Και πάλι εμπόδια για τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο νέο Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων

pollapli_sklirinsi

Η δημοσίευση του νέου Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων εξέπληξε δυσάρεστα τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), εξαιτίας των προϋποθέσεων που θέτει για την εφ΄ όρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η Ομοσπονδία ζητά άμεση έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας

Ρούλα Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας(ΠΟΑμΣΚΠ) διαμαρτύρεται έντονα μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ Τεύχος Β΄ Αρ. Φύλλου 1560/8.5.2018 αναφορικά με την Αντικατάσταση του Πίνακα των παθήσεων που χαρακτηρίζονται Μη-Αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας κρίνεται επ΄ αόριστον.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 16964, στην παράγραφο με τα Νοσήματα του Νευρικού Συστήματος, όπου έχουν ενσωματωθεί μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, αναφέρεται πως ο πάσχων πρέπει να έχει ποσοστό αναπηρίας ≥67% και να έχει περάσει τουλάχιστον 2 διετείς κρίσεις από Υγειονομική Επιτροπή, προκειμένου να πάρει πιστοποιητικό αναπηρίας εφ΄ όρου ζωής.

Η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί πως η απόφαση βάζει φραγμούς στην εφ΄ όρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων που νοσούν από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ή που μπορεί να υποπέσουν στη Δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή) αναγκάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους να περνούν τακτικά το Γολγοθά των ΚΕΠΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ για ένταξη της ΠΣ-ΣΚΠ στις μη-Αναστρέψιμες παθήσεις, ούτε αντικατοπτρίζει τα όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή.

Για το λόγο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητά την ΑΜΕΣΗ έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας καθώς και ΑΜΕΣΗ συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.