“Σμύρνη-Αθήνα Ubi bene ibi patria”: Έκθεση ζωγραφικής της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη

%ce%bd%cf%8d%cf%86%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c

Στις 9 Φεβρουαρίου εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών,  η έκθεση ζωγραφικής της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη “Σμύρνη-Αθήνα Ubi bene ibi patria”, παρουσία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Β. Παυλοπούλου, του κου Α. Βογιατζή, προέδρου του Μουσείου, του κου Γ. Αρχοντάκη, προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων, της κας Ελ. Μπίστικα δημοσιογράφου και πολλών άλλων προσκεκλημένων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 4-3-2018, με ωράριο λειτουργίας καθημερινά (πλην Τρίτης) 9.00-16.00 και Σάββατο-Κυριακή 10.00-15.00. Ειδικά, τις παρακάτω ημερομηνίες (Σάββατο-Κυριακή) 17/2,18/2, 24/2, 25/2, 3/3 και 4/3 από 12.00 έως 15.00, θα παρευρίσκεται στο χώρο της εκθέσεως και η ίδια η καλλιτέχνις, προκειμένου  να ξεναγήσει προσωπικά όσους επισκεφθούν την έκθεση.

%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%b4%ce%b1%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b1

Παρατίθεται ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απηύθυνε η κα Χατζηγιαννακη κατά την έναρξη, που αποδίδει και το όλο πνεύμα της έκθεσης.

“…..Με αυτή την έκθεση ζωγραφικής επιχειρείται μία ιστορική αναδρομή στην Σμύρνη και εν συνεχεία στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την ιστορία του Ελληνισμού εποχή, με δριμύτατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα, να μας τραυματίζουν και διχάζουν. 
Όμως οι ιστορικές εξελίξεις της εποχής δεν αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης. Μέσα από τα περισσότερα έργα και τις σκηνές μιας συνειδητά ανέμελης καθημερινότητας, ανεπιτήδευτης και συγχρόνως ουτοπικής, δίνεται έμφαση και προτεραιότητα στον άνθρωπο,τον άνθρωπο που αισθάνεται, απολαμβάνει και υποφέρει, ενώ τα ιστορικά γεγονότα αποδυναμώνονται και προβάλλονται σ’ έναν ελάσσονα τόνο. 

Κυριαρχούν σκηνές, στις οποίες τα ανθρώπινα συναισθήματα και πάθη τονίζονται με χρωματική ενάργεια και αισθαντικότητα, όπως το μικρό αλάνι που ρεμβάζει στην παραλία της Σμύρνης, ο ναύτης που χαζεύει στα σαράφικα της Σοφοκλέους, οι κουδουνάτοι που γλεντάνε τις αποκρηές, η γυναίκα που δεν πρόλαβε να πάρει τίποτ’ άλλο μαζί της, παρά μόνο τα κλειδιά του σπιτιού της, στερνή ανάμνηση από μια ζωή που κλείδωσε για πάντα. 

Τα νέα αυτά έργα μαζί με τα λογοτεχνικά κείμενα, τα κειμήλια και τα ενθυμήματα, συνθέτουν μια συλλογή από «θραύσματα» της ιστορίας, εικαστικά παιχνιδίσματα της μνήμης και της φαντασίας, που ενσωματώνονται στην δική μας καθημερινότητα, ακυρώνοντας την λήθη που φέρνει ο χρόνος, γίνονται οικεία βιώματα της προσωπικής μας ιστορίας και μας βοηθούν να πορευθούμε στο παρόν, συμφιλιωμένοι με το παρελθόν μας..”.

Facebook Comments

POST A COMMENT.