Ξανθός για Novartis: «Πρόκειται για σκάνδαλο μεγάλης εμβέλειας»

novartis

«Αυταπόδεικτες οι πολιτικές ευθύνες, αλλά ευτυχώς υπήρξαν τα πολιτικά αντανακλαστικά στη χώρα», τόνισε ο υπουργός Υγείας χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα επιθετική την τακτική προβολής της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Ρούλα Σκουρογιάννη

«Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο», σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την υπόθεση Novartis, στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. «Το θετικό είναι ότι υπήρχαν τα πολιτικά αντανακλαστικά στην Ελλάδα και ο υπουργός δικαιοσύνης, όταν άρχισε να υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ζήτησε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και των ενδεχόμενων εμπλοκών παραγόντων, στελεχών, άλλων κρατικών λειτουργών και δημοσίων προσώπων στη χώρα μας.

Στην 6λεπτη αναφορά-δήλωσή του ο υπουργός Υγείας στην πολύκροτη υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, τόνισε ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες και αυτό που τώρα διερευνάται είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων. Τόνισε ότι δίνεται το σύνθημα ότι δεν υπάρχει omerta στο πολιτικό σύστημα και ότι κλείνονται με θεσμικό τρόπο οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Διευκρίνισε ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε χτες (προχτές) στη Βουλή και δεν έχουν προλάβει όλοι να λάβουν γνώση της ενώ για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον τύπο, ανέφερε ότι  αναπαράγονται διαρροές που υπήρχαν, εδώ και μήνες για πρόσωπα, για πολιτικά στελέχη, για υπουργούς.

Αναλυτικά, όλη η δήλωση του υπουργού Υγείας

«Το πάρτι στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου ήταν πανκοίνως γνωστό ότι υπήρχε την προηγούμενη δεκαπενταετία,  στη χώρα.  Αυτό διερευνάται αυτή την περίοδο, με θεσμικό τρόπο από τη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, για πρώτη φορά, για εξυγιαντική παρέμβαση σε αυτό το χώρο,  ο οποίος ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν για πολλά χρόνια ένας χώρος όπου υπήρχαν εστίες ανομίας, προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς, υπερκοστολόγησης και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι –για πρώτη φορά- ανοίγει αυτό το μέτωπο με τη διαφθορά στον τομέα της Υγείας. Θεωρώ ότι είναι εξυγιαντικό για το χώρο και για τους έντιμους ανθρώπους, επιχειρηματίες του κλάδου και τους επαγγελματίες υγείας, δίνει το σήμα ότι δεν υπάρχει omerta στο πολιτικό σύστημα και ότι όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο τέτοιας εμβέλειας, προφανέστατα, υπάρχουν αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες και αυτό που διερευνούμε τώρα είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες είτε πολιτικών προσώπων είτε κρατικών λειτουργών είτε άλλων υπηρεσιακών στελεχών του κράτους.

Κλείνουμε με θεσμικό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος

Ζητούμενο αυτής της συγκυρίας είναι να προχωρήσει η διερεύνηση με τρόπο ώστε πραγματικά να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν και να δοθεί το μήνυμα ότι κλείνουμε με θεσμικό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Για εμένα το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θωρακίζουμε το σύστημα. Αυτή θεωρούμε την πιο σημαντική θετική λειτουργία αυτής της διαδικασίας, δηλαδή ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και τα κενά του συστήματος για να μπορέσουμε πραγματικά να το θωρακίσουμε και να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ή τη διαιώνιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Το φάρμακο και η Υγεία είναι ακριβή υπόθεση διεθνώς.

Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε από τη μια το δικαίωμα πρόσβασης των ανθρώπων σε κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία και από την άλλη την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας χρειάζονται κανόνες, πλαίσιο ελέγχου, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση προσιτών και δίκαιων τιμών αποζημίωσης, κανόνες στη ζήτηση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και των εξετάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε προχωρήσει αρκετές και σημαντικές θεσμικές αλλαγές αυτή την περίοδο. Αυτό είναι το βασικό μας καθήκον ως υπουργείο Υγείας, εκτός φυσικά από το να συνδράμουμε με τους εποπτευόμενους φορείς μας στην παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων στη δικαστική διερεύνηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και φυσικά στην αντίστοιχη διαδικασία, η οποία θα γίνει σε επίπεδο Βουλής.

Δεν πρόκειται για  πολιτικό αντιπερισπασμό

Άρα, έχουμε σκάνδαλο! Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να ζητηθούν. Δεν πρόκειται σαφέστατα για πολιτική δίωξη. Εδώ, έχουμε μία υπόθεση στην οποία έχουν εμπλακεί οι αμερικανικές αρχές, το FBI, υπάρχει ολόκληρη συρροή στοιχείων και καταθέσεων. Η δικογραφία διαβιβάστηκε χτες (προχτές) στη Βουλή. Δεν έχουμε προλάβει όλοι να λάβουμε γνώση της δικογραφίας. Υπήρχαν διαρροές, εδώ και μήνες στον Τύπο της χώρας μας, για πρόσωπα, για πολιτικά στελέχη, για υπουργούς. Αυτά είχαν ήδη κυκλοφορήσει και αναπαράγονταν σε έντυπα και μέσα ενημέρωσης στη χώρα. Φαντάζομαι ότι αναπαραγωγή αυτών των δημοσιευμάτων είναι και οι δηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο.

Θα λάβουμε όλοι γνώση της δικογραφίας ως οφείλουμε, ως βουλευτές και ως πολιτικοί προϊστάμενοι σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο και σας δηλώνω ότι μέλημά μας είναι να αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη διερεύνηση, όχι για λόγους πολιτικού αντιπερισπασμού όπως μας καταλογίζουν στη μεγάλη πίεση που μας άσκησε το συλλαλητήριο της Κυριακής ούτε για λόγους πολιτικού ρεμβανσισμού και δίωξης αντιπάλων. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σήμα ότι λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου και η Δικαιοσύνη στη χώρα και ότι ο καθένας -όσο ψηλά και αν βρίσκεται- μπορεί να ελεγχθεί και να αποδειχτεί η αθωότητα ή η ενοχή του», κατέληξε ο κύριος Ξανθός.

Ανακοίνωση ΣΦΕΕ για το θέμα Novartis

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου, με κατηγορίες εμπλοκής εταιρίας μέλους του ΣΦΕΕ «σε έκνομες ενέργειες», ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με ανακοίνωσή του «εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και υπογραμμίζει πως διαχρονικά υποστηρίζει και προάγει την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι το βασικό ζητούμενο είναι η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η εξασφάλιση του δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες.

Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως ακριβώς υπαγορεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ταυτόχρονα επιθυμούν την άμεση κατάληξη της υπόθεσης.

Ο ΣΦΕΕ με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του τονίζει και πάλι τη σημασία της διαφάνειας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των εταιριών μελών του στην αγορά, προς όφελος όλων των Ελλήνων ασθενών και των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η Πολιτεία οφείλει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και να αποκαθιστά τη σχέση διαφάνειας στο τρίπτυχο φαρμακευτικές εταιρίες- συνταγογράφηση -ασθενείς με αίσθημα δικαίου και χωρίς προκαταλήψεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Η λιγόλογη ανακοίνωση της Novartis

Σε μία τυπική και ολιγόλογη ανακοίνωση περιορίστηκε η φαρμακευτική εταιρεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης, αναφέροντας, συγκεκριμένα:

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές».

 

Πηγή: dailypharmanews.gr

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.