Ευρώπη το σιβηρικό ψύχος – Στους 41 οι νεκροί

A road sign warns against driving in the snow near Perth, Scotland Britain, February 28, 2018. REUTERS/Russell Cheyne

Το κύμα σιβηρικού ψύχους που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη έχει προκαλέσει 41 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους ήταν άστεγοι, και συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις μεταφορές.

Το κύμα ψύχους προκάλεσε τουλάχιστον 41 θανάτους από την Παρασκευή (23/2): 18 στην Πολωνία, έξι στην Τσεχική Δημοκρατία, πέντε στη Λιθουανία, τέσσερις στη Γαλλία, τέσσερις στη Σλοβακία, δύο στη Ρουμανία και δύο στην Ιταλία. Στην Εσθονία το ψύχος προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων τον Φεβρουάριο.

Το βράδυ της Τρίτης, το θερμόμετρο έπεσε έως και τους -21 βαθμούς Κελσίου στις ορεινές περιοχές της Κροατίας και της Βοσνίας, στους -20 βαθμούς Κελσίου στο Λίμπεκ, στη βόρεια Γερμανία, στους -19 βαθμούς Κελσίου στη νότια Πολωνία, στους -18 βαθμούς Κελσίου κοντά στη Λιέγη, στο Βέλγιο και στους -10 βαθμούς Κελσίου στα περίχωρα του Λονδίνου.

Στην Ελβετία, -36 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν στο Γκλάταλπ (1.850 μέτρα υψόμετρο). Στη Γαλλία, η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο κρύα του χειμώνα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με -12 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στο Μετς. Μποτιλιάρισμα περίπου 16 χλμ. σημειώθηκε σήμερα το πρωί εξαιτίας του χιονιού στη περιοχή Λαντ, στον αυτοκινητόδρομο A63 με κατεύθυνση την Ισπανία.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι αύριο Πέμπτη, επηρεάζουν κυρίως τους άστεγους. Τρεις άστεγοι πέθαναν στη Γαλλία και στην Τσεχική Δημοκρατία από την Παρασκευή, και δύο στην Ιταλία, ο ένας από τους οποίους είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει τον υπαίθριο χώρο όπου κοιμόταν στο Μιλάνο.

Στο Βέλγιο πολλές πόλεις αποφάσισαν να αναγκάσουν τους άστεγους να αναζητήσουν καταφύγιο.

Στη Γερμανία, η Υπηρεσία Βοήθειας στους Άστεγους ζήτησε από τα κέντρα φιλοξενίας να παραμείνουν ανοικτά όλη την ημέρα και όχι μόνο τη νύχτα: «Είναι πιθανό επίσης κάποιος να πεθάνει από το κρύο στη διάρκεια της ημέρας», επέμεινε η Βερένα Ροζένκε, επικεφαλής της υπηρεσίας, που κατέγραψε τέσσερις θανάτους από το κρύο από την αρχή του χειμώνα.

Στην Ιρλανδία, οι κάτοικοι έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα ενόψει της καταιγίδας Έμμα, που αναμένεται να προκαλέσει αύριο τις σημαντικότερες χιονοπτώσεις στη χώρα από το 1982. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν πολλές φωτογραφίες από άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ.

Στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στα Βαλκάνια και στη Σκανδιναβία, το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν προβλήματα στην αεροπορική και τη σιδηροδρομική κυκλοφορία. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν ή σημείωσαν καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Δουβλίνου. Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τέσσερις σιδηροδρομικές γραμμές στη Σουηδία.

 ΠΗΓΗ iNGR

Facebook Comments

POST A COMMENT.