθλητισμού πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον τρόπο ζωής και όχι την επίτευξη της επιτυχίας. Έτσι εξασφαλίζεις την απαραίτητη προϋπόθεση της καταξίωσης, που αν έλθει πρέπει να συνοδεύεται από ήθος.

ΠΚ: Νομίζω όποιος πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό δεν χρειάζεται πολλές συμβουλές. Το πάθος είναι η κύρια κινητήρια δύναμη. Καθώς ωριμάζεις προσθέτεις και άλλα στοιχεία που σε ολοκληρώνουν και ως αθλητή και ως άνθρωπο. Ξεκινώντας τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αλλάξεις, ανοιχτός να δεχθείς κριτική και σίγουρος ότι πριν από την επιτυχία κρύβεται μια αποτυχία.

Ποσό σημαντικό είναι για έναν αθλητή της ιστιοπλοΐας να προστατεύει το δέρμα του;

ΠΜ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία του δέρματος στο άθλημά μας είναι ζωτικής σημασίας. Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι για πάρα πολλές ώρες στη ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως σε ώρες με τη μεγαλύτερη υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν αθλητή που περνάει σχεδόν ολόκληρη τη μέρα του κάτω από τις ακτίνες του ήλιου να αισθάνεται προστατευμένος. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει καθοριστικό ρόλο. Σκεφτείτε λοιπόν ένα αθλητή που αγωνίζεται σε ανοιχτό χώρο, αφυδατωμένο ή έναν αθλητή με κάποιο έγκαυμα, σε τι βαθμό μπορεί μια ενοχλητική κατάσταση να επηρεάσει την απόδοσή του. Και η διάσταση για έναν ιστιοπλόο είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πέρα από τον ήλιο, είμαστε εκτεθειμένοι στη θάλασσα, την αλμύρα και τον αέρα, ένα “εκρηκτικό” μείγμα για οποιαδήποτε επιδερμίδα.

ΠΚ: Θεωρώ ότι στον τομέα της προστασίας έχουν γίνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία ειδικών σειρών όπως η Anthelios που καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών σε επίπεδο προστασίας. Ο Παναγιώτης έδωσε την πλήρη διάσταση της αξίας της προστασίας για έναν ιστιοπλόο. Από την πλευρά μου θα ήθελα να τονίσω ότι σημαντικά βήματα έχουν γίνει και σχετικά με την παιδεία που έχουμε γύρω από τον ήλιο και τις παρενέργειές του. Πολλοί γονείς μας προσεγγίζουν και μας ρωτάνε τι πρέπει να έχει ένα παιδί για να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα. Η απάντηση είναι πολύ απλή, καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό!  Το αντηλιακό είναι κάτι απαραίτητο για έναν ιστιοπλόο, οποιασδήποτε ηλικίας και η σημαντικότητα του επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλοι οι προπονητές το έχουν ως προαπαιτούμενο.

Εκτίθεστε καθημερινά στη θάλασσα, τον ήλιο, τον αέρα, παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της επιδερμίδα σας. Τι κάνετε για αυτό;

ΠΜ: Προσπαθούμε να οχυρωθούμε έναντι όλων των παραγόντων που δυνητικά μας επηρεάζουν και ταυτόχρονα δίνουμε βάση και στην αποθεραπεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Η σωστή χρήση αντηλιακού, η ανανέωσή του (αν είναι εφικτό), η λήψη αρκετών υγρών και η χρήση καπέλου είναι μερικά από τα καθημερινά μας βήματα που συμβάλουν στην υγεία της επιδερμίδας μας. Η πολύωρη έκθεση όμως απαιτεί και αυξημένη φροντίδα. Έτσι μόλις επιστρέψουμε στη στεριά φροντίζουμε να ξεπλύνουμε το πρόσωπό μας από το αλάτι, ενώ αμέσως μετά από το μπάνιο χρησιμοποιούμε προϊόντα ενυδάτωσης (Posthelios, Hydreane Riche).

ΠΚ: Αντιμετωπίζουμε καθημερινά πληθώρα προκλήσεων, μεταξύ αυτών και η προστασία της επιδερμίδας μας. Είμαστε σχεδόν 365 μέρες στη θάλασσα, σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες, δεδομένου ότι ταξιδεύουμε πολύ συχνά και πάντα εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης. Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και να το προστατεύουμε. Η σειρά προϊόντων Anhtelios έχει εξέχουσα θέση στην καθημερινή μας προστασία, με τα Fluid SPF50+  & Spray SPF50+, να αποτελούν τα βασικά όπλα μας έναντι του ήλιου.

