Συναγερμός από την αδικαιολόγητη απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς

cernn

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN απαντά στις δηλώσεις Γαζή για το πρόγραμμα

Θέμα οικονομικής βιωσιμότητάς του τίθεται, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κέντρο πρωτονικής αντικαρκινικής θεραπείας στην Ελλάδα, με τεχνογνωσία του CERN, ανεφέρει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN Κώστας Φουντάς σε γραπτές δηλώσεις του.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που βασίσθηκαν σε δηλώσεις του καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ Ευάγγελου Γαζή, ο κ. Φουντάς σημειώνει: «είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα, όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, όπως φαίνεται να επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τα λεγόμενα του Καθ. Ε. Γαζή σε πολλά σημεία δεν συνάδουν με την πραγματικότητα».
Αναφερόμενος στην πρόταση για την ίδρυση κέντρου θεραπείας καρκίνου με δέσμες σωματιδίων, επισημαίνει ότι «ερευνήθηκε η βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη και διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα, μετά την αρχική επένδυση, η οποία δεν ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρει ο Καθ. Ε. Γαζής αλλά ήταν στην περιοχή των 140-170 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνον δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση, όπως ισχυρίζεται ο Καθ. Ε. Γαζής, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το αναγνωρίζουν τώρα οι περισσότερες χώρες, οι οποίες με αρκετό αρχικό ενθουσιασμό έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή τέτοιων κέντρων».
Ακόμη αναφέρει ότι «η τεχνολογία στην οποία αναφέρεται ο Καθ. Ε. Γαζής, είναι τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη (όπως παραδέχεται και ο ίδιος όταν αναφέρει το μεγάλο αριθμό χωρών οι οποίες έχουν κατασκευάσει τέτοιου είδους κέντρα), συνεπώς η Ελλάδα δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Αντιθέτως, αν αυτό γινόταν δεκτό, θα κάναμε μία αφάνταστα ακριβή επένδυση σε ένα τομέα όπου υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός από μεγάλο αριθμό χωρών, χωρίς καμία ελπίδα απόσβεσης της αρχικής επένδυσης. Επί πλέον, να τέτοιο κέντρο θα αιμορραγούσε οικονομικά συνεχώς μετά την αρχική επένδυση».

Προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύει σε ερευνητικούς τομείς, στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Η ελληνική κοινότητα Υψηλών Ενεργειών στα Ελληνικά παν/μια και ερευνητικά κέντρα, έχει αποδείξει πολλές φορές όχι μόνο ότι είναι απλά ανταγωνιστική αλλά έχει και ομάδες, οι οποίες διαπρέπουν με την αριστεία της έρευνας τους στα πειράματα του CERN. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τον τομέα φυσικής επιταχυντών, ο οποίος ούτε κρίσιμη μάζα έχει ούτε έχει να επιδείξει για την ώρα την αριστεία των πειραματικών ομάδων του CERN».

Τέλος, αναφέρει ότι «πέρα όμως από το καθαρά οικονομικό θέμα βιωσιμότητας υπάρχει και το καθαρά ακαδημαϊκό. Ο Καθ. Ε. Γαζής θα έπρεπε να γνωρίζει καλά ότι θέματα ερευνητικής πολιτικής και επενδύσεων θα πρέπει να εξετάζονται ψύχραιμα και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από επιτροπές ειδικών, αφού ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την σχετική έκθεση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η ΓΓΕΤ έχει αξιολογήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε επιτροπές ειδικών, οι οποίοι αξιολογούν τις προτάσεις με κριτήρια την αριστεία της επιστημονικής ομάδας καθώς και το ανταγωνιστικό όφελος για την Ελλάδα. Αν όντως ο καθ. Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο, θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση, συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ για να λάβει το θέμα την σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ

 

Συναγερμός έχει σημάνει, στη Θεσσαλία, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του έργου έχουν τεθεί ήδη από το 2014, όταν εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μελέτη και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια, αλλά και με την εξασφάλιση οικοπέδου και τη δέσμευση κονδυλίου από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και επίσης, με την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας ότι «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον καθηγητή του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελο Γαζή, ο οποίος αναφέρει  ότι ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και ΚαινοτομίαςΚ. Φωτάκη, ότι «…το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση…» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα «αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της επίσημης ιστοσελίδας Particle Therapy Co-Operative Group, με έδρα την Ελβετία, όπου εμφανίζονται τα κέντρα και οι αντίστοιχες χώρες που:

α) ήδη λειτουργούν τέτοιες υποδομές,

β) βρίσκονται σε υλοποίηση κατασκευής και

γ) σε σχεδιασμό υλοποίησης».

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει αισθητά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Μπαργιώτας, έθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, για τους λόγους άρνησης της Ελλάδας να διεκδικήσει την εγκατάσταση για της ψευδούς δήλωσης ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», για το εάν αγνοεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN και τέλος, για το εάν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 

ΘΕΜΑ: «Παντελώς ακατανόητη και αναιτιολόγητη η απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς»

Τις τελευταίες ημέρες ερωτήματα έχει προκαλέσει η απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας υπογραμμίζει «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας»

Ωστόσο, ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. Ευάγ. Γαζής, διαψεύδει κατηγορηματικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκη, σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο LIFO.gr. Ειδικότερα, τονίζει ότι «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν εκπονήσει, από το 2014, τεχνική μελέτη σε μια εθνική προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου εθνικού προγράμματος με την συνεργασία και την ανάλογη υποστήριξη του Υπουργείου…» και υπογραμμίζει –μεταξύ άλλων- ότι ο ισχυρισμός του Αναπληρωτή Υπουργού ότι «…το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση…» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα «αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της επίσημης ιστοσελίδας Particle Therapy Co-Operative Group, https://www.ptcog.ch/ που εδρεύει στην Ελβετία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), όπου εμφανίζονται τα κέντρα και οι αντίστοιχες χώρες που α) ήδη λειτουργούν τέτοιες υποδομές, β) βρίσκονται σε υλοποίηση κατασκευής και γ) σε σχεδιασμό υλοποίησης».

Στη Θεσσαλία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού  κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Η μελέτη που αναφέρει ο κ. Γαζής εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια. Επίσης, είχε εξασφαλισθεί οικόπεδο, έχει δεσμευθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και είχε υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN.

Επειδή ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN είναι διαρκές ζητούμενο,

Επειδή το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει αισθητά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Γιατί αρνήθηκε η Ελλάδα να διεκδικήσει την εγκατάσταση και αρκέστηκε στο ρόλο του παρατηρητή;

2)      Γιατί δηλώσατε ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», όταν υπάρχει μελέτη και μάλιστα από το 2014 και δέσμευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή;

3)      Αγνοείτε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN;

4)      Θα προχωρήσετε και πότε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας-Λάρισας

 

Ρούλα Σκουρογιάννη / Πηγή: dailypharmanews.gr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.