Στο Ελληνικό Σπίτι έκοψαν την Βασιλόπιτα η Ελληνική κοινότητα Παρισίων και η Κυπριακή κοινότητα Γαλλίας

paris54

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων και η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλιας έκοψαν την παραδοσιακή Βασιλόπιτα, στο Ελληνικό Σπίτι. Η ραγδαία βροχή και η διαδήλωση που «κλείδωσε » όλη την περιοχή και εμπόδισε την προσέλευση πολλών φίλων των δύο Κοινοτήτων, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την διεξαγωγή της γιορτής στην οποία παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 μέλη της Κοινότητας.
Τις Βασιλόπιτες ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Ρηγίου, Ειρηναίος, ο οποίος ευχήθηκε ειρήνη και ευτυχία στον Ελληνισμό του Παρισιού. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρέσβης της Κύπρου, κ. Παντιάς Ηλιάδης, ο Επιτετραμένος της Ελληνικης Πρεσβείας, κ. Μίλτων Νικολαΐδης, ο ελληνικής καταγωγής Βουλευτής, Λουκάς Καρβουνάς, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Παρίσι, κ. Δημήτρης Ψιάχας, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, κυρία Ντίνα Πανέτη και πρόεδροι ελληνικών συλλόγων του Παρισιού.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Σέτα Θεοδωρίδου, ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους και ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινότητας τα οποία, στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στην ομάδα της. Υποσχέθηκε να εργαστεί για μια ενωμένη και δυνατή Κοινότητα και ζήτησε τη συμβολή των μελών στη δημιουργία και τη διαχείριση των διαφόρων δραστηριοτήτων και εργαστηρίων που προβλέπονται στους πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους του Ελληνικού Σπιτιού.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Ευαγόρας Μαυρομμάτης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο Κυπριακό ζήτημα και εξέφρασε την λύπη του για την έλλειψη αναφοράς του Κυπριακού θέματος από τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στο Παρίσι.
Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου επαίνεσαν το έργο των δύο κοινοτήτων στον Ελληνισμό του Παρισιού και δήλωσαν ευτυχείς που βρέθηκαν ανάμεσα σε ένα τόσο μεγάλο και ενωμένο κοινό. Ο ελληνικής καταγωγής Βουλευτής, Λουκάς Καρβούνας, ο οποίος για πρώτη φορά παρευρισκόταν στην τελετή της βασιλόπιτας, εξέφρασε την χαρά του και δήλωσε ότι θα είναι πάντα παρών στο πλευρό των συμπατριωτών του!
Το χρυσό Κωνσταντινάτο φλουρί το κέρδισε ο κ. Claude Abromont σύζυγος της κας Χρυσής Σταυριδάκη και το επίχρυσο γούρι της νέας σειράς κοσμημάτων Αιολος, δωρεά του κοσμηματοπωλείου ZOLOTAS, το κέρδισε η κυρία Αφροδίτη Κιοσέ. Την ελληνική δραχμή της Κυπριακής βασιλόπιτας την κέρδισε η Σύμβουλος κυρία Κατύ Αλβανού.
Τη γιορτή που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με καλό κρασί και ελληνικούς μεζέδες, πλαισίωσαν με ελληνικές μελωδίες οι μουσικοί Δημήτρης Μαστρογιώγλου, Απόστολος Μωραίτης και Αντώνης Καρακώστας.
Και του Χρόνου !

Facebook Comments

POST A COMMENT.