Ποιο προϊόν της La Roche-Posay χρησιμοποιείτε περισσότερο και γιατί;

ΠΜ: Μέσα στο σκάφος ή αίσθηση της αφής είναι καίριας σημασίας. Επομένως προσπαθούμε να αποφύγουμε την άμεση επαφή με οποιοδήποτε υλικό θα μπορούσε να αλλοιώσει την ικανότητα κρατήματος. Έτσι, το Anthelios Stick Zones SPF50+ αποτελεί το βασικό προϊόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά, καθώς μας δίνει εξαιρετικά επίπεδα προστασίας χωρίς άγγιγμα!

ΠΚ: Anthelios Stick Zones SPF50+..υφή compact σε μορφή stick για γρήγορη εφαρμογή χωρίς άγγιγμα! Το πρόσωπο είναι το σημείο του σώματός μας που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση και χρειάζεται τη καλύτερη προστασία! Το υπόλοιπο σώμα μας, συνήθως πέρα από το αντηλιακό προστατεύεται και από υψηλής ποιότητας αντηλιακών ρούχων. Έτσι, το Anthelios Stick Zones SPF50+ μας δίνει εξαιρετικά επίπεδα προστασίας, αλλά και την ικανότητα να ανανεώσουμε το αντηλιακό μας ακόμη και μεταξύ 2 ιστιοδρομιών μιας και δε χρειάζεται να πιάσουμε κάποια κρέμα με τα χέρια.

O αθλητισμός και η άσκηση προστατεύουν τον οργανισμό μας από την εκδήλωση 13 τύπων καρκίνου. Όμως τα αθλήματα που επιβάλουν έκθεση στον ήλιο, αυξάνουν το ρίσκο ανάπτυξης μελανώματος. Πως το αντιμετωπίζετε; 

ΠΜ: Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που διαφημίζεται για τα επίπεδα ηλιοφάνειας που διατηρεί, αλλά είμαστε λίγο πίσω όσον αφορά σε θέματα υγείας γύρω από τον ήλιο. Και εμείς μαθαίνουμε καθημερινά να προστατευόμαστε και να έχουμε μια καλύτερη συμπεριφορά σε τέτοια θέματα. Δυστυχώς η προστασία από μόνη της δεν είναι αρκετή και θα πρέπει όλοι μας – και ιδιαίτερα όσοι αθλούνται κάτω από τον ήλιο- να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία μας.

ΠΚ: Ο ήλιος γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μοναδική πηγή ζωής. Έχει συνδεθεί με την παραγωγή οξυγόνου, τα επίπεδα βιταμίνης D,  μέχρι και την κατάθλιψη στις χώρες που απουσιάζει.  Η υπερβολική όμως έκθεση είναι καρκινογόνος και επικίνδυνη. Η πρόληψη είναι η καλύτερη συνταγή, και όταν λέμε πρόληψη δεν πρέπει να μένουμε μόνο στην αντηλιακή προστασία. Απαραίτητα είναι να κάνουμε χαρτογράφηση σπίλων και να παρακολουθεί τυχόν αλλοιώσεις στο δέρμα μας, καθώς η φωτογήρανση είναι ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει.

Τι προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος ενός αθλητή που κάνει ιστιοπλοΐα / θαλασσιά σπορ για να το προστατεύσει;

