Google: Πρόβλεψη εμφράγματος μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης

ofthalmos

Έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο πρόβλεψης καρδιακών συμβαμάτων ανέπτυξαν ερευνητές της Google, με επικεφαλής τη Δρ Λίλι Πενγκ, βασισμένο στην ανάλυση εικόνων του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού μας.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biomedical Engineering, ένα νέο ρομπότ που δημιουργήθηκε από την Google «διαβάζει» τον αμφιβληστροειδή για να αξιολογήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η μηχανή αναλύει σαρώσεις στο πίσω μέρος του ματιού για να προβλέψει με ακρίβεια τους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση και οι καπνιστικές συνήθειες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου, αναλύσει τον κίνδυνο να υποστεί το εξεταζόμενο άτομο ένα απειλητικό για τη ζωή καρδιακό συμβάν, όπως μια καρδιακή προσβολή.

Η συσκευή, που τροφοδοτείται από ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, είναι πολύ λιγότερο επεμβατική από μια παραδοσιακή διαγνωστική εξέταση αίματος, αλλά είναι εξίσου ακριβής, σύμφωνα με την Google.

Η Google συνεργάστηκε με μία θυγατρική της εταιρείας Verily για να δημιουργήσει τον αλγόριθμο, ο οποίος παρακολουθεί τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού.

Προηγούμενη έρευνα –στα συμπεράσματα της οποίας βασίστηκε η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεθόδου πρόβλεψης– έδειξε ότι το σχήμα και το μέγεθος των αγγείων του αμφιβληστροειδούς αντανακλούν τη γενική υγεία του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι οποίοι καπνίζουν είναι πιο πιθανό να έχουν ασθενέστερα, λεπτότερα και κατεστραμμένα αγγεία από ό, τι τα νεαρά και υγιή άτομα.

Χρησιμοποιώντας εικόνες του αμφιβληστροειδούς, η Google αναφέρει ότι είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσει αυτή τη σύνδεση και να προβλέψει τον κίνδυνο ατόμων που εξετάζονται για καρδιακή προσβολή ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ο αλγόριθμος, δηλαδή, είναι σε θέση να προβλέψει εάν ένα άτομο θα υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο τα επόμενα πέντε χρόνια με ποσοστό ακρίβειας 70%, αναφέρει η Google.

Το σύστημα ανέλυσε στοιχεία περισσότερων από 284.000 ασθενείς και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε περίπου 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 100 υπέστησαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εκείνα παραδοσιακών τεστ που απαιτούν λήψη αίματος για τη μέτρηση της χοληστερόλης του εξεταζόμενου ατόμου, οι οποίες θεωρούνται ακριβείς κατά 72% εκατό.

«Η καρδιαγγειακή νόσο είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Michael McConnell, ιατρικός ερευνητής στη Verily.

«Υπάρχουν ισχυρά ερευνητικά δεδομένα που μας βοηθούν να καταλάβουμε τι θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο: Ο καθημερινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της διατροφής σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες, την ηλικία, την εθνικότητα και το φύλο, όλα πρέπει να συνεκτιμώνται.

«Ωστόσο, δε γνωρίζουμε με ακρίβεια σε ένα συγκεκριμένο άτομο τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες αυτοί συσσωρεύονται, έτσι σε ορισμένους ασθενείς μπορούμε να διεξάγουμε εξελιγμένες εξετάσεις … για να βοηθήσουμε στην καλύτερη διαστρωμάτωση του κινδύνου ενός ατόμου για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο».

«Αυτό η μελέτη καταδεικνύει ότι η βαθιά ανάλυση που εφαρμόζεται σε μια εικόνα του αμφιβληστροειδούς, σε μια φωτογραφία που απεικονίζει τα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού, μπορεί συχνά να προβλέψει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου – από την κατάσταση του καπνίσματος έως την αρτηριακή πίεση – καθώς και να προβλέψει την εμφάνιση ενός μελλοντικού μείζονος καρδιαγγειακού γεγονός, με παρόμοιο τρόπο με τις υπάρχουσες μεθόδους».

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.