Τι κάνει το Facebook για να εμποδίσει την πώληση φαρμάκων στο Instagram;

instagram

Μετά την κρίση που πέρασε πρόσφατα ο επιχειρηματικός κολοσσός του Facebook (η οποία έχει μεν κοπάσει αλλά δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα) σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών, νέες φουρτούνες έρχονται να ταράξουν την «επικοινωνιακή ροή» των υπεύθυνων της διάσημης ιστοσελίδας, που ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης και πολιτική απαγόρευσης των χρηστών για πωλήσεις συνταγογραφούμενων φάρμακων στην πλατφόρμα του Instagram. Για την ιστορία, να θυμίσουμε εδώ ότι το Instagram λανσαρίστηκε τον Οκτώβριο του 2010 και έγινε αμέσως δημοφιλές, αποκτώντας 10 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε ένα χρόνο. Το 2012, αγοράστηκε έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το Facebook.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Η δεύτερη περιπέτεια και η δριμύτατη κατακραυγή για το Facebook ξεκίνησε από την ευκολία με την οποία οι χρήστες ήταν σε θέση να δημοσιεύουν στο Instagram τη διαφήμιση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων με τη χρήση hashtags. Σε τέτοιες αναρτήσεις, οι χρήστες-«πωλητές» μπορούσαν να επισημάνουν ποιοι ενδιαφέρονταν για τα συγκεκριμένα post και μέσω του chat γίνονταν οι αγοραπωλησίες φαρμάκων.

Ουσιαστικά, η έλλειψη πολιτικής ασφάλειας επέτρεψε σε αρκετούς χρήστες να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του Instagram για να πουλήσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμβάλλοντας εν μέρει στην κρίση των οπιοειδών που αντιμετωπίζει η Βόρεια Αμερική την τελευταία δεκαετία.

Το Facebook έχει ήδη ενεργήσει, αποκλείοντας το περιεχόμενο που σχετίζεται με ορισμένα hashtags, δυσκολεύοντας τη διαδικασία για όσους πουλούσαν με αυτόν τον τρόπο φάρμακα.

Αυτή η κίνηση του Facebook ήρθε αμέσως μετά την αυστηρή επισήμανση του Επιτρόπου του FDA, Scott Gottlieb, ο οποίος τόνισε ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν παίξει ρόλο στην αύξηση της χρήσης οπιοειδών. «Είναι γνωστό ότι οι εταιρίες του διαδικτύου είναι απρόθυμες να αναλάβουν ευρύτερο αστυνομικό ρόλο», δήλωσε ο Gottlieb. «Ωστόσο, ανάλογες ενέργειες αποτελούν ύπουλες απειλές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες».

Ο Gottlieb ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα προσκαλέσει ηγέτες από τη βιομηχανία της τεχνολογίας σε μια σύνοδο κορυφής, όπου θα μπορούσε να συζητηθεί ο ρόλος που παίζουν οι εταιρείες τους στην επιδημία των οπιοειδών.

Εκπρόσωπος του Instagram δήλωσε ότι «οι κοινοτικές οδηγίες καθιστούν σαφές ότι η αγορά και η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν επιτρέπεται στο Instagram και έχουμε μηδενική ανοχή όταν πρόκειται για περιεχόμενο που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της κοινότητας μας».

Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι σε ποιο βαθμό θα παραμείνει ο περιορισμός της εμφάνισης περιεχομένου που σχετίζεται με συγκεκριμένα hashtags για να σταματήσει το εμπόριο μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και αυτό γιατί ήδη εναλλακτικά hashtags έχουν ήδη «ξεφυτρώσει» παρακάμπτοντας την προσπάθεια περιορισμού της πώλησης φαρμάκων.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.