Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας

????????????????????????????????????

Με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας τιμήθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, απένειμε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο,  το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως έκφραση αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του κ. Δρακόπουλου στη χώρα.

Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής αποτελεί μία εκ των ανώτατων τιμητικών διακρίσεων του Ελληνικού κράτους και αποδίδεται σε πολίτες που έχουν ξεχωρίσει για την προσφορά τους στην κοινωνία και έχουν συμβάλει, παράλληλα, στην προβολή της Ελλάδας διεθνώς. Το 2016, ο κ. Δρακόπουλος είχε, επίσης, τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Προκόπιος Παυλόπουλος δήλωσε  «Με αυτή την, τεράστια πραγματικά, συμβολή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την δική σας ηγεσία, συνεχίζει την παράδοση των Εθνικών Ευεργετών. Και όχι μόνο την συνεχίζει, αλλά λόγω του μεγέθους των δωρεών του υπερακοντίζει αυτήν την παράδοση, ανοίγει νέους ορίζοντες, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους. Θέλω να τονίσω ότι το παράδειγμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μας θυμίζει ότι Εθνικοί Ευεργέτες υπήρξαν εκείνοι οι οποίοι συνέδεσαν τις δωρεές τους με κρίσιμες στιγμές της πορείας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Μια κρίσιμη στιγμή είναι και αυτή την οποία διανύουμε.

Γι’ αυτό η παρασημοφόρηση σας με αυτή τη διάκριση είναι απολύτως δίκαιη. Και, όπως είπα, όχι μόνο αποδίδει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εσάς προσωπικώς αυτό που σας ανήκει, αλλά είναι ένα παράδειγμα το οποίο εύχομαι και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι. Γιατί με αυτά τα δεδομένα, να’ στε βέβαιος κύριε Δρακόπουλε, η Χώρα μας μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα. Και αυτό το οφείλει και στην κληρονομιά της αλλά και στις προοπτικές που έχει ο ίδιος ο Ελληνικός Λαός, και κυρίως η νέα γενιά. Και πάλι συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε θερμώς».
Στην αντιφώνησή του, ο κύριος Δρακόπουλος δήλωσε:«Εξοχότατε,

Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου.

Αν και πρόκειται για τα λόγια ενός σπουδαίου Αμερικανού, του John F. Kennedy, θα τα δανειστώ γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ πιστεύω ότι όλοι μας οφείλουμε να κινούμαστε με οδηγό αυτά τα λόγια.

Από τον αείμνηστο θείο μου, Σταύρο Νιάρχο, που έχτισε όλα όσα σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα να προσπαθούμε να επιφέρουμε θετικές, διαχρονικές αλλαγές στην κοινωνία μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, μέχρι την πιο μεγάλη ή μικρή δωρεά που κάνουμε ως κοινωφελές ίδρυμα, οδηγό και πυξίδα μας αποτελούν η ενίσχυση του Ελληνισμού και των αξιών που αυτός πρεσβεύει -στην πιο αγνή και ρομαντική τους εκδοχή.

Το φιλότιμο, η γενναιότητα, η γενναιοδωρία, η ανοιχτή καρδιά, η φιλοξενία, το πνεύμα το σθεναρό και αθάνατο, η επιμονή, το ταπεραμέντο, οι οικογενειακοί δεσμοί, η γη, ο ήλιος, το φως και η θάλασσα που καθορίζουν το DNA μας, ο νόστος, η δυνατότητα ξανά και ξανά να γεννιόμαστε από τις στάχτες μας και να χτίζουμε από την αρχή το σπιτικό μας, το χωριό μας, τη χώρα μας. Αξίες που συνοδεύουν διαχρονικά τον Ελληνισμό, όπου κι αν αυτός βρίσκεται, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Στοιχεία που θέλουμε να αναδεικνύουμε και να επιβραβεύουμε μέσα από τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στοιχεία που θέλουμε να έχουμε εμείς οι ίδιοι αλλά και να μεταγγίζουμε με το έργο μας και με το έργο των πολλών και αξιόλογων συνεργατών μας. Ο κάθε δωρεοδόχος μας ήταν και παραμένει πάντα πρωτίστως και συνεργάτης μας.

Η σημερινή τιμή που γίνεται στο πρόσωπό μου είναι επιβράβευση όλων μας, του Θείου μου και ιδρυτή μας Σταύρου Νιάρχου, όλων των συναδέλφων μου στο Ίδρυμα μας, αλλά και όλων των δωρεοδόχων – συνεργατών του Ιδρύματος, της οικογένειάς μου, των φίλων μου που μου έχουν σταθεί στη ζωή μου, στα καλά και στα δύσκολα. Είναι μία τιμή που φέρω στη ψυχή μου και που κληροδοτώ στα παιδιά μου σαν πραγματικό παράσημο-υπενθύμιση, γιατί τι πιο σπουδαίο από την αγάπη για την πατρίδα όπως καθένας την ορίζει. Πατρίδα είναι το σπίτι μας, πατρίδα ο τόπος μας, πατρίδα η οικογένειά μας και οι φίλοι μας, πατρίδα όποια γη μας αγκαλιάζει, μας ενθαρρύνει να δημιουργούμε, να προσφέρουμε, να επιστρέφουμε σε αυτήν. Πατρίδα μας είναι ο Κόσμος μας.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια με τον θάνατο του Ιδρυτή μας, και από νωρίς άνοιξε τα φτερά του για τον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας σήμερα βοηθήσει με δωρεές σε 124 χώρες. Είναι ένας διεθνής φιλανθρωπικός οργανισμός και όμως η καρδιά του πάντα θα χτυπάει ελληνικά. Είμαστε περήφανοι που έχουμε παραδώσει στη χώρα ένα έργο-τοπόσημο όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχουμε συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που βάλλει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε γνωρίσει μέσα από το έργο μας ανθρώπους σπουδαίους, με όραμα, αφοσίωση, μεράκι και φιλότιμο. Ανθρώπους που η δράση τους πραγματικά έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Και χαιρόμαστε που σήμερα μπορούμε να συνεχίζουμε, με πολλές μικρές ή μεγάλες δωρεές, και παράλληλα να ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι, για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με νέες δωρεές που αναμένεται να υπερβούν τα 200+ εκατομμύρια ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια. Το ταξίδι που κάναμε στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή που μας πέρασε μόλις δυο μέρες μετά την υπογραφή του Μνημονίου τη περασμένη Τετάρτη μας πεισμώνει ακόμη πιο πολύ στο να φέρουμε σε επιτυχία και αυτό το στοίχημα που αποβλέπει σε μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία για όλους. Και γιατί όχι να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε τα επόμενα ταξίδια μας προς την Ιθάκη μας……

Εξοχότατε, σας ευχαριστώ προσωπικά,

Την υπέρτατη αυτή τιμή που μου αποδίδετε σήμερα θέλω να τη μοιραστώ με όλους εκείνους τους ανθρώπους που με πίστη, επιμονή και αυταπάρνηση, υπερβαίνουν εαυτούς για να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στον διπλανό τους, να αφυπνίσουν, να ενεργοποιήσουν, να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν.

Σας ευχαριστώ».

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.