Το Πεντάγωνο «ετοιμάζει» την απάντησή του στο Ιράν

pentagono

Οι όροι των ΗΠΑ για μια νέα συμφωνία

Ο αμερικανικός στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και εξακολουθεί να αξιολογεί αν θα συμπεριλάβει νέες ενέργειες ή τον διπλασιασμό των υπαρχόντων, όπως προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή που ασκεί το Ιράν στην περιοχή», τόνισε ο Μάνινγκ στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι «αξιολογούμε αν θα διπλασιάσουμε τις υπάρχουσες ενέργειές μας ή θα εφαρμόσουμε νέες ενέργειες», χωρίς να τις διευκρινίσει.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή», παρουσιάζοντας τη νέα αμερικανική στρατηγική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να «επαναδιαπραγματευτεί», ο Πομπέο ανέφερε επίσης τους δώδεκα όρους που θέτει η Ουάσιγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία».

Σ’ αυτούς τους «δρακόντειους» όρους περιλαμβάνονται ο ολοκληρωτικός τερματισμός εμπλουτισμού ουρανίου, το κλείσιμο αντιδραστήρων βαρέως ύδατος, να δώσει η Τεχεράνη άνευ όρων πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές σε όλες τις εγκαταστάσεις στη χώρα.

Επίσης η Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε, θα πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Τέλος, το Ιράν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει την εμπλοκή του σε συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής (Υεμένη), να σταματήσει να στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, Αφγανούς Ταλιμπάν, αλ Κάιντα).

Παράλληλα να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις των γειτόνων του, όπως το Ιράκ ή το Λίβανο, και να απειλεί άλλους, όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία.

Αυτοί οι δώδεκα όροι για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ «μπορεί να δείχνουν μη ρεαλιστικοί», αλλά αποτελούν «βασικές» απαιτήσεις.

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» είπε. «Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η “απάντηση”».

«Στο τέλος ο Ιρανικός λαός θα χρειαστεί να πάρει μια απόφαση για την ηγεσία του. Αν πάρουν την απόφαση γρήγορα, αυτό θα είναι καταπληκτικό, αν επιλέξουν να μην το κάνουν, θα διατηρήσουμε τη σκληρή μας στάση σε αυτό, έως ότου πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέσαμε νωρίτερα», δήλωσε ο Πομπέο.

Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσιγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Παράλληλα ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των συμμάχων της, αλλά με το πέρασμα του καιρού ελπίζει ότι θα αναγνωρίσουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν ήταν η σωστή.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί δήλωσε με τη σειρά του ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφασίζουν για το Ιράν, μετά την σκιαγράφηση της νέας αμερικανικής στρατηγικής άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

«Ποιοι είστε εσείς να αποφασίζετε για το Ιράν και τον κόσμο; Ο κόσμος σήμερα δεν δέχεται η Αμερική να αποφασίζει για τον κόσμο, καθώς οι χώρες είναι ανεξάρτητες…εκείνη η εποχή τελείωσε…Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας με τη στήριξη του έθνους μας», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Παράλληλα ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ότι οι ΗΠΑ ξανακάνουν τις «ίδιες λάθος επιλογές».

«Η απάτη της διπλωματίας των ΗΠΑ είναι απλά μια οπισθοδρόμηση σε παλιές συνήθειες: Εγκλωβισμένη σε αυταπάτες και αποτυχημένες πολιτικές – που υπαγορεύονται από διεφθαρμένα Ειδικά Συμφέροντα – ξανακάνει τις ίδιες λάθος επιλογές και συνεπώς δρέπει τις ίδιες βλαβερές ανταμοιβές. Το Ιράν, στο μεταξύ, συνεργάζεται με τους εταίρους στην μετά-ΗΠΑ JCPOA (σ.σ.διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν)», τόνισε ο Ζαρίφ.

Το ιρανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις απαιτήσεις που παρέθεσε ο Πομπέο για μια νέα συμφωνία, χαρακτηρίζοντας αυτές «ψέματα» που στοχεύουν να αποσπάσουν την προσοχή από την παραβίαση της Ουάσιγκτον της διεθνούς συμφωνίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.