ΙΙΒΕΑΑ: Πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ασθενή τη νέα μοριακή πρωτοποριακή απεικόνιση PET με χρήση Γαλλίου-68

%ce%b9%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b1%ce%b1

Η μονάδα Ποζιτρονιακής Tομογραφίας (PET/CT) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Eρευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με υπεύθυνη την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Σοφία Χατζηιωάννου, ανακοινώνει την έναρξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα της μοριακής απεικόνισης με PET των υποδοχέων σωματοστατίνης με τη χρήση του ραδιοφαρμάκου Γαλλίου-68 (Ga-68) DOTA-peptide. Η συγκεκριμένη απεικόνιση ενδείκνυται σε ασθενείς με καρκίνο νευροενδοκρινών (ΝΕΤ).

Διαθέσιμο πλέον στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο παρασκευάζεται αποκλειστικά, από εξιδεικευμένη γεννήτρια Γαλλίου-68 που διαθέτει η μονάδα  Ποζιτρονιακής Τομογραφίας του  ΙΙΒΕΑΑ. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει, χωρίς καμία καθυστέρηση, την απρόσκοπτη διαθεσιμότητά του και τον έγκαιρο προγραμματισμό της εξέτασης από τους ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ή στην Αμερική για την πραγματοποίησή της. Ο πρώτος ασθενής υπεβλήθη στην εξέταση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018.

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση για ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους λόγω της πολυπλοκότητας στις μορφές που παρουσιάζονται αποτελεί καίριο βήμα για τη θεραπεία τους.  Η  εξέταση αυτή λόγω της βέλτιστης και στοχευμένης διαγνωστικής της ακρίβειας -σε σύγκριση με τις λοιπές απεικονιστικές μεθόδους- συμβάλλει στην καλύτερη σταδιοποίηση, παρακολούθηση και άρα στο σωστότερο θεραπευτικό χειρισμό των ασθενών αυτών.

Σημειώνεται ότι η εξέταση με Γάλλιο-68 (Ga-68) DOTA-peptide καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ μέσω ΚΕΣΥ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.