ΠΜ+ΠΚ: Η καθημερινή ρουτίνα ενός αθλητή που εκτίθεται στον ήλιο πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα προστασίας και προϊόντα περιποίησης. Πρίν από την προπόνηση χρησιμοποιούμε Anthelios Ultra Cream SPF50+ για το πρόσωπο και Anthelios Wet Skin Technology SPF50+ για το σώμα. Η Ultra Cream έχει υφή κρέμας, αλλά καθώς είναι ενάντια στο τσούξιμο των ματιών επιτρέπει εφαρμογή και στην ευαίσθητη αυτή περιοχή Επίσης είναι πολύ ανθεκτική στο νερό! Ανθεκτικό είναι και το  Wet Skin Technology όπως υποδηλώνει και το όνομά του! Κατάλληλο και για το βρεγμένο δέρμα ενός αθλητή με υφή gel που δεν αφήνει ίχνη. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης χρειαζόμαστε προϊόντα χωρίς άγγιγμα. Έτσι το  Mist SPF50+ και το Spray SPF50+ αποτελούν ιδανικές επιλογές. Επίσης το Levres SPF50+ προστατεύει τα χείλη, ίσως την πιο επικίνδυνη περιοχή για το άθλημά μας ( ο συνδυασμός αέρας αλάτι και ήλιος προκαλεί τα πιο συχνά εγκαύματα σε αυτή την περιοχή). Τέλος, για μετά την προπόνηση χρησιμοποιούμε γαλάκτωμα posthelios, για θρέψη και ενυδάτωση.

Πώς χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας;

ΠΜ+ΠΚ: Η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται 20-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επομένως πρακτικά βάζουμε πάντα πριν φύγουμε από το σπίτι. Δεν ξεχνάμε κανένα από τα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος, ενώ φροντίζουμε να έχουμε σωστή και ομοιόμορφη επάλειψη παντού. Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες περίπου, ενώ γύρω από τα μάτια βάζουμε μόνο ειδικά για την περιοχή προϊόντα. Φροντίζουμε οι συσκευασίες να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και τη ζέστη γιατί αλλοιώνονται. Τέλος, βάζουμε πάντα αντηλιακό ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες καθώς η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι λίγο μικρότερη αλλά εξακολουθεί να υπάρχει!

Πώς θα αξιολογούσατε το επίπεδο κινδύνου ενός αθλητή που κάνει θαλασσιά σπορ για πιθανό έγκαυμά από τον ήλιο; 

ΠΜ+ΠΚ: Το επίπεδο κινδύνου ενός αθλητή που κάνει θαλάσσια σπορ για πιθανό έγκαυμα από τον ήλιο, είναι εξαιρετικά υψηλό. Το δέρμα μας είναι αρκετά ευαίσθητο έναντι των ακτίνων  UV και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα. Όλα τα θαλάσσια σπορ συνδέονται με πολύωρη έκθεση στον ήλιο και άρα ο κίνδυνος μεγαλώνει. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ερχόμαστε σε επαφή με τη θάλασσα πολλές φορές μας μπερδεύει, καθώς δροσιζόμαστε και αδυνατούμε να αντιληφθούμε την πραγματική θερμοκρασία και το επίπεδο έκθεση της επιδερμίδας μας.

Εσείς έχετε ποτέ πάθει σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο, πως το αντιμετωπίσατε; Tι αλλάξατε στη συμπεριφορά σας μετά από αυτό;

ΠΜ: Ναι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φύγεις μακριά από τον ήλιο. Από εκεί και πέρα πρέπει να εφαρμόσεις κάποιο προϊόν ενυδάτωσης και να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Αν πάθεις μια φορά έγκαυμα συνειδητοποιείς πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος και φροντίζεις να προστατεύεσαι καλύτερα. Καλό είναι όμως να αποκτήσεις ορθή συμπεριφορά χωρίς να πάθεις κάτι.

ΠΚ: Τα ηλιακά εγκαύματα είναι κάτι περισσότερο από συνηθισμένα. Η σοβαρότητα ενός εγκαύματος είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραμέτρων. Για παράδειγμα οι περισσότεροι θεωρούν επικίνδυνο τον ήλιο μόνο στη θάλασσα και όχι στο βουνό κάτι που είναι τελείως λάθος. Ανεβαίνοντας υψόμετρο η ακτινοβολία είναι πιο δυνατή και το χιόνι αντανακλα΄το 80% της ακτινοβολίας ενώ η άμμος το 25%. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν το χρώμα της επιδερμίδας μας καθώς και η ηλικία. Αν πάθεις έγκαυμα, τα μαθαίνεις όλα αυτά και μαθαίνεις και να προστατεύεσαι. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο!

Η LRP διεθνώς επενδύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των αθλητών σχετικά με την πρόληψη, την προστασία του δέρματος τους με στόχο την βελτίωσης της ποιότητας ζωή τους. Είναι σημαντικό;

ΠΜ+ΠΚ: Είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία και η στάση της La Roche-Posay. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη και την προστασία του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μάθουμε να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τον ήλιο.

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.