Ξέσπασμα Ερντογάν με φόντο την επιχείρηση στην Αφρίν

%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd

Με το ΝΑΤΟ τα έβαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας δριμύτατη κριτική για την απόφαση της Συμμαχίας να μην υποστηρίξει την τουρκική επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού.

«Έι ΝΑΤΟ, πού είσαι», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του στην Μερσίνη, κατηγορώντας μάλιστα τη Συμμαχία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Η Τουρκία, τόνισε ο Ερντογάν σύμφωνα με την Hurriyet, στέλνει στρατεύματα στις ζώνες συγκρούσεων όταν της ζητείται, όμως δεν έλαβε καμία υποστήριξη, στην στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου κατά της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στη βορειοδυτική Συρία. Για την Τουρκία η YPG είναιτρομοκρατική οργάνωση, όμως οι ΗΠΑ, σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, στηρίζουν τους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε το ΝΑΤΟ να προσφέρει χείρα βοηθείας στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως τα σύνορά της βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή.

Τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν πάντως την προέλασή τους και βρίσκονται ήδη προ των πυλών της Αφρίν. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, υπό τουρκικό έλεγχο βρίσκονται σχεδόν 850 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τον στόχο να είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο σε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Δε μας απασχολούν τα εδάφη, αυτό που μας απασχολεί είναι να καθαρίσουμε την περιοχή από τους τρομοκράτες», είπε και πρόσθεσε πως «θα πάμε όπου υπάρχουν τρομοκράτες».

Υποσχέθηκε μάλιστα πως η Τουρκία θα βοηθήσει στην ανακατασκευή της Αφρίν, αλλά και την αποκατάσταση βασικών λειτουργειών, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, η παροχή νερού, η εκπαίδευση και το σύστημα υγείας, «όπως κάναμε στην Τζαραμπλούς, την Αλ-Ράι και την Αλ-Μπαμπ, μετά την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του επόμενου έτους, και στο στόχαστρό της είχαν μπει οι μαχητές της YPG και του Ισλαμικού Κράτους.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, τόνισε πως «σκοπεύουμε να καθαρίσουμε ακόμη την Μανμπίζ, την Άιν αλ Αράμπ, την Ταλ Αμπιάντ, την Ρεσουλαΐν και την Καμισλί (συριακές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία),από τους τρομοκράτες».

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.