Επίσκεψη των Φίλων στην έκθεση «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Σάββατο 13 Ιανουαρίου

%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%85%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-960x638

Ο Σύλλογος των φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου Ευταξία ξεκινάει  την Νέα Χρονιά στέλνοντας μας τις καλύτερες ευχές του με μια πολύ σπουδαία έκθεση που πραγματοποιείται στο Βυζαντινό Μουσείο και αφορά τα κυκλαδικά και που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 11 π.μ.

 

Αγαπητοί Φίλοι,

Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα πολυσήμαντο διεθνές επιστημονικό συνέδριο. Είχε τίτλο: Περί Κυκλάδων νήσων. Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και με τη στήριξη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να δημοσιοποιηθεί στους ειδικούς και στο ευρύ κοινό το πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων από τους φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και τις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές. Το συνέδριο οργανώθηκε προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και εις μνήμην του Νικολάου Ζαφειρόπουλου, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ως συμβολικό αντίδωρο για την πολύπλευρη προσφορά των δύο εμβληματικών αυτών προσωπικοτήτων στην προστασία, μελέτη και ανάδειξη των κυκλαδικών αρχαιοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτού του Συνεδρίου εγκαινιάσθηκε από τους ίδιους φορείς και η αρχαιολογική έκθεση Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους. Η έκθεση συνιστά ένα «χρονικό» της αρχαιολογικής έρευνας στις Κυκλάδες από τις πρώτες ανασκαφές στη Δήλο του 19ου αιώνα, όταν με τη συμβολή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ανακαλύφθηκε ένα θαυμαστό ιερό του αρχαίου κόσμου και ένα πολύβουο λιμάνι, που έζησε μοναδικές στιγμές πολυπολιτισμικού πλούτου. Το χρονικό τόξο της έκθεσης εκτείνεται μέχρι την τυχαία ανακάλυψη μιας εικόνας βυζαντινής τεχνοτροπίας του El Greco, με θέμα την Κοίμηση της Θεοτόκου, που εντοπίσθηκε στην ομώνυμη εκκλησία της Σύρου το 1983.
«Μέσα από εμβληματικά εκθέματα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιασθεί ποτέ ξανά στο κοινό», όπως μας λέει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, «διηγούμαστε τη γέννηση και την εξέλιξη της αρχαιολογίας στις Κυκλάδες. Το σύνολο συμπληρώνεται με σπάνιο και πρωτότυπο αρχαιολογικό και φωτογραφικό υλικό, όπου παρουσιάζονται γοητευτικές ιστορίες για τους άοκνους εργάτες του δύσκολου και περίπλοκου έργου της διάσωσης των μνημείων των Κυκλάδων αλλά και όλους αυτούς που συμμετείχαν ενεργά στην πρόσληψή του».
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, με αφετηρία τη μεγάλη στιγμή της αποκάλυψης του ιερού και του λιμανιού της Δήλου. Εξέχον έκθεμα της συγκεκριμένης ενότητας (εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα) είναι το θαυμαστό ψηφιδωτό έμβλημα ελληνιστικής εποχής, που απεικονίζει το θεό Διόνυσο στη ράχη μιας τίγρης. Διακοσμούσε το πολυτελές ψηφιδωτό δάπεδο του αιθρίου της περίφημης οικίας Διονύσου. Η ψήφωση στο λαμπρό αυτό λεπτούργημα έχει γίνει με την τεχνική του opus vermiculatum, όπου πολύχρωμες ψηφίδες έχουν μέγεθος μικρότερο του ενός χιλιοστού! Χαρακτηριστικά
αναφέρομε ότι μόνο για την απόδοση της αριστερής κόρης του ματιού της τίγρης έχουν χρησιμοποιηθεί 29 ψηφίδες! Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε νοητά στο νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας στη Σελλάδα, ένα νεκροταφείο με μεγάλη διάρκεια χρήσης (από τον 8ο αι. π.Χ. έως περίπου το τέλος της ελληνικής αρχαιότητας). Η ενότητα αυτή αποτελεί φόρο τιμής στον αείμνηστο Έφορο Αρχαιοτήτων Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, στο πολυδιάστατο έργο του οποίου συγκαταλέγεται και αυτή η ανασκαφή. Θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα εντυπωσιακό ομοίωμα οικίσκου από γυναικεία ταφή με 103 αντικείμενα –μια μικρογραφία θηραϊκού νοικοκυριού της εποχής! Ο οικίσκος αυτός, που θα σας γοητεύσει, ίσως και να αποτελεί το κορυφαίο έκθεμα της έκθεσης.
Η περιήγησή μας συνεχίζεται στο ισόγειο της Βίλλας Ιλίσια με «μικρές ιστορίες», που σχετίζονται με τις προσπάθειες εντοπισμού, προστασίας και συντήρησης σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Μεταξύ των εξαιρετικής ποιότητας εκθεμάτων, που συνθέτουν το αφήγημα αυτής της ενότητας, ξεχωρίζουν δυο άγνωστες έως σήμερα βυζαντινές εικόνες, αποτοιχισμένες βυζαντινές τοιχογραφίες και η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου με συνοδευτικό μικρό βίντεο. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης διαβάζουμε από το κείμενο που έχει συντάξει ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δρ Δημήτρης Αθανασούλης τα εξής: «Οι Κυκλάδες, είτε ως Lebensraum της ηγεμονίας της κλασικής Αθήνας, είτε ως καταγωγικός τόπος εμβληματικών έργων τέχνης της ελληνικής αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και οι αρχαίοι κούροι της Νάξου, αναγνωρίστηκαν από τους αρχαιολόγους του 19ου αιώνα ως εξέχον λίκνο του κλασικού πολιτισμού και, κατά συνέπεια, προνομιακό πεδίο άσκησης αρχαιολογικής έρευνας. Η ανασκαφή της Δήλου, της ιεράς νήσου του Απόλλωνα, συμπυκνώνει παραδειγματικά αυτή την πρώτη περίοδο εξερεύνησης του Αρχιπελάγους. Οι έρευνες που ακολούθησαν έδειξαν ότι οι Κυκλάδες ήταν πολύ περισσότερο από αυτό: αποκαλύφθηκε ο κυκλαδικός πολιτισμός με τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια και την υστεροκυκλαδική μεγάλη ζωγραφική του Ακρωτηρίου της Θήρας˙ ανακαλύφθηκε η μεσαιωνική κληρονομιά των νήσων με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες της Νάξου και τα ενετικά καστέλλια˙ αξιολογήθηκε η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διαμόρφωσε καθοριστικά το απαράμιλλο κυκλαδικό τοπίο».

Ομιλήτρια στην εξαιρετική αυτή έκθεση θα είναι η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κα Μαρία Κουτσουμπού.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018. Τηλέφωνα: 210 3255498 (λειτουργεί αυτόματος τηλεφωνητής) και 210 3256756 (Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 14:00).

Με Φιλικούς Χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματεύς Καθηγητής Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης Έφη Θ. Σπυροπούλου

Χορηγός επικοινωνίας: Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού

Facebook Comments

POST A COMMENT.