Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας

elliniko_sxoleio_alexandreia

Τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

Με μία εκδήλωση που θα αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τα Ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν φέτος για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που από πέρυσι θεσπίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου του 1857).

Ήδη, οι προετοιμασίες στο Πρατσίκειο – Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας έχουν ξεκινήσει με τα παιδιά να προετοιμάζονται μαζί με τους δασκάλους τους και την Δ/ντριά τους κα Αγγελική Τσιαδήμη να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτοντας τις πηγές από εκεί που ξεκίνησε η ελληνική γλώσσα.

Έτσι, θα παρακολουθήσουν μία εξαπλουστευμένη διάλεξη για την γλώσσα Γραμμική Α’ και την Γραμμική Β’ των αρχαίων χρόνων.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα ίδια τα αιγυπτιωτόπουλα θα παρουσιάσουν το γνωστό μύθο του Αισώπου «Πίθηκος και δελφίς», ενώ από τους καθηγητές των ξένων γλωσσών θα ακολουθήσει η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ύπαρξης των πολλών ελληνικών λέξεων σε άλλες γλώσσες.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Αβερώφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Όπως μάς ενημερώνει η Δ/ντρια του Σχολείου κα Δήμητρα Παπανώτα, «γέφυρα» ανάμεσα στις παρουσιάσεις των δύο σχολείων θα αποτελέσει το τραγούδι «Γλωσσολαλιά» του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους της Σοφίας Αθανασιάδου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους, της κας Αικατερίνης Γκάτση, του κ. Νικολάου Ντάλα και της κας Πασχαλίνας Θεοχαράκη, θα παρουσιάσουν τις μορφές, τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, μέσα από κείμενα επιλεγμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία μέχρι και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση με δηλώσεις και απόψεις επιστημόνων, φιλοσόφων και συγγραφέων για την ελληνική γλώσσα.

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στο Διονύσιο Σολωμό, καθώς η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή.

Συγχαρητήρια από τον Τέρενς Κουίκ στα σχολεία της Αλεξάνδρειας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας

Τα συγχαρητήρια του και τις ευχαριστίες τους στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, που θα εορτάσουν την ερχόμενη Παρασκευή, με δράσεις τους, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Κουίκ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια και ευχαριστίες. Τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν με σημαντικές δράσεις την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, τιμώντας και τον Διονύσιο Σολωμό».

Επίσης, με νεώτερη ανάρτησή του, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα «Νόστος» στην Αλεξάνδρεια και η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Αθήνα για θέματα Διασποράς μετατίθενται για μετά το Πάσχα λόγω των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών στην προσωπική του ιστοσελίδα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η Αιγύπτια υπουργός Διασποράς Ναμπίλα Μάκραμ, του εξήγησε ότι η αναβολή είναι αναγκαία, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην πατρίδα της στα τέλη του επόμενου μήνα.

Στη συνέχεια, κατόπιν συνεννόησης του κ. Κουίκ με τον Κύπριο ομόλογό του, Φώτη Φωτίου, έκριναν ότι θα πρέπει να μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο κ. Κουίκ, η Αιγύπτια υπουργός συμφώνησε απόλυτα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.