Ανεκτίμητα έργα τέχνης, κειμήλια και χειρόγραφα του Ι. Καποδίστρια σε έκθεση στην Κέρκυρα

ekthesi_kapodistria

Ψηφιακές αναπαραγωγές, έγγραφα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης που «μιλούν» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα διπλωμάτη και πολιτικού Ιωάννη Καποδίστρια, αναμένεται να παρουσιαστούν στην έκθεση με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο», στο Τμήμα Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης του δήμου Κέρκυρας.

Τα εγκαίνια της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης, θα τελέσει αύριο Δευτέρα 21 Μαΐου, στο πλαίσιο εορτασμού της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

«Έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε και πολλά πρωτότυπα εκθέματα, καθώς καταφέραμε να συλλέξουμε 55 πρωτότυπα έργα, από έγγραφα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια, από φορείς της Κέρκυρας, όπως είναι πρωτότυπα τεκμήρια από τα γενικά Αρχεία του κράτους, από την Αναγνωστική Εταιρεία, από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, ενώ μας παραχώρησε την προσωπογραφία του Καποδίστρια, σε νεαρή ηλικία η Μητρόπολη Κέρκυρας. Ιδιαίτερο έκθεμα θα είναι και η εικόνα του “Θαύματος της Πλατυτέρας” που όποιο δεν έχει φύγει ποτέ από το ομώνυμο Μοναστήρι όπου είναι και ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια. Θα εκθέσουμε επίσης την αυθεντική παρτιτούρα από την παλαιά φιλαρμονική που έπαιξε στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Καποδίστρια, τρία εκθέματα από το μουσείο Καποδίστρια, ενώ από τη νομισματική συλλογή της Alpha Bank, θα φιλοξενήσουμε, τα πρωτότυπα χάρτινα τραπεζογραμμάτια, τους λεγόμενους Φοίνικες του Καποδίστρια και ένα αργυρό νόμισμα. Η έκθεση θα πλαισιωθεί και από τρεις ιδιωτικές συλλογές του Καποδίστρια» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Σχεδιασμού και Οργάνωσης της Δημοτικής Πινακοθήκης του δήμου Κέρκυρας, Βάσω Καββαδία.

Η έκθεση ακολουθεί το αφήγημα της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο 2016 και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για τη διετία 2018-2019 που υλοποιεί ο δήμος Κέρκυρας έχοντας την προεδρία του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας».

Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν παραχωρήθηκαν από φορείς, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ιωάννης Καποδίστριας, τη Μητρόπολη Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, την Αναγνωστική Εταιρεία, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Alpha Bank, καθώς και από τους συλλέκτες Σπύρο Γαούτση, Στρατή Ανδρεάδη, Αλέκο Κόσκορο.

Η έκθεση απαρτίζεται κυρίως από ψηφιακά τεκμήρια, έχει ψηφιακές αναπαραγωγές έγγραφα, χαρακτικά, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης. Θα «φωλιάσει» για επτά μήνες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου στο τμήμα μόνιμης συλλογής , στον χώρο που φιλοξενείται η επτανησιακή Τέχνη, όπου υπάρχουν χαρακτηριστικά έργα του Αγγέλου Γιαλλινά, του Σαμαρτζή, της Φαίης Δαμασκηνού, βυζαντινογραφίες, αγιογραφίες και άλλα έργα.

«Η Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1991, επί δημαρχίας Γιάννη Κούρκουλου. Στεγάζεται στο παλάτι της πόλης, στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ, το 1995. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και έχουν γίνει πολύ αξιόλογες προσπάθειες από το προσωπικό και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή της που απαρτίζεται κυρίως από δωρεές» διευκρινίζει η κα Καββαδία, ενώ επεξηγεί ότιτο Ανάκτορο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, η ανατολική Πτέρυγα ανήκει στον δήμο και η δυτική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, στόχο έχει να φέρει σε επαφή το μαθητικό κοινό με τη χαρισματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να την επισκεφθούν μέχρι τέλους του χρόνου.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.