Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας: Αυξάνει την επισιτιστική βοήθεια στην Ελλάδα

the-hellenic-initiative_2

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας χρηματοδοτεί την οργάνωση «Μπορούμε» για την επέκταση του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή»

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας ανακοίνωσε μια σημαντική ενίσχυση για τo δυναμικά αναπτυσσόμενο Πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» της οργάνωσης «Μπορούμε», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αύξηση της επισιτιστικής βοήθειας σε ανθρώπους στην Ελλάδα οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας διπλασιάζει τη στήριξη της στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» μέσω δωρεάς ύψους 71,000 δολαρίων Αυστραλίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο «Μπορούμε» να διευρύνει τις δράσεις στην Αθήνα και να επεκτείνει το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη.

the-hellenic-initiative_1

Το 2017, οι εθελοντές του «Μπορούμε» συγκέντρωσαν 73,5 τόνους αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων σε λαϊκές αγορές στην Αθήνα και τα προσέφεραν σε τοπικούς κοινωφελείς φορείς. Χάρη στην επέκταση του προγράμματος το τρέχον έτος, αναμένεται η ποσότητα των προσφερόμενων τροφίμων από λαϊκές αγορές να ανέρχεται σε 14 τόνους κάθε μήνα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας, Νικόλας Παππάς, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στηρίζουμε το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» για δεύτερη χρονιά και ενθουσιασμένοι για τον αυξανόμενο θετικό αντίκτυπο του προγράμματος και την επέκταση του στη Θεσσαλονίκη».

«Η χορηγία αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας μέχρι σήμερα και αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το Μπορούμε, μέσω της στήριξης μας στα καινοτόμα προγράμματα διάσωσης & προσφοράς φαγητού της οργάνωσης τα τελευταία τρία χρόνια», συμπλήρωσε ο κύριος Παππάς.

Η οργάνωση «Μπορούμε» συντονίζει τη συγκέντρωση προϊόντων από 16 λαϊκές αγορές, περιλαμβανομένης μιας νέας συνεργασίας που ξεκίνησε σήμερα στη περιοχή του Αγίου Παύλου στην Αθήνα.  Εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες 10 ακόμα αγορές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων και τρεις στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας των πιλοτικών δράσεων σε λαϊκές αγορές στην Τούμπα και στην Καλαμαριά.

Τα προϊόντα που συλλέγονται από τις λαϊκές αγορές αξιοποιούνται για τη στήριξη κοινωφελών φορέων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται συσσίτια, κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρα φιλοξενίας ανθρώπων με αναπηρία καθώς και δομές προσφύγων.

Από την εκκίνηση του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή»  τον Οκτώβριο του 2015, το Μπορούμε έχει διασώσει πάνω από 100 τόνους φρέσκων προϊόντων και τα έχει προσφέρει σε κοινωφελείς φορείς για τη στήριξη ανθρώπων που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια ή ένδεια.

Η χορηγία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας θα καλύψει τα λειτουργικά κόστη του προγράμματος για 12 μήνες, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας έχει δωρίσει 146,000 δολάρια Αυστραλίας στο «Μπορούμε» από το 2015, προκειμένου να υποστηρίξει τα προγράμματα διάσωσης & προσφοράς φαγητού.

 

Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε», χαιρέτισε τη συνέχιση της στήριξης από την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας δηλώνοντας: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας αποφάσισε να στηρίξει την οργάνωση μας για τρίτη συνεχή χρονιά, διπλασιάζοντας μάλιστα τη στήριξη για το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή».

«Είμαστε βέβαιοι πως μέσα από τη βοήθεια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας θα μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω τη σπατάλη αγροτικής παραγωγής, και ταυτόχρονα να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, όχι μόνο στην Αθήνα και στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε ο κύριος Θεοδωρίδης.

Η χορηγία επίσης «χτίζει» πάνω στο Εθελοντικό Πρόγραμμα του ΤΗΙ Αυστραλίας, μέσω του οποίου εθελοντές από την Αυστραλία συμμετείχαν πέρυσι δυναμικά σε δράσεις σε λαϊκές αγορές. Μόνο φέτος, πάνω από 160 εθελοντές έχουν βοηθήσει το Μπορούμε στη συλλογή προϊόντων από τις λαϊκές αγορές, και θα χρειαστούν ακόμα περισσότεροι καθώς το πρόγραμμα αναπτύσσεται.

«Η σύνδεση μας με την Αυστραλία είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο λόγω της οικονομικής στήριξης που λαμβάνουμε, αλλά και λόγω των Ελληνο-Αυστραλών εθελοντών οι οποίοι μας έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο πρόγραμμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε και άλλους εθελοντές από την Αυστραλία το 2018» δήλωσε ο κύριος Θεοδωρίδης.

Πέρυσι, πάνω από 35 Αυστραλοί στήριξαν ως εθελοντές το Μπορούμε, και η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας καλεί ενδιαφερόμενους εθελοντές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το 2018.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθελοντικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας εδώ.

Το Μπορούμε σε αριθμούς:

  • Περισσότερες από 20.000 μερίδες φαγητού προσφέρονται καθημερινά σε κοινωφελείς φορείς μέσα από το δίκτυο του «Μπορούμε»
  • 40 μερίδες φαγητού προσφέρονται ανά 1 ευρώ λειτουργικού κόστους.
  • 21 εκατομμύρια μερίδες φαγητού έχουν προσφερθεί σε περισσότερους από 500 κοινωφελείς σκοπούς από το 2012.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.