Ευεργετικά βακτήρια του δέρματος έχουν αντικαρκινική δράση

%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%af%cf%89%ce%bc%ce%b1

Η συνεχής επιστημονική έρευνα που αφορά τα στρώματα του μικροβιακού δέρματος διαπίστωσε πρόσφατα μία εντυπωσιακή προστατευτική του ιδιότητα: Ανακαλύφθηκε αντικαρκινική δράση συγκεκριμένου βακτηρίου -στελέχους του σταφυλόκοκκου της επιδερμίδας (Staphylococcus epidermidis)- που δρα προστατευτικά, σκοτώνοντας όγκους του δέρματος.

Ρούλα Σκουρογιάννη

«Έχουμε εντοπίσει ένα στέλεχος σταφυλόκοκκου, που είναι κοινό στο υγιές ανθρώπινο δέρμα, το οποίο ασκεί επιλεκτική ικανότητα να εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων», δήλωσε ο διακεκριμένος καθηγητής Δρ Richard Gallo, MD, πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο. «Αυτό το μοναδικό στέλεχος των βακτηρίων του δέρματος παράγει μια χημική ουσία που σκοτώνει αρκετούς τύπους καρκινικών κυττάρων και η οποία δε φαίνεται να είναι τοξική για τα φυσιολογικά κύτταρα».

Η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε το στέλεχος S. epidermidis, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Gallo, δημοσίευσε τα συμπεράσματα της έρευνάς της στο περιοδικό «Science Advances». Στα συμπεράσματα, αναφέρεται ότι το στέλεχος S. Epidermidis παράγει την χημική ένωση 6-Ν-υδροξυαμινοπουρίνη (6-ΗΑΡ), η οποία καταστρέφει τους όγκους του δέρματος. Από τα πειραματόζωα (ποντίκια),  εκείνα που είχαν S. epidermidis στο δέρμα τους που δεν παρήγε 6-HAP ανέπτυξαν πολλούς δερματικούς όγκους μετά από υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Δε συνέβη το ίδιο, ωστόσο, σε εκείνα τα πειραματόζωα με στέλεχος S. epidermidis που παρήγαγε 6-ΗΑΡ.

Το 6-ΗΑΡ είναι ένα μόριο που εμποδίζει τη σύνθεση DNA και αναστέλλει την ανάπτυξη δερματικών όγκων που προκαλούνται από την ακτινοβολία UV καθώς και την εξάπλωση μετασχηματισμένων καρκινικών κυττάρων.

Τα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκαν ενδοφλέβιες ενέσεις με 6-ΗΑΡ κάθε 48 ώρες για διάστημα δύο εβδομάδων, δεν εμφάνισαν τοξικές παρενέργειες, αλλά σε όσα μεταμοσχεύτηκαν μελανωματικά κύτταρα, το μέγεθος του όγκου τους συρρικνώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το μικροβίωμα του δέρματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ανθρώπινης υγείας. Στην πραγματικότητα, διαπιστώσαμε ότι ορισμένα βακτήρια στο δέρμα μας παράγουν αντιμικροβιακά πεπτίδια που αμύνονται εναντίον παθογόνων βακτηρίων», δήλωσε ο Δρ Gallo, ο οποίος διευκρίνισε ότι στην περίπτωση του S. epidermidis, φαίνεται να προστίθεται, επίσης, ένα στρώμα προστασίας από ορισμένες μορφές καρκίνου. Ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς παράγεται η 6-ΗΑΡ, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου ή εάν η απώλειά της αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο περιστατικά καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε χρόνο. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% αυτών αφορά μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο οποίος προκαλείται συνήθως από υπερέκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος που ξεκινά από τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές, τα οποία ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.