Κεφαλαλγία και ημικρανίες: Δεν είναι πλέον ανέφικτη η ουσιαστική ανακούφιση για τους πάσχοντες

imikrania

Πραγματική επανάσταση αναμένεται με την κυκλοφορία των νέων απόλυτα εξειδικευμένων αντι-ημικρανικών θεραπειών.
Ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος»

 

Σε 1.000.000 τουλάχιστον υπολογίζονται οι Έλληνες ασθενείς με τακτικές κρίσεις κεφαλαλγίας (>10% του γενικού πληθυσμού), όπως μας ενημερώνει ο νευρολόγος Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, με την ημικρανία, ειδικότερα, να αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες (από 25-55 ετών) και το 90% των ημικρανικών κρίσεων να συμβαίνει σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών.

Μετά την εφηβεία, οι γυναίκες πάσχουν τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.  Όπως προκύπτει από τη δημοσίευση της μελέτης Global Burden of Diseases, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιδημιολογικής μελέτης όλων των παθήσεων σε παγκόσμια κλίμακα, η ημικρανία αναδείχθηκε η 4ησημαντικότερη αιτία αναπηρίας στις γυναίκες διεθνώς το 2010 και 8ηαιτία χαμένων χρόνων ζωής λόγω αναπηρίας γενικότερα το 2013.

Μεγάλο το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών

Πολλοί από τους ασθενείς είναι ακόμα αδιάγνωστοι με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό η οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή καθώς ούτε ο ιατρικός κόσμος αξιολογεί το πρόβλημα της ημικρανίας και της  κεφαλαλγίας όπως πρέπει. Διεθνώς, τα στοιχεία από πολύ μεγάλες, καλά οργανωμένες, επιδημιολογικές μελέτες (στις ΗΠΑ, Δανία) δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ημικρανικοί δεν έχουν λάβει ποτέ διάγνωση και από αυτούς που έχουν τη διάγνωση μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 10% λαμβάνει σωστή προληπτική αγωγή, ενώ θα έπρεπε να το λαμβάνει τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς με βαριές – ίσως και καθημερινές- κεφαλαλγίες να λαμβάνουν εντελώς λάθος αγωγή και να κάνουν κατάχρηση παυσίπονων. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως είναι καταθλιπτικοί και πλήρως απογοητευμένοι. Η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από τις κρίσεις του πόνου και ο «φόβος του πόνου» δεν τους επιτρέπει να οργανώσουν οτιδήποτε (όπως ένα ταξίδι με κοντινά τους πρόσωπα).

Διαθέσιμες πλέον προληπτικές θεραπείες για την ημικρανία και τις κεφαλαλγίες

Η ουσιαστική ανακούφιση από τις  ημικρανίες και τις κεφαλαλγίες δεν είναι ανέφικτη στην εποχή μας, τονίζει ο ειδικός στις κεφαλαλγίες νευρολόγος Δρ. Μιχάλης Βικελής. Στη διάθεσή γιατρών και ασθενών υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες θεραπευτικών επιλογών, όπως φαρμακευτικές θεραπείες, μη φαρμακευτικές θεραπείες με συμπληρώματα διατροφής και ειδικές βιταμίνες, χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών αλλά και χορήγηση Botox, για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας και άλλων κεφαλαλγιών. Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα αντι-ημικρανικά παυσίπονα, με τα οποία μπορούμε να ανακόψουμε με επιτυχία μια κρίση ημικρανίας που ήδη έχει ξεκινήσει. Μια πραγματική επανάσταση, όμως, στη θεραπεία της ημικρανίας αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία, με την κυκλοφορία των νέων απόλυτα εξειδικευμένων αντι-ημικρανικών θεραπειών.Πρόκειται για φάρμακα που θα χορηγούνται με μορφή ένεσης μια φορά το μήνα ή και πιο αραιά και έτσι οι ασθενείς δε θα χρειάζονται καθημερινή προληπτική θεραπεία. Άλλα μεγάλα πλεονεκτήματα τους είναι τόσο η καλή αποτελεσματικότητα όσο και κυρίως η ασφάλεια τους, καθώς φαίνεται ότι ο απόλυτα εξειδικευμένος σχεδιασμός τους έχει οδηγήσει στο να έχουν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό παρενεργειών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Δρ. Βικελή, σε λίγα χρόνια, οι συγκεκριμένες θεραπείες πιθανότατα θα έχουν εκτοπίσει πλήρως τις κλασικές θεραπείες.

Ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος»

Το μεγάλο κενό της έλλειψης Συλλόγου που να αγκαλιάζει και να δίνει φωνή στους πάσχοντες από ημικρανία και κεφαλαλγία  επιχειρεί να καλύψει με την ίδρυσή του ο «Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος».  Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα, αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Κατερίνα Κύρτζιαλη, ιδρύθηκε στο τέλος του 2017, από άτομα που πάσχουν από Ημικρανίες ή Κεφαλαλγίες  σε όλη την Ελλάδα και που τους ενώνει η επιθυμία να κάνουν  γνωστό στη κοινή γνώμη τι είναι η Ημικρανία και οι Κεφαλαλγίες και πως μπορούν οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές να βελτιώσουν την κατάστασή τους και να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο σύλλογος απευθύνεται εκ τούτου σε όλους όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους  (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία, νευραλγία του τριδύμου νεύρου, νευραλγία-νευροπαθητικός πόνος προσώπου ή στοματογναθικής άρθρωσης και όλα τα είδη κεφαλαλγιών ή, προσωπαλγιών καθώς και τύπων και επιπλοκών  της ημικρανίας, όπως η χρόνια ημικρανία). Η κα Κύρτζιαλη ανέφερε τους στόχους του συλλόγου που εκτός από την κοινωνικοποίηση των ασθενών μεταξύ τους, την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ασθενών αλλά και των γιατρών, είναι και η έρευνα (κυρίως δημογραφική) σε σχέση με τις κεφαλαλγίες στον Ελλαδικό χώρο.

Σημαντική η ενημέρωση και του γενικού πληθυσμού

Αναλύοντας περαιτέρω τους στόχους του συλλόγου, ο κ. Κώστας Μπίλιας, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου, τόνισε ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση θα αφορά και στους ασθενείς αλλά και σε μεγάλο κομμάτι του γενικού πληθυσμού γιατί παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας πάσχουν ίσως και περισσότερο από 1.000.000 άτομα από κεφαλαλγία και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των εξειδικευμένων νευρολόγων προς αυτή τη κατεύθυνση, είναι γεγονός πως υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης, πολλοί δε από τους ασθενείς είναι αδιάγνωστοι. Ακόμη και πολλοί γιατροί δε συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος και οι ασθενείς φεύγουν με πολλές αναπάντητες ερωτήσεις από τα ιατρεία. «Σημαντικό ζήτημα για το σύλλογο, τόνισε ο κ. Μπίλιας, «είναι να ενημερωθούν οι ασθενείς και για τα δικαιώματα τους και για την πρόσβαση σε εγκεκριμένες θεραπείες».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Σύλλογο  Δευτέρα – Παρασκευή 10:00- 17:30, τηλ. 210 3644 441, e-mail: [email protected]  ενώ  μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά από το site του συλλόγου www.kefalalgies.gr  και τις σελίδες του σε facebook και twitter.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Βικελής- Νευρολόγος, Κατερίνα Παπακωστοπούλου- Δημοσιογράφος,
Κώστας Μπίλιας- Γεν. Γραμ. Συλλόγου Ασθ. με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, Λία Μπάρμπα- Μέλος  Δ.Σ. Συλλόγου Ασθ. με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος Γ. Καραμήτρος-Οινοποιός, Μανόλης Δερμιτζάκης- Νευρολόγος

 

 

Δείτε την αίτηση εγγραφής και τους στόχους τους συλλόγου εδώ

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.