Παυλόπουλος: Προϋπόθεση επίλυσης του Σκοπιανού η αλλαγή Συντάγματος στην πΓΔΜ

Προκόπης Παυλόπουλος

Ως προϋπόθεση για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το Σκοπιανό και την ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. έθεσε την αλλαγή του Συνάγματος τη γείτονος χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε, επίσης, μήνυμα και προς την Τουρκία, ότι οι σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνούν μέσα από τον σεβασμό, συνολικώς, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη συνεισφορά και τον ρόλο της εκκλησίας στους εθνικούς αγώνες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στα συντάγματα της Ελλάδας αναφέρονται οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας.

Ειδικότερα για τη πΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι έχει ξεκαθαριστεί σε όλους ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια πορεία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και, θεσμικώς, η αποδοχή μιας συμφωνίας μαζί της, χωρίς προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματός της και χωρίς επιλογή ονομασίας «που θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού», ενώ επεσήμανε ταυτόχρονα και τις ευθύνες του πρωθυπουργού της, Ζόραν Ζάεφ.

«Το όνομα για να λυθεί υπάρχει μια βασική προϋπόθεση, – και αυτή δεν είναι μόνο θέση της Ελλάδας, είναι θέση του ΝΑΤΟ, είναι θέση της ΕΕ- πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά τους» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Ε, δε μπορεί τη στιγμή που έρχονται να κάνουν τον συμβιβασμό που κι εκείνοι επιδιώκουν και να σου λένε: Τον συμβιβασμό αυτόν θα τον κάνουμε αλλά δε μπορούμε να αλλάξουμε τώρα το Σύνταγμα θα το αλλάξουμε στο μέλλον. Είναι δημοκρατικό κράτος αυτό; Και άραγε δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, τι κίνδυνο διατρέχει ο ίδιος να δηλώνει έτοιμος να υπογράψει μια συνθήκη, η οποία να αντίκειται με το σύνταγμά του. Φανταστήκατε κανέναν ηγέτη της Δύσης, της ΕΕ να έλεγε κάτι τέτοιο;».

«Αυτό που ζητάμε λοιπόν, είναι γιατί ο πολιτισμός μας, ο νομικός και το ευρωπαϊκό κεκτημένο προϋποθέτουν την αλλαγή του συντάγματος (της πΓΔΜ) και στο κάτω, κάτω είναι και ένας σεβασμός προς αυτό το κράτος. Μια προστασία του ίδιου του πρωθυπουργού της FYROM. Τόσο απλό είναι αυτό που ζητάμε» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Να αλλάξουν το σύνταγμά τους και ύστερα, όταν φτάσουμε στην οποιαδήποτε συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα έχει όνομα, το οποίο δε θα αποπνέει αλυτρωτισμό. Κι όταν λέμε, αλυτρωτισμό εννοούμε τρία πράγματα : Δεν μπορεί το όνομα αυτό σε καμία περίπτωση, έστω, να υπονοεί αλλαγή συνόρων. Δεύτερον, δεν μπορεί το όνομα αυτό να παραπέμπει σε εθνότητα εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Και τρίτον, δεν μπορεί το όνομα αυτό να παραπέμπει σε γλώσσα εκτός των συνόρων που θα δημιουργούσε μειονοτικά δικαιώματα και στον τομέα αυτό. Αυτά τα τρία είναι δεδομένα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αυτό το επιβάλλει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της ιστορίας, αλλά ο σεβασμός της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προς «τη θεσμική υπόσταση της ΠΓΔΜ ως δημοκρατικού κράτους δικαίου». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η θέση της χώρας μας είναι απολύτως «στοιχημένη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο» και δεν είναι η χώρα μας υπεύθυνη εάν «οι ίδιοι υπονομεύουν με τη στάση τους την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την πορεία προς την ΕΕ».

«Είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι. Αλλαγή του Συντάγματος, συζήτηση για όνομα, αλλά όνομα το οποίο θα έχει τις τρεις αυτές εγγυήσεις, που θα τις περιλαμβάνει η πρόσθετη αυτή συμφωνία που θα γίνει. Όχι, αλλαγή συνόρων, όχι εθνότητα εκτός των συνόρων της πΓΔΜ, όχι γλώσσα που θα διεκδικούσε εκτός (συνόρων) δικαιώματα τα οποία θα απέρρεαν από ένα τέτοιο όνομα και θα απέπνεαν τάσεις αλυτρωτισμού» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος “γκρίζων ζωνών” υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι αυτές είναι οι «κρυστάλλινες, ως προς τη διαύγεια και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας» ελληνικές θέσεις, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την πΓΔΜ. Υπογράμμισε, ότι η χώρα μας επιθυμεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση εκ μέρους τους της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού των συνθηκών και της ιστορίας.

Η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου έγινε κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Πύδνας- Κολινδρού Πιερίας, με αφορμή την Επανάσταση, γνωστή και ως «Ανταρσία» του Κολινδρού, στις 22 Φεβρουαρίου του 1878, η οποία «υπήρξε το προανάκρουσμα των αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την ηγετική προσωπικότητα και τον ρόλο του επισκόπου Κίτρους, Νικόλαου Λούση, στην Επανάσταση του Κολινδρού, το 1878, έκανε αναφορά στον ρόλο της εκκλησίας στους εθνικούς αγώνες

«Η εκκλησία στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας και του λαού μας ήταν παρούσα, παρούσα για να υπερασπίζεται την ιστορία και την πατρίδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε γιατί σε όλα τα συντάγματά της χώρας, από το πρώτο Σύνταγμα, αναγράφονται οι σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας.

«Σε ποιο άλλο έθνος, σε ποιο άλλο κράτος, η εκκλησία ήταν παρούσα για τη δημιουργία και τη γέννηση του κράτους αυτού. Σε κανένα. Μόνο στην Ελλάδα συνέβη. Αυτή την ιδιομορφία δε θα την τιμήσουμε; Θα ξεχάσουμε;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Άρα, η αναγνώριση του ρόλου της εκκλησία και τότε και τώρα, είναι πράξη ιστορικής δικαιοσύνης και όχι σύμβολο πίστεως» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε : «Δε θα μας πτοήσει κανενός είδους προσπάθεια, η οποία θα ήθελε να μηδενίσει αυτό τον ρόλο. Γιατί αν ξεχάσουμε την ιστορία θα είμαστε υπεύθυνοι για την ανυπαρξία μέλλοντος».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέτυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής, Στέλιος Καστόρης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του στρατού, της εκκλησίας και των τοπικών φορέων.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.