Επισκόπηση των διεθνών εξελίξεων για το 2017

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Του Δρς Ευστρ. Ι. Μαυρουδή πρέσβη ε.τ.

“Ομοια γαρ ως επί το πολύ τα μέλλοντα τοις γεγονόσι” (Διότι συνήθως τα μέλλοντα είναι όμοια με τα παρελθόντα”) Αριστοτέλης “Εστιν ο πόλεμος ουχ όπλων τα πλέον αλλά δαπάνης” (Ο πόλεμος δεν είναι τόσο υπόθεση όπλων όσο οικονομικών μέσων”) Θουκιδίδης Α, 83

Πλούσιος σε γεγονότα όχι πάντα ευχάριστα  ο χρόνος που τέλειωσε. Ειδικότερα καλπασμός της  αχαλίνωτης τεχνολογίας (  μάλιστα των εξοπλισμών) και της παγκοσμιοποιήσεως σε έναν κόσμο ακραίου καπιταλισμού, που τροφοδοτεί την οικονομική κρίση και διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ χωρών και ατόμων. Για παράδειγμα στην Αμερική περίπου 30 άτομα κατέχουν πάνω από 3 τρισ. δολ. Εξού και η ομηρία του πολιτικού συστήματος από τα χρηματοπιστωτικά δυναμικά, άτεγκτα αδηφάγα Περαιτέρω, μεταξύ άλλων, εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος, αναταραχές, εθνοτικές, θρησκευτικές συγκρούσεις κοινωνικές αντιπαραθέσεις, πενία περιθωριοποίηση, υπανάπτυξη που πυροδοτούν την τρομοκρατία και το τζιχαδισμό που αν και ηττώνται στα πεδία της μάχης στην Μέση Ανατολή πιθανόν να διοχετευθούν σε άλλες περιοχές στη Δύση, όπως ήδη συμβαίνει

Περαιτέρω τοπικές συρράξεις  και ανέχεια που καταλήγουν στο καυτό προσφυγικό- μεταναστευτικό και εκτοξεύουν στα ύψη τον λαικισμό και ασφαλώς συνδέονται με την παραβατικότητα πάσης μορφής αλλά και την εγκληματικότητα. Χωρίς να ξεχνάμε και το ενεργειακό. Επίσης ένα σχετικά νέο φαινόμενο, την πειρατεία στη Σομαλία και τον Ινδικό Ωκεανό, συνέπειες της οποίας έχει υποστεί και  χώρα μας, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ – ΙΜΟ  του ΝΑΤΟ και των κατ΄ιδίαν χωρών

Τέλος ένα άλλο χαρακτηριστικό της διεθνούς ζωής σήμερα είναι η βαθμιαία απαξίωση της Δημοκρατίας. Ο αυταρχισμός  συνυπάρχει αρμονικά με τον ληστρικό καπιταλισμό και τη παγκοσμιοποίηση (παραβιάσεις ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων αντιδημοκρατικά μέτρα κλπ. όχι μόνον σε χώρες χωρίς δημοκρατική παράδοση όπως η Κίνα ή ο Τρίτος Κόσμος αλλά και σε αυτήν την ίδια την Ευρώπη λίκνο της Δημοκρατίας ( Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία ακόμη και Ελλάδα. Ο υπνωτισμένοι λαοί χειραγωγούμενοι, αποδέχονται την κατάσταση αυτή.Εξαίρεση δεν αποτελεί η Αμερική, αλλά εκεί υπάρχουν τα σχετικά αντίβαρα. Συγκεκριμενα, Ασία,ο 18ος αι. Είναι ο αιώνας της Ευρωπης, ο 20ός της Αμερικής και ο 210ς της Ασίας- Ειρηνικού, επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, με πρωταγωνιστές τις Κίνα Ιαπωνία Αυστραλία και ασφαλώς τις ΗΠΑ.

Ρωσία δυναμική προσπάθεια του τσάρου Πούτιν για την ενεργοτέρα συμμετοχή στη διεθνή ζωή που τον φέρνει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη συνεχιζόμενη έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Μόσχας και φιλοδυτικού Κιέβου ενεργός ανάμιξη στη Συρία, ως πρωταγωνιστού στον αγώνα κατα της τρομοκρατίας και συμμάχου του Άσαντ με ιδιαίτερα συμφέροντα (στρατιωτική  βάση στην ΤαρτούςΤαρσό. Ανάγκη επιλύσεως τόσο του Συριακού όσο και του Ουκρανικού με διπλωματικά μέσα, πράγμα δυσχερέστατο σήμερα. Εξάλλου οι σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου εμφανίζονται βελτιούμενες και γίνεται προσπάθεια συνασπισμού έναντι της Ουάσιγκτον.

Βαλκάνια, καταγραφή κάποιας επιφανειακής θα έλεγα ηρεμίας, γιατί δεν πρέπει να αγνοούνται οι κατά καιρούς εξάρσεις αναίτιες και προσχηματικές του αλβανικού αλυτρωτισμού εις βάρος της καταπιεζομένης  ελληνικής μειονότητας. Κακοδιοίκηση, διαφθορά εγκληματικότητα αντιδημοκρατικές πρακτικές, ταλανίζουν την περιοχή.

Καλές σχέσεις μας με την Βουλγαρία και Σερβία εκκρεμότητες όμως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Περιορισμένος ο ρόλος της Αθήνας λόγω κρίσεως.

Ελλάς  Όμηρος των οικονομικών και άλλων εξελίξεων με ελπίδες ανακάμψεως μετά την οικονομική ξηρασία και την αυτονόμηση της αγοράς, μακριά από τις κυβερνητικές ιδεοληψίες και τη στροφή. Φοβούμαι όμως ότι μακρά θα είναι η επιτροπεία των πιστωτών και μετά το καλοκαίρι του 2ο18 παρά τα αντιθέτως διατυμπανιζόμενα Η  οικονομική υποβάθμιση προκαλεί όμως αδυναμία και στον πολιτικοδιπλωματικόστρατιωτικό τομέα συμπεριλαμβανομένων και των εθν ικών θεμάτων. Αλβανία, Σκόπια, Κυπριακό Τουρκία, Αιγαίο, Δυτ. Θράκη Τονίζεται η επιθετική αναθεώρηση πολιτική της Άγκυρας που με τον υπερφύαλο σουλτάνο Ερντογάν επιχειρεί να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, μάλλον ανεπιτυχώς ερχόμενος  σε αντιπαραθεση σχεδόν με όλους.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.