Νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη: Τι προβλέπεται για ασθενείς και επιχειρήσεις

farmakeuriki_kannavis

Το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» κατατέθηκε χτες, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στη Βουλή.

Ρούλα Σκουρογιάννη

«Το νομοσχέδιο ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν  φαρμακευτική κάνναβη, με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος», όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τους εκπροσώπους  των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

Τι προβλέπει το Νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης  που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης  οι οποίες, όμως,  χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

γ)  προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας  στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.

ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους Έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σχολίασε ότι «η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτή, βάσει ιατρικών ενδείξεων πάντα».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η διάθεση των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, προσθέτοντας ότι απαιτείται ευελιξία παράλληλα για λόγους ανταγωνισμού. Η χορήγηση θα γίνεται με ιατρική δίγραμμη συνταγή υπ’ ευθύνη του γιατρού, ενώ μελετάται η διαδικασία ένταξης των σκευασμάτων στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Για τη διάθεση των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης θα τηρούνται οι διατάξεις που αφορούν όλα τα προϊόντα του πίνακα Β, ενώ το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη δημιουργία Μητρώου Ασθενών που λαμβάνουν νομίμως σκευάσματα κάνναβης, το οποίο θα ενημερώνεται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τόνισε, τέλος, ότι η διαδικασία θα είναι ελεγχόμενη και μέσω των φαρμακείων (όλων των φαρμακείων-όχι μόνο εκείνων του ΕΟΠΥΥ), πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου.

Τι προβλέπεται για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, διευκρίνισε ότι οι σχετικές άδειες θα χορηγηθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, έκτασης τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων, για παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του τελικού προϊόντος αποκλειστικά για ιατρική χρήση. Πρόσθεσε ότι οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις θα μπορούν να εισάγουν σπόρο (όχι μεταλλαγμένο γενετικά) από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες και ότι η σπορά θα αφορά αυστηρά καλλιέργεια στο χώρο που έχει λάβει άδεια. Δε θα επιτρέπεται η εισαγωγή-διάθεση-εξαγωγή ενδιάμεσων προϊόντων παρά μόνο τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, όπως ακριβώς προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Τόνισε, επίσης, ότι προβλέπεται τακτικός επανέλεγχος των δικαιολογητικών των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, ενώ όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα αφαιρείται άμεσα η άδεια. Τέλος, σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης ανάλογων καλλιεργειών από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ), ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη.

Έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι «υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αδειοδότηση», αναφερόμενος στην κοινή συνέντευξη Τύπου στη νομοθετική πρωτοβουλία για την παραγωγή και διάθεση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομερείς αποκαλύψεις, καθώς χαρακτήρισε «εμπιστευτικά» τα μέχρι τώρα στοιχεία είπε συνοπτικά ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από Γερμανούς και Καναδούς επενδυτές, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το business plan της καναδικής εταιρείας προβλέπει περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.