Μεγάλη αύξηση έως 55% αναμένεται στα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών

uterus-cancer

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο των Ωοθηκών (8 Μαΐου), έχουν δημοσιευτεί –στα διεθνή μέσα– νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά αυτού του τύπου καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 55% περίπου κατά τα επόμενα 20 χρόνια.

Αυτό συμβαίνει, κυρίως, επειδή η επιβίωση από τον καρκίνο των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου.

Το πενταετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης μετά τη διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών είναι 46%, με μόνο 35% να επιβιώνει μετά από 10 χρόνια. Η σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων με τον καρκίνο του μαστού, όπου η επιβίωση για 10 χρόνια μετά τη διάγνωση είναι 78%, αντανακλά πόσο κακές είναι οι εκβάσεις των γυναικών όταν εμφανίζονται οι ωοθηκικοί καρκίνοι.

Η αύξηση της επίπτωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι 15% και τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο με ταχύτερο ρυθμό.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η Αγγλία και η Ουαλία κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη χειρότερη θέση για την πενταετή επιβίωση, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, επίσης, παρουσιάζουν ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι λόγοι της αύξησης του ποσοστού εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών έχουν προσδιοριστεί ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των γυναικών και της αύξησης του πληθυσμού. Υπάρχει, επίσης, μια συσχέτιση λόγω της μετάβασης από την αγροτική στην αστική διαβίωση, αν και αυτό είναι, μέχρι τώρα, ανεξήγητο.

Ο Annwen Jones, Διευθύνων Σύμβουλος του Target Ovarian Cancer, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο των Ωοθηκών (World Ovarian Cancer Coalition) και Πρόεδρος του Every Woman Study, λέει: «Η αναμενόμενη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή δεν έχουμε ακόμα τα μέσα για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια λύση και το Every Woman Study είναι το πρώτο βήμα. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για να μεταμορφώσουμε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών, ώστε να διαγνωστούν νωρίτερα και να περάσουν μια ζωή με τους αγαπημένους τους».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.